Mire érdemes odafigyelnünk? – Jótanácsok a Sicontacttól

forrás: Prím Online, 2013. március 14. 13:09

Jó tisztában lenni a vírustoplistával (lásd: előző cikkünk), de a veszélyek kivédésénél több kell: tisztában lenni azzal, hol és hogyan találkozhatunk a veszélyforrásokkal.

A Sicontact összegezte számunkra Az ESET Global Trends Report e havi kiadásában megjelenteket, valamint legutóbbi blogposztjaikat. Azt hiszem, ezek hasznos mankók lehetnek számunkra, jó tisztában lenni azzal, hol és milyen „álarcot öltve” lapulnak az igazi veszélyforrások.

 

Veszélyforrások Sicontact szemmel

 

Az ESET Global Trends Report e havi kiadásában ezúttal különféle megtévesztő spamekről olvashatunk, és ezek közül is az álláslehetőségekkel, munkavállalásokkal kapcsolatos 419-es átveréseket emelik ki. A gazdasági válság hatására világszerte nőtt a munkanélküliség, akik pedig állást keresnek, a korábbihoz képest hosszabb ideig vannak munka nélkül, sokszor alacsonyabb fizetést ajánlanak nekik, a tapasztalat nélküli fiatalokat és az idősebbeket pedig negligálják sok cégnél, így részben érthető, hogy sokan kétségbeesésükben minden kínálkozó lehetőségre rástartolnak.

 

Jól érzik ezt a csalók is, és a botnet üzleti modellből jól ismert "mule" (öszvér) szerepbe toboroznak jelentkezőket, azaz a másoktól ellopott pénz csekély ellenértékért a bűnözőknek való továbbutalása képezi azt a munkalehetőséget, amit sok helyen mint "pénzügyi asszisztens" vagy "pénzügyi igazgató" titulussal hirdetnek.

 

 

Sajnos sokan be is dőlnek ennek, és őszintén hisznek abban, hogy valódi hasznos és legális munkát végeznek, ám amivel rengetegen nem számolnak, hogy a banki adatok ellopása miatt indított nyomozás során az ilyen naiv továbbutalók bűnrészesek lesznek, és jóhiszemű tevékenységük miatt akár jelentős börtönbüntetést is kockáztatnak.

 

Amit tenni tudunk, hogy a túlságosan hihetetlen és meseszerű - kevés munkával kiemelkedő jövedelem - ajánlatokat nem vesszük készpénznek, mert ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az a tapasztalatok szerint tényleg nem is igaz.

 

Februári fontosabb blogposztjainkat áttekintve tettünk egy időbeli sétát a Macintosh kártevők kertjében, amik bár szerencsére nincsenek túl sokan, de védekezni, vigyázni azért minden platformon érdemes, ahogy ezt a tavaly 600 ezer OS X alapú gépet megfertőző Flashback trójai is bizonyította.

 

Egy amerikai felmérés szerint az otthoni hálózatok 13%-a fertőzött, ami már önmagában sem egy kis szám, ám ami még aggasztóbb ezzel kapcsolatosan, hogy a fertőzött gépek felén valamilyen kritikus veszélyességű, például botnetes kártevő volt. Az említett kutatás a mobil kártevők növekedését, ezen belül is az Android alapú támadások negyedév alatti ötszörös növekedését is kiemelte, amihez ha hozzávesszük a Google Play áruház csapnivaló biztonságát, valóban nagy felelőtlenség manapság vírusvédelmi program nélkül Androidot használni.

 

Írtunk aztán arról, hogy feltörték az amerikai NBC tévécsatorna oldalát, amiben nem is ez volt igazából a szenzáció, hanem hogy a megfertőzött webhely a kártevő felfedezéséig vírust terjesztett az oldal látogatói között. A WeLiveSecurity biztonsági portál információi szerint akár 24 óránál hosszabb ideig is fennállhatott ez a veszélyes állapot.

 

Végül egy klasszikus Facebook csalásról is ejtettünk szót, amelynél fizetség ellenében állítólagos Facebook Gold Membership tagságot ígérnek a hiszékenyeknek, ám tudni kell, hogy ilyen egyáltalán nem is létezik.

A részletes vírustoplista itt olvasható.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05