Háromszáz millió forint összköltségű K+F projektet indított a BalaBit

forrás: Prím Online, 2013. április 9. 17:00

Az Új Szécheny Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap társfinanszírozásával valósítja meg azt a 300 millió forint összköltségű kutatási-fejlesztési projektet a BalaBit, melynek célja egy olyan megoldás kifejlesztése, ami az emberi viselkedésminták gyűjtésével támogatja az üzleti döntéshozatalt.

Az egyedülálló hálózatbiztonsági megoldásairól világszerte ismert BalaBit IT Security a syslog-ng nevű naplózó termékcsaládjának továbbfejlesztése érdekében indított kutatási-fejlesztési programot, melynek célja a „Big Data” feldolgozásának, elemzésének támogatása és a felhő alapú szolgáltatások hatékony naplómenedzsmentjének megvalósítása. A fejlesztési projektet két év alatt 300 millió forintból valósítja meg a magyar vállalat, amihez az Új Széchenyi Terv keretében a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 192 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az új fejlesztések eredményeként várhatóan a rendszerüzemeltetésen és az informatikai biztonságon túl a jövőben az üzleti intelligencia és a döntéstámogató rendszerek piacára is beléphet naplózó eszközeivel a vállalat.

A világ informatikai rendszerei folyamatosan növekvő mennyiségű adatot állítanak elő - egyes becslések szerint naponta körülbelül 2.5 exabyte adat születik -, mely rengeteg kiaknázatlan információt hordoz magában. Az ilyen adathalmazok feldolgozása, korrelálása és elemzése az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő és legnépszerűbb területe. Ez azonban - az óriási mennyiségű strukturált és strukturálatlan adatmennyiséget figyelembe véve - egy rendkívül különleges és nehéz feladat, mely speciális eszközöket igényel, hiszen a klasszikus adatbáziskezelő technikák ilyen méretekben már nem működnek. Összefoglaló néven a szakirodalom "Big Data"-ként hivatkozik az ilyen nagyméretű adatbázisokra és az ezek kezelésére kidolgozott technológiákra.

A BalaBit syslog-ng nevű megoldása az informatikai rendszerekben keletkező naplóüzenetek gyűjtését és feldolgozását valósítja meg. Jelenleg azonban a piacon található szoftverek az operációs rendszerek és alapvető rendszeralkalmazások naplóüzeneteire fókuszálnak, a felhasználók fő motivációja pedig az adatvédelmi szabályozásoknak való megfelelés, informatikai biztonsági kontroll és az üzemeltetés támogatása. Az alkalmazásokból való információgyűjtés viszont egy egészen más megközelítést igényel. Elég, ha egy ERP rendszerben, online bankban vagy közösségi portálon végzett felhasználói aktivitásra gondolunk. A BalaBit a kutatási-fejlesztési projekt keretében a syslog-ng funkcionalitását ezekhez az új igényekhez kívánja úgy hozzáigazítani, hogy képessé váljon az alkalmazások felhasználói szokásairól információt gyűjteni és azokat feldolgozni még a legnagyobb adatmennyiségeket előállító és az üzleti döntéstámogatás céljából elemezni kívánó vállalatok számára is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05