Továbbra is népszerű az IT a hazai fiatalok körében

A dinamikusan növekvő ágazat a speciális tudással bíró szakembereket keresi

forrás: Prím Online, 2013. április 2. 13:14

Mint a legfrissebb - IVSZ által összeállított - IKT Indexből is kiolvasható, a Magyarországon működő informatikai cégek mind a gazdaság, mind a gazdasági növekedési potenciál jelentős részét adják. Fejlett informatikai infrastruktúránk következtében az elkövetkező években is dinamikus növekedésre lehet számítani az informatikai szolgáltató ágazatban. Megfelelő fejlesztéspolitikával 5 év alatt akár kétszeresére is nőhetne az innen származó export bevétel. Ezzel összefüggésben az is megállapítható: továbbra is az IT szektor az egyik legnépszerűbb terület a hazai fiatalok körében.

Bár a nehéz gazdasági helyzet és a negatív befektetői hangulat az informatikában is érezteti hatását, munkaerő-piaci szempontból még mindig nagyon vonzó iparág a pályakezdők körében. A világszínvonalú hazai oktatás és a szakirányú képzések széles választéka kiváló alapokat és lehetőségeket kínál a hallgatók számára. A munkáltatói oldalt tekintve azonban az a tendencia is megfigyelhető, mely szerint a megfelelő szakmai kompetencia és nyelvtudás mellett egyre inkább előtérbe kerül a specifikáció, s az egyre kiéleződő piaci versenyben a cégek a speciális tudással rendelkező informatikusokat keresik.


A leglátogatottabb állásbörzéken tapasztaltak is azt mutatják, hogy gyakran nem elegendő a pályakezdők főként elméleti ismerete, a sikeres jelentkezés kulcsa a gyakorlatias specializációban rejlik. A Műegyetemi Állásbörzén és a Szegedi Tudományegyetem állásbörzéjén is kiállító R&R Software Zrt. például sokrétű tapasztalatot biztosító gyakornoki és junior programot kínál a sikeres pályázóknak.


„Az immáron 12 éve futó gyakornoki programunk során a pályakezdők az elméleti képzést követően nagyvállalati informatikai rendszerek fejlesztésével és bevezetésével kapcsolatban szerezhetnek tapasztalatot, valamint érdeklődési körüknek megfelelően részt vehetnek értékesítési és üzemeltetési-támogatási folyamatokban is” – mondta Rozenberszki Zsolt, a szoftverház egyik alapító tulajdonosa. „Már a cég megalapításakor célul tűztük ki, hogy olyan munkahelyet hozzunk létre, ahol a nemzetközi megoldásokkal is versenyképes termékeket az új szemléletmódokkal, módszertanokkal és technológiai ismeretekkel bíró fiatal generációval közösen fejlesztjük ki”- tette hozzá.


A vállalatirányítási rendszerekkel és egyéb vállalati üzleti alkalmazásokkal számos iparágban jelen lévő, 150 főt foglalkoztató hazai szoftverház egyetemi együttműködések és kooperációs képzések keretében is gondoskodik a megfelelő szakmai utánpótlásáról. A gyakornoki és junior pozícióira összesen 157 pályázó jelentkezett, akik közül a helyszínen kitöltött szintfelmérő teszt alapján 75 felelt meg a cég elvárásainak.
 

Kulcsszavak: IVSZ karrier oktatás

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04