Valós idejű kommunikációs kapcsolat a debreceni és a temesvári egyetemek között

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 16. 09:09

Közvetlen kommunikációs csatornákat építenek ki európai uniós támogatással a Debreceni Egyetem (DE) és a Temesvári Egyetem között - jelentették be a két intézmény vezetői hétfőn Debrecenben.

A biztonságos, tűzfallal védett kommunikációs csatorna 826 ezer euróból, csaknem 250 millió forintból készül el 2014 áprilisára - jelezte Gaál István rektorhelyettes, a DE természettudományi karok elnöke. A Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program (HuRo) keretében megvalósuló fejlesztés lehetővé teszi, hogy internetalapú telefonvonalak segítségével a két intézmény dolgozói, kutatói közvetlen kapcsolatba léphessenek egymással - tette hozzá a professzor.
 

A HuRo projekteknek köszönhetően az elmúlt években intenzívebbé vált a kapcsolat a debreceni és a temesvári felsőoktatási intézmények között, az új, közös beruházás eredményeképpen még közvetlenebbül tudnak kiváló minőségben, és immár ingyen beszélni egymással, ami gazdaságosabbá teszi az egyetemek működését - részletezte Gaál István. Hozzátette: a 826 ezer euró értékű HuRo pályázati támogatás keretében létrejön egy valós idejű és nagy adatmennyiségű hang és videó továbbítására tervezett adatátviteli csatorna, továbbá újabb kültéri wifi egységeket telepítenek az egyetemek.
 

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) campusain ez újabb 150 állomást jelent, így az egyetemi hallgatók és oktatók így már összesen több mint 300 helyszínen tudnak kapcsolódni az Eduroam hálózathoz, amely az európai felsőoktatási intézmények egységes rendszere, vagyis a debreceni belépői jogosultságokkal akár Berlinben, akár Amszterdamban vagy Madridban is használhatják ingyenesen az internethálózatot. Az új beruházással a DETEK campusain teljessé vált a wifi-lefedettség - jegyezte meg a DETEK elnöke.
 

Gaál István emlékeztetett rá, hogy korábban a HuRo program keretében hasonló kommunikációs csatornát hoztak létre a debreceni és a nagyváradi egyetemek között. A mostani beruházással "szomszéd szoba távolságra" kerül az egymástól egyébként 250 kilométerre lévő debreceni és temesvári felsőoktatási intézmény.
 

Popa Mircea, a Temesvári Egyetem rektorhelyettese a debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a projektből kül- és beltéri wifi egységeket telepítenek Temesváron, s elérhetővé teszik a szolgáltatásokat a hallgatói kollégiumokban is.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

30 éve Magyarországon az ESSCA

A világ egyik legjobb üzleti iskolájaként nyilvántartott ESSCA kétnapos exkluzív eseménnyel indította a budapesti fennállásának harmincadik évfordulójára szervezett ünnepségsorozatot. A Financial Times menedzsment képzési világranglistáján előkelő helyet elfoglaló felsőoktatási intézmény Magyarországra akkreditált nagykövetek számára tartott rangos nemzetközi estet, majd az International Women’s Clubbal (IWC) együttműködve szervezett életmód napot az iskola kampuszán. Az eseménysorozat szorosan kapcsolódik az egyetem által képviselt értékekhez: a kulturális sokszínűséghez, a vibráló diákélethez, a fenntarthatósághoz és az egészséges életmód szem előtt tartásához. 

2023. március 31. 12:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08