Jól jött a filmiparnak a Megaupload leállása

Czipperer Dia, 2013. március 8. 11:34

A Megaupload online filmmegosztó oldal megszűnése igencsak kedvezett a filmiparnak, ugyanis egyre növekednek az eladások. Ezt egy tanulmány is alátámasztja.

 

A Wall Street Journal is arról számolt be, hogy a MegaupLoad leállása óta megugrottak a filmeladások. Ez a sors iróniája, de hát a macska is akkor lakik jól, ha megeszik egy egeret. Egy tanulmány is igazolja a jelenséget, amely szerint a Megaupload és a Megavideo leállítása új útra terelte a felhasználókat, a kalózkodás irányából a legális digitális csatornák felé.

Mindez ellentmond a korábbi felméréseknek, amelyek éppen azt állapították meg, hogy az oldal leállása nem volt jelentős hatással a kalózkodásra. Persze a számok nem ezt igazolták, a tanulmány kutatói (Brett Danaher, Wellesley College közgazdaságtani adjunktusa és Micheal D. Smith, Carnegie Mellon University professzora) szerint a változás heti szinten is jelentősnek mondható. Nemcsak az eladások (10,300-ról 15,300-ra), hanem a kölcsönzések száma (13,700-ról 24,000-re) is majdnem duplájára nőtt.
 
Persze ezzel lehet vitatkozni, hiszen van több más filmmegosztó oldal, a letöltő (torrent) oldalakról nem is beszélve. Talán a „lustább” fajták választják inkább a filmmegosztó oldalakat, és ezek minőségi szolgáltatást kínáló részének megszűnésével inkább megveszik vagy kikölcsönzik, minthogy várjanak, amíg letöltődik, vagy másoktól megszerezzék. 
 
Többféleképpen is lehet szemlélni a kérdést, hiszen az éremnek mindig két oldala van. Mindenesetre a sors fintora, de a filmipar hálás lehet egykori konkurenciájának.
 
Forrás: Übergizmo.com
 
 
 
 
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

így adóznak a kriptovaluták Európában és a FÁK országaiban

A kriptovaluták iránti fokozódó érdeklődés nyomán a Binance egy új, Binance Tax Watch elnevezésű blogsorozatban foglalja össze a digitális pénzügyi eszközök adózásával kapcsolatos tudnivalókat. Ennek első része az Európában és a Független Államok Szövetségében 2023 első negyedévében foganatosított adózási szabályokat mutatja be. A Binance szerint a jogkövető adózás révén az egész Web3 iparág megítélése javulhat, ami a szektor további bővülését eredményezheti.

2023. június 3. 14:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39