Magyar projekt is bekerült az amerikai innovációs verseny döntőjébe

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 5. 10:15

Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett, fejmozgás érzékelésével működő rendszere is bekerült a szilícium-völgyi Singularity University Global Impact amerikai innovációs verseny döntőjébe, amelyet a budapesti Design Terminálban rendeznek április 12-én.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Google által alapított amerikai egyetem innovációs versenyére a kelet-európai térség 11 országából idén több mint 60 pályázat érkezett. A szervezők olyan innovatív projekteket kerestek, amelyek bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia felhasználásával képesek lehetnek egymillió ember életén javítani három év leforgása alatt. A beérkezett projektek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és a biztonság legfontosabb kihívásaira ajánlottak megoldásokat.
 

A döntőbe bolgár, horvát, cseh, lengyel, szlovén, ukrán és magyar pályázat került be. Juhász Márton rendszere mellett a projektek között szerepel a Haitin már kipróbált katasztrófa-menedzsment rendszer, a tuberkulózis forradalmian új, gyógynövényeket használó kezelése, egy űrhulladék-kezelő rendszer, valamint egy olyan projekt is, amely a háztartásokban lévő fel nem használt ételek és alapanyagok közösségi hálózatba kötésével kínál megoldást a rászorulók ételellátásának megkönnyítésére vagy a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a gyerekek játékosan tanulhatják meg és építhetik be életükbe betegségük kezelésének alapjait.
 

A döntősök április 12-én a Singularity University képviselői és a régió multinacionális vállalatainak vezetőiből álló nemzetközi zsűri előtt mutatják be ötleteiket. A verseny két győztese részt vehet az amerikai egyetem nyári programján a NASA kaliforniai kutatóbázisán. Az ösztöndíj értéke fejenként 25 ezer dollár.
 

Az egyetem kurzusára a világ minden részéből érkeznek vállalatvezetők, kormánytagok, kutatók és tudósok, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiai trendekkel az űrtechnológiától a 3D nyomtatókon át az alternatív közlekedési eszközökig.
 

Tavaly Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative: globális közösségi brainstorming platform nevű projektje nyerte meg a versenyt. A győztes ötlet a közösségi portálok mintájára alapozva hozott létre egy olyan kiberteret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket.

Kulcsszavak: verseny innováció

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló zöld dobásra készül a MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT fesztiválon keletkező, biológiai úton bontható hulladékok szelektív gyűjtését, helyszíni előkezelését, valamint további komposztálását is megszervezi a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). Ezzel az ott keletkező összes biohulladék esetében sikerrel zárul a biológiai körforgás, amire még egyetlen hazai fesztiválon sem volt példa.

2022. július 6. 15:43

Európa legjobbjai között a Growww Digital

Elnyerte a Google CSS Premium Partner minősítését a hazai fejlesztésű ROIshopper, a Growww Digital árösszehasonlító szolgáltatása.

2022. július 6. 14:06

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Az E.ON lesz a BakerStreet irodák első bérlője

Az E.ON Hungária Csoport az ATENOR által fejlesztett BakerStreet-be helyezi át budapesti központját. Az E.ON 2024 második negyedévében költözik majd be új, összesen 16 200 m²-es székházába, mely a BakerStreet iroda campus első fázisában valósul meg. 

2022. július 6. 11:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24