Honnan tájékozódnak a fiatalok?

Az első helyen még mindig a TV áll

Czipperer Dia, 2013. április 8. 11:33

Meglepő, hogy az egyre növekvő internet- és okostelefonpenetráció ellenére a fiatalok többsége még mindig a TV-ből szerez tudomást a világban történtekről. Bár a nyomtatott sajtó visszaszorulása egyre nagyobb – még a rádióhallgatás is megelőzi –, az internetnek még nem sikerült felkúsznia az első helyre - derült ki az Ipsos felméréséből.

A fiatalok (15-25 év közötti korosztály) több mint fele, 67%-a tájékozódik a TV-ből, az internet csak ezután következik. Bár a többség – 10-ből 6 – itt is szeret utánajárni a dolgoknak, 9%-uk pedig okostelefonon teszi ezt. A rádióhallgatás a korosztály 17%-ának jelent elsődleges hírforrást, míg a nyomtatott sajtó csupán 10%számára. A legmegdöbbentőbb adat azonban az, hogy a fiatalok 13%-a egyáltalán nem tájékozódik a világban.

 

A rendszeresség tekintetében csupán 1/3-ukról mondható el, hogy napi szinten követik az aktuális eseményeket, további 1/3-uk pedig hetente több alkalommal olvas híreket. A legaktívabbak ezen a téren a budapestiek, akik közül minden második naponta, akár több alkalommal is olvas híreket.

 

Általában a bulvárhírek kötik le figyelmüket, és a politikai-gazdasági események legkevésbé. Bár ez a korosztály vizsgálatában inkább a 15-19 évesekre jellemző leginkább, az idősebbek sokkal érdeklődőbb ezen a téren – kétszer annyira. És az iskolai végzettség is sokat számít: a felmérés szerint a 8 általános iskolai osztályt végzettek 28%-a, a szakmunkásképzőbe járók 33%-a, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők 36%-a, a felsőfokú tanulmányokat folytatóknak pedig a 38%-a olvas a frissen történtekről.

 

A 20-25 éves korosztály többet olvas sportról, kultúráról, életmódról és tudományos hírekről. Bár az átlag azt mutatja, a legkevésbé a gazdaság és politika érdekli őket, a fővárosi fiatalok e téren is érdeklődőbbnek mutatkoznak. Míg vidéken inkább a sport emelkedik ki a sorból.

 

A női és férfi különbségek – azt hiszem – senkinek nem okoznak meglepetést: a nők kiélezettebben figyelnek a bulvárvilágban és kultúrában történtekre, míg a férfiakat a sport köti le jobban.

 

Az Origo és az Index messze listavezető a korosztály körében: az előbbit 63%-uk, utóbbit pedig 43%-uk látogatja rendszeresen. A hirado.hu csupán minden tízedik, míg a metropol.hu-t és a hirszerzo.hu-t nagyjából fele ennyien olvassák.

 

A két nagy hírportál között nem és kor szerinti különbségek is akadnak: míg az Origot főként a nők és a fiatalabbak, addig az Indexet inkább a férfiak és az idősebb (20-25 éves) korosztály követi. Az idegen nyelvű hírportálokat mindössze 3% olvas.

 

A közösségi média jelentős szerepet játszik a tájékozódásban: 10-ből 4 fiatal a híreket a Facebookon is olvassa. A barátok szerepe is jelentős: a megkérdezettek 1/3-a az általuk linkelt, lájkolt híreket olvassa.

 

És mennyit is szánnak idejükből arra, hogy tájékozódjanak? Átlagosan idejük 20-30%-át, ez minden második fiatalra jellemző. A másik tábor mindössze 10%-ot áldoz erre.

 

Az Ipsos kutatását az elmúlt három hónapban készítette, 550, 15-25 év közötti fiatal személyes megkérdezésével.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Új innovációkat és együttműködéseket jelentett be párizsi rendezvényén a Schneider Electric

A mérnöki és működési adatokat integráló új platform, a háztartási energiamenedzsmentet új szintre emelő vezérlőegység, az elektromos autózás terjedését támogató töltők és szoftver – többek között ezeket az újdonságokat jelentette be a Párizsban rendezett „Innovation Summit World Tour” rendezvényén a Schneider Electric. A vállalat bejelentette a Sustainability Impact Award idei győzteseit, illetve egy új program elindítását is. 

2024. április 15. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09