Fedezd fel ma a holnap megoldásait! - a legjobb M2M megoldásokat díjazta a Telenor

forrás: Prím Online, 2013. április 14. 11:13

Mozgó szolgáltatókat követő alkalmazás, okostelefonnal irányítható zárrendszer, intelligens távfelügyeleti megoldás és NFC-alapú kórházi betegazonosító – ezek lettek a Telenor gépek közötti kommunikáció témában meghirdetett pályázatának nyertes tervei. A felsőoktatási intézmények hallgatói által beküldött nyertes pályamunkákat a szolgáltató az IVSZ Start-up konferenciáján díjazta.  

Kihirdette a Telenor Fedezd fel ma a holnap megoldásait! című pályázatának eredményét, amelyre gépek közötti kommunikáció (M2M) témakörben küldhettek terveket a felsőoktatási intézmények hallgatói. A pályamunkákban olyan a mobilhálózatokon keresztül kommunikáló eszközök felhasználási lehetőségeinek bővítésére várt megoldásokat a szolgáltató, amelyek segítik a munkavégzést az egészségügy, a távfelügyelet, a közlekedésinformatika és biztonságtechnika területén és megkönnyítik az okoseszközök felhasználóinak hétköznapjait. Az eredményeket a Telenor április 11-én, az IVSZ első Start-up konferenciáján hirdette ki, a nyertes tervek beküldőit mobileszközökkel jutalmazta.

A fődíj és a közlekedésinformatikai kategória győztese Bornemissza Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója lett a Mozgó szolgáltatók és ügyfeleik összehangoló alkalmazása című pályamunkával. A terv szerint a mozgó szolgáltatók, mint például a webshopok futárszolgálatai, mozgó értékesítést végző cégek vagy a kistelepüléseken működő mobil posta munkatársai, GPS-képes okostelefonon és egy külön erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül tennék elérhetővé a megrendelők számára járművük aktuális pozícióját. Emellett az ügyfél, vásárló is jelezhetné vásárlási szándékát az alkalmazásban, ezáltal kiszámíthatóbbá téve a szolgáltatást mind az ügyfelek, mind a szolgáltatók számára. 

Távfelügyelet kategóriában a Szent István Egyetem diákja, Kálmán Péter Attila Smart&Safe (S2) - vagyonvédelmi és járművédelmi rendszer című munkáját díjazták. A terv alapját egy okostelefonnal szabályozható integrált adatbázis adja, amelynek segítségével távolról irányítható az intelligens otthon összes berendezése. Máté Zoltán, a Kecskeméti Főiskola hallgatójának Láthatatlan ajtózár című pályázata nyerte a biztonságtechnika kategória díját. A megoldás egy okostelefonnal irányítható zárrendszerre épül, amely csak a felhasználó által kiválasztott kóddal nyitható. Az egészségügy kategória nyertese Szőke Anita, a Debreceni Egyetem tanulója lett, aki Kórházi kliens-azonosító rendszer című pályamunkájában a páciensek és betegkartonok NFC tag-ekkel való azonosítását dolgozta ki.

A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, amelyben Takács Zoltán, a Telenor Magyarország digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, Dr. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese, valamint Laufer Tamás, az IVSZ elnöke vett részt. „Nagyon örülünk, hogy a pályázat ilyen kreatív és színvonalas megoldások kidolgozására ösztönözte a diákokat. Úgy látjuk, hogy a mérnökhallgatók is felismerték, hogy sok területen a gépek közötti kommunikáció jelenti a jövőt. Az M2M rohamos térnyerésének köszönhetően ezek a ma még csak papíron létező tervek holnapra a munkafolyamatok és hétköznapi tevékenységek szerves részéve válhatnak” – mondta el a pályázattal kapcsolatban Takács Zoltán.      

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A koronavírus nyertese a home office

Miközben a távmunka és a digitalizáció hatalmas lendületet kapott, a hazai kis- és középvállalatok gyengeségei is megmutatkoztak a koronavírus-járvány alatt. A vállalkozások többségének főleg munkaszervezési problémái akadtak, digitális felkészültségben pedig nagy a szakadék az egyes szektorok, illetve Budapest és a vidék között - állapította meg a Reacty Digital és a Smart Commerce Consulting közös kutatása, a Digiméter.

2020. július 7. 14:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás