132 millió sérülékenység, több mint 11 millió asztali számítógépen

forrás: Prím Online, 2013. március 20. 08:36

A Kaspersky Lab kiadta legújabb jelentését „A szoftversérülékenységek fenyegetettségi szintjeiről” címmel, miután elemzéseik során az elmúlt évben több gyakori biztonsági hibát is találtak. A felhő-alapú Kaspersky Security Network segítségével, a Kaspersky Lab szakemberei több mint 132 millió sérülékenységet tártak fel, több mint 11 millió asztali számítógépen. Ez a szám a pontosan azt mutatja, hogy felhasználóként átlagosan 12 veszélyes biztonsági rés található a számítógépeken.

2012-ben több mint 800 egyedi sebezhetőséget azonosítottak. Azonban csak nyolc különböző sebezhetőséget találtak a széles körben elterjed exploit csomagok közül, amelyeket szívesen használtak a kiberbűnözők. Ezen programok, ahol a nyolc típusú sérülékenységet találták a következők voltak: ötöt az Oracle Java programban, kettőt Adobe Flash Playerben és végül egyet az Adobe Readerben. Ez a szám nem tűnik soknak, de nem szabad elfelejtenünk ennek ellenére ez több mint egy „eszköz a betöréshez” mivel a csalók akár hozzáférhetnek az összes személyes adatainkhoz is és ez veszélyes kiberkémkedéshez is vezethet, esetleg kulcsfontosságú ipari és kormányzati szervek adatlopásaihoz.

Csakúgy, mint ahogy már kiemeltük a legveszélyesebb biztonsági réseket a Kaspersky Lab kutatása azt is értékeli, hogy a lelkes felhasználók frissítik-e egyáltalán  szoftvereiket, ha azoknak elérhetővé válik a legújabb verziója. A felhasználók többsége a népszerű programok régebbi verzióit használja, amelynek kockázata tovább veszélyezteti a személyes adatok védelmét és a vállalati infrastruktúrát.

A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy a fehasználók a szofver megjelenése után körülbelül hat hét elteltével hajlandóak váltani egy újabb és biztonságosabb verzióra. A Java legújabb verzióját - ami 2012 szeptemberében jelent meg – a felhasználók mindössze 28 százaléka frissítette azonnal. A további 70 százalék hagyta számítógépén a program sebezhető és veszélyes verzióját. Az Adobe Flash Player már elavult 2010-es verziójának biztonsági réseit ugyancsak könnyen kihasználták a kiberbűnözők, amelyet csak a felhasználók kicsit több mint 10 százaléka frissített 2012-ben. További rést fedeztek fel 2011 decemberében az Adobe Reader előző verziójában, amelyet a felhasználók több mint 13 százalékánál meg is találtak.

A szoftverek sérülékenységei nyilvánvaló és világos veszélyt jelentenek mind a fogyasztók, mind pedig a vállalkozások számára. Az ilyen típusú kockázatok enyhítésére több lehetőség is van: használhatunk antivírus megoldásokat és védett védelmi technológiát, mint amilyen a Kaspersky Systems Management is.

A Kaspersky System Management megkeresi a munkaállomások sebezhetőségeit és analizálja az operációs rendszert, valamint a harmadik féltől származó szoftvereket, amelyek segítségével egyedi elemzéseket készít. Ezeket az adatokat eltárolja egy egyedi sebezhetőségi adatbázisba (Secunia és Microsoft Windows Update adatbázis). Ezek az adatok a későbbiekben bármilyen biztonsági rést észlelnek, amit elküldenek a rendszergazdának, aki akár távolról is képes frissítésseket és a szükséges telepítéseket végrehajtani a veszélyeztetett számítógépen.

„Amint azt a kutatás is feltárja, a javítások és a biztonsági kiskapuk felfedezése után nem elég már az általános védelem. A frissítési mechanizmusok hiánya a felhasználók millióit veszélyeztetik, például azokat, akik Java, Adobe Flash vagy Adobe Reader felhasználók. Ez, valamint az egész sorozat egy kritikus sebezhetőséget talált 2012 és 2013-ban a Java különböző verzióiban, amely ismét kiemeli a frissítések szükségességét. A vállalatoknak nagyon komolyan kellene venniük a biztonsági hibák és rések szűrését, mert ezek hiánya vezet a célzott támadásokhoz.” – mondta Vjacseszlav Zakorzhevsk, a Kaspersky Lab biztonságkutató munkatársa.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50