Ötezer forintból épült akadálykerülő robot Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 23. 10:36

Kevesebb mint ötezer forintból épített egyszerű szerkezetű, guruló, akadálykerülő robotot Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves anyagmérnök hallgatója, akinek munkáját az intézmény 2013-as innovációs versenyén díjazták.

A KITT-E névre keresztelt szerkezetet bemutatva a hallgató csütörtökön elmondta: a világhálót böngészve döntötte el, hogy felépít egy rendkívül olcsó, oktatási célokra használható robotot. Hasonló, egyedileg programozható berendezést egy multinacionális játékgyártó 70-80 ezer forintért kínál, de a korábban az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában vagy akár Magyarországon összeállított robotok is lényegesen - háromszor-hatszor - drágábbak voltak, mint a célul kitűzött ötezer forintos ár - magyarázta a diák, hozzátéve: ennek oka elsősorban az volt, hogy a készítők túlságosan borsos áru alkatrészeket használtak föl, amelyek azonban egy kis türelemmel és otthoni munkával kiválthatók.
 

A KITT-E váza tartós és könnyű préselt falemezből készült, a szerkezet két fix kerekét egy-egy elektromotor hajtja, a kanyarodást pedig bolygókerék teszi lehetővé. A robot irányításáért mikrovezérlő fele, amely a jeleket a berendezésbe épített szenzorokból kapja. Ha a KITT-E akadálynak ütközik, az eszköz programjának megfelelően új utat keres.

 

A hallgató tájékoztatása szerint jelentős költségcsökkentést tett lehetővé, hogy a robot áramköreit maga tervezte meg, és a paneleket is kézzel rajzolta. Kecsenovity Egon úgy véli, hogy a robot kiválóan használható oktatási célokra, hiszen építése során a szakkörökön, kurzusokon részt vevő diákok komoly elektronikai, programozási ismereteket szerezhetnek - nem beszélve arról, hogy csekély anyagi befektetéssel látványos eredmény érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39