A Pentagon offenzív kibervédelemre rendezkedik be

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 13. 08:49

Az amerikai védelmi minisztérium kibernetikai egységeket állít fel, hogy támadó jellegű műveletekkel hárítsa el az Egyesült Államok ellen irányuló elektronikus támadásokat - jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán Keith Alexander tábornok, a Pentagon kiberparancsnokságának vezetője.

A tábornok elmondta, hogy a védelmi minisztérium kiberparancsnokságát három részleg alkotja majd: a 13 informatikus csapatból álló első az országos szintű védelemmel, a 27 csapatból álló második az operatív irányítással, a harmadik pedig a haderő informatikai rendszereinek védelmével foglalkozik. A harmadik egység várhatóan már idén szeptemberben megkezdi a tevékenységét, a másik kettő pedig a jelenlegi tervek szerint 2015 végére áll fel. A parancsnok rámutatott, hogy az országos védelem ellátását ellátó részleg csapatai támadó műveleteket fognak végrehajtani. Feladatukat a rakétavédeleméhez hasonlította, amelynek a támadást már az előtt el kell hárítania, hogy az elérte volna a célját.
 

Alexander tábornok a szövetségi felsőház katonai bizottsága előtt arra figyelmeztetett: reális a lehetőség, hogy az elektromos hálózat és más létfontosságú rendszerek ellen támadást intézzenek, ezért a kormánynak és a magánszektornak valós és a jelenleginél agresszívabb lépéseket kellene tennie ezek védelmében. A parancsnok sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadja el azokat a törvényeket, amelyek megkönnyíthetik a kibernetikai védelem kiépítését. Mint mondta, világos koncepcióra van szükség a létfontosságú infrastruktúra védelmével és azzal kapcsolatban, hogy ki irányítsa ezt a védekezést. Barack Obama elnök februárban rendeletet bocsátott ki, amelynek értelmében az amerikai magánvállatok részvételével kialakítják az informatikai védelem önkéntes normáit, az állam pedig segítséget nyújt a cégeknek az őket fenyegető elektronikai támadásokkal kapcsolatban, ám az nem helyettesíti a jogszabályi rendezést.
 

A Pentagon kiberparancsnokságának vezetője kijelentette, hogy egyre súlyosabbakká válnak az amerikai magánvállalatok, főleg a bankszféra ellen intézett internetes támadások, és a helyzet az év folyamán várhatóan mind a behatolási kísérletek számát, mind az intenzitását tekintve tovább romlik majd. A tábornok rámutatott, hogy a kibertámadások nyomonkövethetősége és a várható határozott válasz a külföldi államok vezetőit elrettentik ugyan attól, hogy ilyeneket kövessenek el az Egyesült Államok ellen, ám az amerikai kormányzat nem akadályozza meg, hogy a "magán- és köztulajdonban lévő weboldalak" és létesítmények ellen külföldről "alacsony szintű zaklatást hajtsanak végre". Alexander nem nevezett meg elkövetőket, annak ellenére, hogy Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn Kínát nyíltan amerikai magáncégek ellen elkövetett hackertámadásokkal és adatlopással vádolta meg.
 

Alexander szerint világosan meg kell határozni, hogy a kibertérben mi számít háborús cselekménynek. Hangot adott véleményének, hogy a kibernetikai kémkedés és a cégek szellemi tulajdonának ellopása nem minősítendő ilyennek, de az amerikai infrastruktúra megbénítására vagy megsemmisítésére irányuló szándék már mindenképpen annak számít.
 

Carl Levin, a szenátusi szakbizottság demokrata elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Barack Obama elnök nemrégiben titkos politikai direktívát bocsátott ki a kibernetikai műveletekkel kapcsolatban. A Pentagon is egy sor eljárásmódot dolgozott ki a "kibernetikai válsághelyzetek" kezelésére, és a védelmi minisztérium a várakozások szerint hamarosan kibocsátja a katonai parancsnokoknak szánt művelet-végrehajtási szabályzatát is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

622 millió forint jogdíjat fizet az EJI

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 622 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek. A most lezárt audiovizuális nagyfelosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj megközelíti a kétmillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttesen közel 15 millió forintot kap műsoraik 2018-as felhasználása után.

2019. november 12. 17:11

Átírja a trendeket a digitális élményplatformok megjelenése a gyártási ágazatban

Az IDC és a Liferay közösen készített tanulmánya szerint 2020-ra a világ legjelentősebb 2000 gyártó vállalatának mintegy 60 százaléka áll át a “smart-manufacturing” elvére és olyan digitális platformokba fog beruházni, amelyek legalább 30 százalékkal képesek növelni bevételeiket.

2019. november 12. 15:27

Ez vár ránk 2020-ban: szofisztikáltabb támadások

A Sophos közzétette a 2020-as fenyegetettségi jelentését, amely betekintést nyújt a gyorsan fejlődő digitális veszélyek helyzetébe. Az elemzés az elmúlt 12 hónap fenyegetéseit mutatja be, illetve kifejti, hogy a trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2020-ban.

2019. november 12. 13:40

Öt általános hiba, melyet mindannyian elkövetünk a közösségi média használatakor

A Facebook, a Twitter és az Instagram a világ 10 leglátogatottabb webhelye közé tartozik a legutóbbi jelentés szerint. Bár emberek milliárdjai naponta több ezer órát töltenek ezeken a közösségi média platformokon, nem sokan gondolják ezt a tevékenységet kockázatosnak. A kockázat az olyan meggondolatlan online tevékenységekből származik, melynek során olykor elfeledkezünk az adatvédelemről.

2019. november 12. 11:52

Új szolgáltatást vezetett be a UPC Direct

A UPC Direct új, innovatív TV Everywhere szolgáltatást vezet be, amellyel a tévénézés még könnyebben hozzáférhető lesz és még több élményt kínál. Az új UPC Direct Now alkalmazással rendelkezők bárhol megnézhetik kedvenc műsoraikat. A UPC Direct új szolgáltatása akár 50 csatorna elérését biztosítja a meglévő műholdas termék kiegészítőjeként. Az applikációt a UPC Direct előfizetők díjmentesen tölthetik le. 

2019. november 12. 10:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás