Újrahasznosítják a ritkaföldfémeket az elektronikai cikkekből Japánban

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 2. 11:07

A háztartási elektronikai cikkekben található ritkaföldfémek újrahasznosítására indított programot a japán kormány, miután az elektronikai iparban kulcsfontosságú alapanyagok világszintű kitermelésének mintegy 95 százalékát ellenőrző Kína a közelmúltban megnehezítette az azokhoz való hozzájutást.

A újrahasznosítási rendszer több mint száz, ritkaföldfémet tartalmazó termékcsoportra terjed ki, többek között mobiltelefonokra, digitális kamerákra, mikrohullámú sütőkre és porszívókra is - jelentette az NHK japán tévécsatorna.
 

A japán környezetvédelmi minisztérium becslései szerint a szigetországban évente 650 ezer tonnányi elektronikai eszközt dobnak ki az emberek, amelyek összesen 900 millió dollárnak megfelelő értékű ritkaföldfémet tartalmaznak.
 

Ugyanakkor a program sikerének esélyei csökkenti, hogy a rendszerben a helyi önkormányzatok feladata az érintett elektronikai cikkek begyűjtése és feldolgozásra való továbbadása, az önkormányzati szervek viszont nem rendelkeznek a megfelelő anyagi forrással és alkalmazottal a feladat ellátásához.
 

Japán számára azután vált égető üggyé a ritkaföldfémek kérdése, hogy az anyagok világszintű kitermelésének mintegy 95 százalékát ellenőrző Kína 2010 őszén a két ország szigetvitája közepette egy rövid időre beszüntette az érintett elemek Japánba exportálását.
 

Habár 2010 végére újraindultak a szállítmányok, Peking azóta több exportkorlátozást vezetett be a 17 ritkaföldfémnek nevezett elemre, amelyek az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át a rakétákig számos termék gyártásához elengedhetetlenek. Japán az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval karöltve tavaly a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elé vitte az ügyet.
 

A nemzetközi szervezet előtti vitarendezés jelenleg is tart, miközben a japán elektronikai cégek újrahasznosítással, a kormány pedig a napokban indított program mellett új, Kínán kívüli - például vietnami - lelőhelyekhez való hozzáférés biztosításával próbálja kezelni a helyzetet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás