A Pentagon offenzív kibervédelemre rendezkedik be

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 13. 08:49

Az amerikai védelmi minisztérium kibernetikai egységeket állít fel, hogy támadó jellegű műveletekkel hárítsa el az Egyesült Államok ellen irányuló elektronikus támadásokat - jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán Keith Alexander tábornok, a Pentagon kiberparancsnokságának vezetője.

A tábornok elmondta, hogy a védelmi minisztérium kiberparancsnokságát három részleg alkotja majd: a 13 informatikus csapatból álló első az országos szintű védelemmel, a 27 csapatból álló második az operatív irányítással, a harmadik pedig a haderő informatikai rendszereinek védelmével foglalkozik. A harmadik egység várhatóan már idén szeptemberben megkezdi a tevékenységét, a másik kettő pedig a jelenlegi tervek szerint 2015 végére áll fel. A parancsnok rámutatott, hogy az országos védelem ellátását ellátó részleg csapatai támadó műveleteket fognak végrehajtani. Feladatukat a rakétavédeleméhez hasonlította, amelynek a támadást már az előtt el kell hárítania, hogy az elérte volna a célját.
 

Alexander tábornok a szövetségi felsőház katonai bizottsága előtt arra figyelmeztetett: reális a lehetőség, hogy az elektromos hálózat és más létfontosságú rendszerek ellen támadást intézzenek, ezért a kormánynak és a magánszektornak valós és a jelenleginél agresszívabb lépéseket kellene tennie ezek védelmében. A parancsnok sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadja el azokat a törvényeket, amelyek megkönnyíthetik a kibernetikai védelem kiépítését. Mint mondta, világos koncepcióra van szükség a létfontosságú infrastruktúra védelmével és azzal kapcsolatban, hogy ki irányítsa ezt a védekezést. Barack Obama elnök februárban rendeletet bocsátott ki, amelynek értelmében az amerikai magánvállatok részvételével kialakítják az informatikai védelem önkéntes normáit, az állam pedig segítséget nyújt a cégeknek az őket fenyegető elektronikai támadásokkal kapcsolatban, ám az nem helyettesíti a jogszabályi rendezést.
 

A Pentagon kiberparancsnokságának vezetője kijelentette, hogy egyre súlyosabbakká válnak az amerikai magánvállalatok, főleg a bankszféra ellen intézett internetes támadások, és a helyzet az év folyamán várhatóan mind a behatolási kísérletek számát, mind az intenzitását tekintve tovább romlik majd. A tábornok rámutatott, hogy a kibertámadások nyomonkövethetősége és a várható határozott válasz a külföldi államok vezetőit elrettentik ugyan attól, hogy ilyeneket kövessenek el az Egyesült Államok ellen, ám az amerikai kormányzat nem akadályozza meg, hogy a "magán- és köztulajdonban lévő weboldalak" és létesítmények ellen külföldről "alacsony szintű zaklatást hajtsanak végre". Alexander nem nevezett meg elkövetőket, annak ellenére, hogy Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn Kínát nyíltan amerikai magáncégek ellen elkövetett hackertámadásokkal és adatlopással vádolta meg.
 

Alexander szerint világosan meg kell határozni, hogy a kibertérben mi számít háborús cselekménynek. Hangot adott véleményének, hogy a kibernetikai kémkedés és a cégek szellemi tulajdonának ellopása nem minősítendő ilyennek, de az amerikai infrastruktúra megbénítására vagy megsemmisítésére irányuló szándék már mindenképpen annak számít.
 

Carl Levin, a szenátusi szakbizottság demokrata elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Barack Obama elnök nemrégiben titkos politikai direktívát bocsátott ki a kibernetikai műveletekkel kapcsolatban. A Pentagon is egy sor eljárásmódot dolgozott ki a "kibernetikai válsághelyzetek" kezelésére, és a védelmi minisztérium a várakozások szerint hamarosan kibocsátja a katonai parancsnokoknak szánt művelet-végrehajtási szabályzatát is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új vezérigazgatót és további változtatásokat jelentett be

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy William Cho stratégiai igazgatói posztja mellett december 1-jétől a vezérigazgatói teendőket is átveszi. Cho 2019 óta a vállalat legfőbb stratégája, korábban az LG North America elnökeként hat évig az általa létrehozott, új üzleti lehetőségek előmozdításáért felelős LG Business Incubation Center működéséért felelt, ami házon belüli projekteket és startup partnereket fog össze.

2021. december 1. 15:46

Hibrid munkavégzés: kell munkaszerződést módosítani vagy nem?

A koronavírus negyedik hulláma még felfelé ível, így egyre több foglalkoztató és munkavállaló tér vissza a távoli munkavégzéshez. Jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett Kormányrendelet szabályait kell alkalmazni a Munka Törvénykönyve helyett távmunka esetén. Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül. Hibrid munkavégzés során azonban nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

2021. december 1. 13:54

Így rendeltünk SZÉP-kártyával 2021-ben

Több millió rendelést fizettek idén SZÉP-kártyával a foodpanda felhasználói, derül ki a gyorskereskedelem hazai éllovasának számító vállalat adataiból. Az elmúlt 9 évben már megszokhatták a foodpanda vásárlói, hogy szabadon használhatják SZÉP-kártyájukat, hiszen a felületen elérhető éttermek 95%-a, azaz több mint 5500 hely elfogadja ezt a fizetési módot. A platform most annak járt utána, hogy milyen vásárlási szokásai vannak a foodpandás SZÉP-kártya felhasználóknak.

2021. december 1. 12:31

Digitális lízinggel újít a Péntech

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfolióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

2021. december 1. 11:15

Elérhetők a mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részletek

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei. A pályázati kiírást a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) tette közzé.

2021. december 1. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59