Nemzeti Koordinációs Központ alakul a Pannon Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 4. 09:58

Több kutatóhely együttműködésével Nemzeti Koordinációs Központ alakul infokommunikációs technológiák nemzetközi élvonalba tartozó kutatására és piaci bevezetésére a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán Veszprémben.

Az Európai Unió stratégiai témákban támogatja nemzeti koordinációs központok létrehozását, melyek összehangolják az ország kutatási és innovációs kapacitását az adott terülten: a Pannon Egyetem a Kecskeméti Főiskolával és a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvánnyal konzorciumban ilyen központ megalapítását pályázta meg sikerrel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében - jelentette be a projekt vezetője, Bertók Botond, a Pannon Egyetem egyetemi docense. Hozzátette: a konzorcium az Európai Uniótól és az államtól 1,4 milliárd forint támogatást kap a központ kialakítására és kapcsolódó kutatási programok megvalósítására.

Tájékoztatása szerint a központ feladata az információs és kommunikációs technológiákhoz kapcsolódó EU pályázati konzorciumok kialakítása, valamint az akadémiai hálózatban jelenlevő kutató kapacitás hasznosításának segítése nemzetközi ipari alkalmazási területeken. Ugyanakkor társadalmi feladata a fejlett infokommunikációs technológiák széleskörű elterjesztése, azok megismertetésével, bizalmi és biztonsági kérdéseinek megválaszolásával.

Kiemelte: számos hazai vezető kutatóhely bevonásával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kiemelt partnerségével indulnak azok a kutatási projektek, amelyek a Pannon Egyetemen, Veszprémben megalapítandó Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ nemzetközi kutatási és innovációs erejét építik; a kutatások témái az informatikai biztonság, a jövő internetében megjelenő technológiák és szolgáltatások, valamint a logisztikai rendszerek információs technológiái.

A központ céljainak megvalósításához a Pannon Egyetem a tématerületen kiemelkedő összes magyarországi kutatóhellyel együttműködik majd: a nyertes pályázati konzorciumban résztvevő Kecskeméti Főiskola és Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány mellett együttműködő partnerként csatlakozott már többek között a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az IBM Magyarországi Kft., a Kürt Zrt., az MTA SZTAKI, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, az Óbudai Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Széchenyi Egyetem, és a Telenor Magyarország Zrt - ismertette a projektvezető. Megjegyezte: a partnerek köre folyamatosan bővül, a nagyközönség pedig minden évben áttekintheti a kutatási programok és kialakuló projektek előrehaladását nyilvános szakmai rendezvényeken.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy minőségi munkát csak akkor lehet végezni, ha az oktatás, a kutatás és a projekt-tevékenység egymást erősíti. Egymaga egy intézmény se képes egy országban ellátni a kutatási tevékenységet, csak együttműködve más intézményekkel, ezért ezek között együttműködésre van szükség, melynek alapja a közös, hosszú távú cél, a közös nyelv, az egymást kiegészítő, speciális tudás, valamint a hatékonyság: a szerdán induló új projektben mindez megvan - jelentette ki.

A program 2015. tavaszán fejeződik be.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50