A történelem legnagyobb kibertámadása zajlik szakértők szerint

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 28. 07:51

Világszerte érzékelhetően lelassult az internetes adatforgalom a "történelem legnagyobb kibertámadása" miatt - írja a BBC brit hírportál.

A támadást állítólag egy spam-ellenes csoport és egy weboldal szolgáltató vállalat között kirobbant ellenségeskedés váltotta ki. A londoni és genfi székhelyű Spamhaus nonprofit szervezet email szolgáltatóknak nyújt segítséget a levélszemét kiszűréséhez. A Spamhaus nemrégiben felvette "fekete listájára" a holland Cyberbunker webszolgáltató szervereinek a címét is. A Cyberbunker saját állítása szerint pedofil pornográfiával és terrorizmussal kapcsolatos taralom kivételével bármilyen témával foglalkozó weboldalaknak otthont ad szerverein. Egy, magát a Cyberbunker szóvivőjeként azonosító személy BBC-hez eljuttatott üzenetében azzal vádolta meg a Spamhaust, hogy visszaél pozíciójával és nem lenne szabad megengedni, hogy az döntse el "mi történhet az interneten és mi nem". A Cyberbunker a BBC megkeresésére nem válaszolt. A Spamhaus viszont azt állítja hogy a Cyberbunker kelet-európai és orosz bűnszervezetek támogatásával kibertámadást indított ellene.
 

Steve Linford a Spamhaus igazgatója "példátlan méretűnek" nevezte a társaság ellen indított támadást. "Már több mint egy hete tart" - mutatott rá. "De még talpon vagyunk (...) mérnökeink emberfeletti erőfeszítéseket tesznek (...) egy ilyen támadás már mindenki mást leterített volna" - mondta. Összehasonlításképpen nagyobb bankok weboldalait már másodpercenként 50 gigabites adatforgalommal is ki lehet szorítani az internetről, a Spamhaus elleni támadás viszont estenként elérte a másodpercenkénti 300 gigabites adatforgalmi mennyiséget is. Az igazgató a BBC-nek elmondta, hogy már öt ország kiberbiztonsági hatóságai vizsgálják a Spamhaus DNS (Domain Name System) szerverei ellen irányuló DDoS (Distributed Denial of Service) támadást, amelynek lényege, hogy célzott adatforgalommal próbálja elérhetetlenné tenni mások számára a szervereken bejegyzett címmel rendelkező weboldalakat.
 

A Spamhaus szolgáltatásai számos nagy internetes szolgáltató vállalat veszi igénybe, melyek közül többen a segítségére siettek a támadás kivédésében. Steve Linford elmodta, hogy például a Google is segítséget nyújt számára a "forgalom felvételében".

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás