Peking: a kínai védelmi tárcát érő hackertámadások kétharmada amerikai

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 2. 08:20

A kínai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a tárca honlapjait ért tavalyi hackertámadások közel kétharmada amerikai eredetű. 2012-ben napi átlagban 144 ezer hackertámadásnak volt kitéve két, a hadsereghez köthető nagyobb weboldal, köztük a védelmi minisztériumé. A támadásoknak közel a kétharmada származott az Egyesült Államokból - közölte a tárca szóvivője.

A bejelentésre azután került sor, hogy a Mandiant nevű amerikai információbiztonsági cég korábbi jelentése szerint amerikai cégek és kormányhivatalok ellen elkövetett hackertámadások mögött nagy valószínűséggel a kínai hadsereg titkos sanghaji egysége áll. Peking tagadta a vádakat, s közölte, hogy maga is hasonló támadások áldozata.
 

A védelmi minisztérium most első ízben tett közzé viszonylagos részletességgel az Egyesült Államok állítólagos felelősségére utaló adatokat.
 

Keng Jan-seng szóvivő megjegyezte, hogy a számítógépek azonosítását szolgáló IP-címek alapján a védelmi minisztériumnak és a hadsereg központi online szolgáltatójának weboldalait ért napi, átlag 144 ezer támadás 62,9 százaléka volt az amerikai.
 

Kérdésre válaszolva a szóvivő kijelentette, hogy Kína nem rendelkezik a kiberháborúk folytatásához szükséges katonai állománnyal. A kínai hadgyakorlatokon bevetett speciális egységek, a blue team vagy blue army néven emlegetett elit kiberharcosok csoportja a kínai kiberbiztonság védelmét szolgálják, és nincs szerepük semmiféle kibertámadás végrehajtásában - mondta.
 

Hozzáfűzte, hogy az utóbbi években a különböző országok a világon tapasztalható folyamatokhoz alkalmazkodva korszerűsítik a hadseregüket. A kínai hadsereg egyszerre törekszik technikai felszereltségének modernizálására és informatikai képességeinek növelésére - tette hozzá, s utalt a világ élenjáró hadseregeihez képesti lemaradásra.
 

A szóvivő mindazonáltal úgy vélte, hogy az amerikai kormány úgynevezett megelőző politikája, amelynek része a kiberhadviselés erőinek fejlesztése, valamint a kiberháború szabályainak lefektetése, nemzetközi méretekben nem segíti a számítógépes hálózatok biztonságát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás