Magyarok a világ hálózatbiztonsági élvonalában

forrás: Prím Online, 2013. április 3. 09:19

A CrySys Lab a BME-HIT/CrySyS Security Challenge egyetemi hackerverseny díjátadóján ünnepelte tízedik születésnapját, ahol egyben felvázolták a jövő kutatás-fejlesztési irányait, valamint bemutatták az ifjú tehetségek számára karrierlehetőséget teremtő spin-off cégeiket is. A kutató fejlesztő közösség arról vált híressé az elmúlt években, hogy szakértői számos kártékony programot a világon elsőként fedeztek fel.

A CrySyS Lab, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken működő adat-és rendszerbiztonsági laboratóriuma idén második alkalommal rendezte meg a Security Challenge-t. A kihívásra hatvan BME hallgató jelentkezett, hogy kipróbálja tudását és szakmai felkészültségét a rendszerbiztonsági kihívások terén. Az idei Challenge kiemelt témája a „reverse engineering” és a szoftver analízis volt. A verseny résztvevői különböző technológiai kihívásokkal találkoztak egy virtuális környezetben, melyek közül minél gyorsabban kellett minél többet megoldaniuk ahhoz, hogy a dobogóra állhassanak. 
Dr. Buttyán Levente a CrySys Lab vezetője így értékelte a résztvevők felkészültségét: „Szoros küzdelem alakult ki az első három helyért. Mivel a kapott pontszámok a megoldások gyorsaságától is függtek, az idő döntötte el a küzdelmet. A Challenge feladatait úgy állítottuk össze, hogy több különböző technológiai területen is megmérhessük a jelentkezők tudását. Jó látni, hogy voltak olyan hallgatók, akik majdnem minden feladatot meg tudtak oldani.„

A KÜRT Zrt., a CrySyS Lab stratégiai partnereként évek óta szerepet vállal a fiatal tehetségek fejlesztésében is. „Időről időre érkeznek hozzánk a CrySys Lab szakmai munkájában résztvevő, kiemelkedően tehetséges BME hallgatók, hogy az egyetemi tanulmányaikat piaci környezetben szerzett tapasztalattal egészítsék ki.„ –– mondta dr. Nagy Zsolt, a KÜRT kutatás-fejlesztési igazgatója. A két társaság a tehetséggondozás mellett több termék- és szolgáltatásfejlesztésen is dolgozik együtt. Ilyen például a virtuális környezetben működő Sérülékenység Labor, amely a KÜRT hamarosan induló biztonságos felhő szolgáltatásainak részeként automatikus sérülékenység vizsgálatot kínál a megrendelőknek. A felhőbe feltöltött, vagy eredetileg ott üzemelő rendszerek mellett a Sérülékenység Labor külső IP-k vizsgálatra is képes. A rendszer többek között informatikai fejlesztő közösségeknek, vagy önálló informatikai fejlesztést folytató pénzintézeteknek nyújthat kiemelten biztonságos és egyben költséghatékony megoldást.

A CrySyS alapítói jó érzékkel ismerték fel 10 évvel ezelőtt, hogy az egyetemi oktatást érdemes kiegészíteni egy gyakorló műhellyel, ahol a rendszerbiztonság és a kriptográfia mesterfogásait a hallgatók a terület kiemelkedő képviselőitől sajátíthatják el. A műhelyben felnövő hallgatók szinte kivétel nélkül megtalálták számításukat a munka világában, legtöbben jelenleg is IT biztonsággal foglalkoznak különböző vállalatoknál. Az ifjú tehetségek számára elérhető karrierlehetőségek a közelmúltban kiegészültek a CrySyS Lab spin-off cégeivel is. 2011-ben alakult meg a Tresorit Kft., melynek fejlesztési fókuszában a biztonságos, rejtjelezett ám rugalmasan megosztható felhő alapú adattárolás áll. Az IT-SEC Expert non-profit Kft. ipar-orientált, alkalmazott kutatással és fejlesztéssel foglalkozik, valamint IT biztonsági tréningeket tart ipari partnereinek. Az Ukatemi Technologies Kft. célzott kibertámadásokból származó incidensek kezelésével és kártékony szoftverek elemzésével foglalkozik.

Az elmúlt tíz évben a CrySyS Lab csapata számos kritikus kártevő (rosszindulatú szoftver, pl. vírus, kémprogram) felismerésében játszott meghatározó szerepet. A problémákat esetenként saját erőből, máskor neves nemzetközi és hazai partnerekkel együttműködve oldotta meg.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24