Jön a tabletkorszak?

Czipperer Dia, 2013. március 7. 14:09

Egyre többen rendelkeznek táblagépekkel, a második negyedév elejére 300 ezer tablettulajdonos is lehet a KutatóCentrum szerint. A Tablet Report felmérésből az is kiderül, mire használják leginkább a masinát

A táblagépeket egyértelműen nem a tini korosztály használja – ezt a KutatóCentrum Tablet Report felmérése is alátámasztja, ugyanis leggyakrabban a 25-44 közötti korosztály, és ezen belül is a magasabb státuszúak rendelkeznek ilyen eszközzel. A 2012 harmadik negyedéves eredményeiből az is kerül, hogy főleg férfiak használják.

 
Úgy tűnik, a táblagépek népszerűbbek az e-book olvasóknál. A 18-54 év közötti korosztály 5%-ának van táblagépe, és csupán 3%-nak van e-book olvasója. Ez talán nem is meglepő, hiszen az előbbin szintén lehet e-könyveket olvasni. A felmérés egyébként rá is mutat arra, hogy a többség olvasásra használja készülékét.
 
A tableteket leginkább e-mailek, hírek olvasására, valamint információkeresésre használjuk, de nem ritka az elektronikus könyvek olvasása, a filmnézés, vagy a játék sem. Kevésbé jellemző viszont a film- vagy zeneletöltés, a dokumentumok szerkesztése, illetve a chatelés” – mondta Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője.
 
Barcza Enikő szerint, ha a vásárlási terveket is figyelembe vesszük, akkor a második negyedévre megduplázódhat a táblagépek és a e-book olvasók száma. Bár a növekedési ütem igen gyors, azért ott még nem tartunk, hogy a laptop helyét és szerepét is átvegyék. Az adatok is ezt igazolják: míg a notebookkal rendelkezők háromnegyede kapcsolja be minden nap készülékét, addig a táblagépek tulajdonosainak kevesebb, mint fele (46%-a). 
 
Eltérő felhasználó szokások
 
A használati szokások tekintetében azonban egyértelműen látszik, hogy a táblagépek újabb szintre emelik a mobilitást. A laptopokat inkább otthonunkban használjuk, és hordozhatóságát itt élvezzük, addig a tableteket bár otthon is használjuk, gyakrabban vesszük elő utazás közben is (38%).
 
A napszakokat tekintve pedig inkább a munkaidő utáni, nyugodtabb időszak jellemző, ami Dén Mátyás András, a Táblamagazin.hu-t üzemeltető Opinion Leaders Kft. Ügyvezetője szerint a „hirdetések befogadására alkalmasabb környezetet biztosít”.
 
 Inkább kikapcsolódásra, pihenés közben használjuk
 
Számít az ár
 
A legnépszerűbb márkák között az Apple és a Samsung szerepel – ezeket főként azok keresik, akik nem rendelkeznek ilyen készülékkel, és főként a karácsonyi időszakban nő meg a kereslet irántuk. A táblagéppel rendelkezők körében főként az alacsonyabb árkategóriájú gépek dominálnak.
 
Ezt igazolják a több mint 10 éves múltra visszatekintő Depo.hu ár-összehasonlító oldal tapasztalatai is. „Tavaly folyamatosan nőtt az érdeklődés a tabletek iránt, a karácsonyi időszakban pedig nagyjából minden tizedik látogatónk ezt az eszközt kereste. A tábla PC-k között egyértelműen az olcsóbb modellek voltak a legnépszerűbbek, a lista élén egyébként hónapokon át egy már 20 ezer forintért megvásárolható modell szerepelt” – mondta Szabari László, a Depo.hu vezetője.
 
Új korszak kezdete?
 
És bár az adatokból láthattuk, hogy nő a kereslet irántuk – igaz, egyelőre még csak egy bizonyos szegmens használja –, a PC-ket, és főként a notebookokat nehéz kiütni a nyeregből. Tény, hogy az asztali PC-ket is sikerült lekörözniük a notebookoknak, így minden esély meg van rá, hogy néhány éven múlva létjosogsultsága lesz a „tabletkorszaknak”.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást. Az applikáció amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is.

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

Az e-aláírás-specialista NETLOCK szerint hamarosan leválthatják az okostelefonokba zárt digitális tárcák a fizikailag létező okmányokat, bőrtárcákat: 2020-ra áttörést jósolnak a digitalizáció terén.

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

A tavaly 1500 döntéshozóval megrendezett, teltházas Magyar Marketing Fesztivál – a szervezők közleménye szerint – minden eddiginél erősebb szakmai programmal és „show”-val érkezik immár 7. alkalommal 2020. január 23-án. Az esemény célja – a hagyományokhoz híven – a 2020-as év várható üzleti és marketingtrendjeinek bemutatása, a vállalkozások, cégvezetők és döntéshozók felkészítése az idei év kihívásaira.

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

A digitális biztonság területén számos jelentős változás ment végbe 2019-ben, amelyet a Sophos 2020 Threat Report is részletez. A védelmi oldalon állók számára fontos megérteni ezeket a trendeket ahhoz, hogy számítani tudjanak a jövőben felbukkanó fenyegetésekre és hogy a legjobban felkészüljenek rájuk. A Sophos most bemutat néhány jelentősebb változást az elmúlt évből, mely a digitális biztonság területét érintette, és hatással lesz a 2020-as helyzetre is. Szóba kerülnek a zsarolóvírusok, az automatizált, aktív támadások, a gépi tanulás és a mobilokat, illetve a felhőket érintő biztonsági kockázatok.

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

Hamarosan itt van 2020 – az év, amelyet sokan mérföldkőnek tartottak a technológiában. Számos intelligens eszköz, rendszer és alkalmazás összekapcsolódik és együttesen formálja azt, amit manapság edge-nek hívunk, ám egyelőre nem suhannak könnyedén oda-vissza teljesen önvezető autók az utakon. A fejlesztések alapja a hihetetlen mennyiségű adat és hatalmas számítási teljesítmény – a következő tíz évben keletkező adatmennyiséget tekintve pedig csak elképzelni lehet, milyen lesz a minket körülvevő világ 2030-ban, olyan alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, amelyekre még csak nem is gondoltunk.

2019. december 27. 10:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás