Peking: a kínai védelmi tárcát érő hackertámadások kétharmada amerikai

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 2. 08:20

A kínai védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a tárca honlapjait ért tavalyi hackertámadások közel kétharmada amerikai eredetű. 2012-ben napi átlagban 144 ezer hackertámadásnak volt kitéve két, a hadsereghez köthető nagyobb weboldal, köztük a védelmi minisztériumé. A támadásoknak közel a kétharmada származott az Egyesült Államokból - közölte a tárca szóvivője.

A bejelentésre azután került sor, hogy a Mandiant nevű amerikai információbiztonsági cég korábbi jelentése szerint amerikai cégek és kormányhivatalok ellen elkövetett hackertámadások mögött nagy valószínűséggel a kínai hadsereg titkos sanghaji egysége áll. Peking tagadta a vádakat, s közölte, hogy maga is hasonló támadások áldozata.
 

A védelmi minisztérium most első ízben tett közzé viszonylagos részletességgel az Egyesült Államok állítólagos felelősségére utaló adatokat.
 

Keng Jan-seng szóvivő megjegyezte, hogy a számítógépek azonosítását szolgáló IP-címek alapján a védelmi minisztériumnak és a hadsereg központi online szolgáltatójának weboldalait ért napi, átlag 144 ezer támadás 62,9 százaléka volt az amerikai.
 

Kérdésre válaszolva a szóvivő kijelentette, hogy Kína nem rendelkezik a kiberháborúk folytatásához szükséges katonai állománnyal. A kínai hadgyakorlatokon bevetett speciális egységek, a blue team vagy blue army néven emlegetett elit kiberharcosok csoportja a kínai kiberbiztonság védelmét szolgálják, és nincs szerepük semmiféle kibertámadás végrehajtásában - mondta.
 

Hozzáfűzte, hogy az utóbbi években a különböző országok a világon tapasztalható folyamatokhoz alkalmazkodva korszerűsítik a hadseregüket. A kínai hadsereg egyszerre törekszik technikai felszereltségének modernizálására és informatikai képességeinek növelésére - tette hozzá, s utalt a világ élenjáró hadseregeihez képesti lemaradásra.
 

A szóvivő mindazonáltal úgy vélte, hogy az amerikai kormány úgynevezett megelőző politikája, amelynek része a kiberhadviselés erőinek fejlesztése, valamint a kiberháború szabályainak lefektetése, nemzetközi méretekben nem segíti a számítógépes hálózatok biztonságát.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50