EU: Új kihívókra van szükség a magyar telekommunikációs piacon

forrás: Prím Online, 2013. március 11. 11:50

Európai összehasonlításban Magyarországon használják az előfizetők a legkevesebbet a mobilinternetet, mert az árak magasak, és a szolgáltatók között nem elég erős a verseny. A megoldást az Európai Unió versenyügyekért felelős biztosa, Joaquín Almunia szerint is a jelenlegi szolgáltatókkal versenyző, új, helyi mobiloperátorok piacra lépése jelenti.

A versenyügyekért felelős EU biztos digitális gazdaságra vonatkozó február végén tett megállapítása azért különösen fontos, mert az uniós tagállamok közül hazánkban a legalacsonyabb a mobilinternet-használat elterjedtsége. Ezt a tényt az Európai Bizottság által készített felmérés rögzítette, emiatt is nagy szükség van a felzárkózásra.


Az unió versenyügyekért felelős biztosa elmondta, hogy azokban a tagállamokban, ahol a legnagyobb európai távközlési cégeknek nincsen helyi versenytársa, akár tízszer annyiba is kerülhet az okostelefon használata.  A mobilszolgáltatók magyarországi árait uniós összehasonlításban vizsgálva hazánkban van az egyik legnagyobb szükség az új kihívó megjelenésére, a régió hasonló helyzetben lévő országaihoz, Csehországhoz vagy Szlovákiához hasonlóan.


Bár nemzetközi szinten nehéz összehasonlítani az egyes díjcsomagokat, ezzel együtt is nyilvánvalóak a különbségek. Például Ausztriában – egy nálunk is jelenlévő szolgáltatónál – havi 3500 forintnak megfelelő összegért elő lehet fizetni 1GB adatmennyiséget, 1000 SMS-t és 1000 belföldi percet tartalmazó csomagra.

Itthon ugyanannál a szolgáltatónál – de a másik kettőnél is – 10000 forint felett kellene fizetni ugyanezért a szolgáltatásért. Figyelmeztető tény, hogy a hazai szolgáltatók dániai vagy angliai érdekeltségei által kínált tarifák szintén lényegesen versenyképesebbek. Ausztriában, Nagy Britanniában és Dániában egyaránt négy országos hálózattal rendelkező mobilszolgáltató van jelen. Az NMHH álláspontja szerint szükséges, hogy a jelenleginél olcsóbb, európai összehasonlításban is versenyképes tarifák legyenek a hazai lakossági mobilpiacon is.

Almunia valamennyi, a gazdaság fejlődésével összefüggő kérdés közül kiemelve külön figyelmet fordított a telekommunikációs szektor fejlődésének fontosságára. Szerinte a gazdasági növekedés újraindítása szempontjából a digitális gazdaság szerepe egyre inkább stratégiai fontosságú. Ezért az Európai Unióban is a jövő egyik kulcskérdése a hatékony versenyélénkítés a telekommunikációs piac szereplői között.

A versenyügyi biztos beszéde, valamint az Európai Bizottság felmérése is megtalálható az NMHH információs weboldalán. A hogyallunk.hu tájékoztató portált a hatóság azért indította el, mert a fontos ügyekben mindenkinek lehetőséget kell biztosítani a legszélesebb körű tájékozódáshoz. A digitális gazdaság fejlődése olyan kiemelt ügy, amely minden magyar állampolgárt érint, mert mobiltelefonja mindenkinek van, és a használatért minden ember fizet. Az előfizetők pénztárcája és a gazdasági növekedés újraindítása szempontjából egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mennyit.


Az európai versenyügyi biztos által elmondottakkal összhangban az NMHH a hazai telekommunikációs piac versenyének élénkítése érdekében a mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciakészletet mielőbb teljes mértékben hasznosítani fogja. Ebben az NMHH minden szereplőre partnerként tekint, akik számára fontos a digitális gazdaság jövője és fejlődése.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09