Jön a tabletkorszak?

Czipperer Dia, 2013. március 7. 14:09

Egyre többen rendelkeznek táblagépekkel, a második negyedév elejére 300 ezer tablettulajdonos is lehet a KutatóCentrum szerint. A Tablet Report felmérésből az is kiderül, mire használják leginkább a masinát

A táblagépeket egyértelműen nem a tini korosztály használja – ezt a KutatóCentrum Tablet Report felmérése is alátámasztja, ugyanis leggyakrabban a 25-44 közötti korosztály, és ezen belül is a magasabb státuszúak rendelkeznek ilyen eszközzel. A 2012 harmadik negyedéves eredményeiből az is kerül, hogy főleg férfiak használják.

 
Úgy tűnik, a táblagépek népszerűbbek az e-book olvasóknál. A 18-54 év közötti korosztály 5%-ának van táblagépe, és csupán 3%-nak van e-book olvasója. Ez talán nem is meglepő, hiszen az előbbin szintén lehet e-könyveket olvasni. A felmérés egyébként rá is mutat arra, hogy a többség olvasásra használja készülékét.
 
A tableteket leginkább e-mailek, hírek olvasására, valamint információkeresésre használjuk, de nem ritka az elektronikus könyvek olvasása, a filmnézés, vagy a játék sem. Kevésbé jellemző viszont a film- vagy zeneletöltés, a dokumentumok szerkesztése, illetve a chatelés” – mondta Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője.
 
Barcza Enikő szerint, ha a vásárlási terveket is figyelembe vesszük, akkor a második negyedévre megduplázódhat a táblagépek és a e-book olvasók száma. Bár a növekedési ütem igen gyors, azért ott még nem tartunk, hogy a laptop helyét és szerepét is átvegyék. Az adatok is ezt igazolják: míg a notebookkal rendelkezők háromnegyede kapcsolja be minden nap készülékét, addig a táblagépek tulajdonosainak kevesebb, mint fele (46%-a). 
 
Eltérő felhasználó szokások
 
A használati szokások tekintetében azonban egyértelműen látszik, hogy a táblagépek újabb szintre emelik a mobilitást. A laptopokat inkább otthonunkban használjuk, és hordozhatóságát itt élvezzük, addig a tableteket bár otthon is használjuk, gyakrabban vesszük elő utazás közben is (38%).
 
A napszakokat tekintve pedig inkább a munkaidő utáni, nyugodtabb időszak jellemző, ami Dén Mátyás András, a Táblamagazin.hu-t üzemeltető Opinion Leaders Kft. Ügyvezetője szerint a „hirdetések befogadására alkalmasabb környezetet biztosít”.
 
 Inkább kikapcsolódásra, pihenés közben használjuk
 
Számít az ár
 
A legnépszerűbb márkák között az Apple és a Samsung szerepel – ezeket főként azok keresik, akik nem rendelkeznek ilyen készülékkel, és főként a karácsonyi időszakban nő meg a kereslet irántuk. A táblagéppel rendelkezők körében főként az alacsonyabb árkategóriájú gépek dominálnak.
 
Ezt igazolják a több mint 10 éves múltra visszatekintő Depo.hu ár-összehasonlító oldal tapasztalatai is. „Tavaly folyamatosan nőtt az érdeklődés a tabletek iránt, a karácsonyi időszakban pedig nagyjából minden tizedik látogatónk ezt az eszközt kereste. A tábla PC-k között egyértelműen az olcsóbb modellek voltak a legnépszerűbbek, a lista élén egyébként hónapokon át egy már 20 ezer forintért megvásárolható modell szerepelt” – mondta Szabari László, a Depo.hu vezetője.
 
Új korszak kezdete?
 
És bár az adatokból láthattuk, hogy nő a kereslet irántuk – igaz, egyelőre még csak egy bizonyos szegmens használja –, a PC-ket, és főként a notebookokat nehéz kiütni a nyeregből. Tény, hogy az asztali PC-ket is sikerült lekörözniük a notebookoknak, így minden esély meg van rá, hogy néhány éven múlva létjosogsultsága lesz a „tabletkorszaknak”.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezésedet az online szakma legrangosabb díjára, az idén 20 éves ’Az Év Honlapja’ pályázatra! A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri, november 8-án éjfélig. Itt a legjobb lehetőség, hogy megmérettesd Magad a digitális világban!

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

Több új, Magyarországon is elérhető környezetbarát keresési funkciót jelentett be a tegnapi napon a Google vezérigazgatója. 

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

A Google a Search On konferencián jelentette be, hogy újratervezte keresőszolgáltatását, amely mostantól intuitív módon segíti új témák felfedezését a MUM algoritmus segítségével.

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

A magyar piacon  végzett átfogó kutatás alapján a Vodafone Magyarország új vezetékes szolgáltatásportfólióval várja új és meglévő ügyfeleit. A különböző internetezési és tartalomfogyasztási szokásokhoz igazodva a szolgáltató a megújult portfólió által korszerűbb, átláthatóbb és szélesebb körben képes kiszolgálni az ügyféligényeket. 

2021. szeptember 29. 11:20

Tapasztalja meg a legendás játékot

A világ egyik vezető játékmonitor1 és IT-kiegészítő márkája, az AGON by AOC nemrég egy teljesen új termékkategóriát vezetett be a legigényesebb és legkompetitívebb játékosok és esportolók számára: az AGON PRO-t. Most két további, kivételes specifikációjú modellel bővül a kínálat: a HDR400 támogatással rendelkező 31,5 hüvelykes (80 cm) AG324UX modellel (4K @ 144 Hz) és a 27 hüvelykes (68,6 cm) AG274FZ (FHD @ 260 Hz) modellel. Az erőteljes, élénk színek érdekében mindkét modell IPS panellel rendelkezik és az extra sima, szellemképektől mentes megjelenítésért 1 ms GtG válaszidőt kínál.

2021. szeptember 20. 18:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59