Meghalt Efrájim Árázi, az izraeli IT-szektor legendás atyja

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 16. 13:40

Hetvenhat éves korában meghalt Efrájim Árázi, az izraeli információs technológiai szektor legendás atyja, az első Holdra-lépést rögzítő videofelvétel technológiájának egyik kifejlesztője.

Arazi több, a digitális képrögzítésben élenjáró, izraeli információs technológiai céget alapított Scitex, Electronics for Imaging és iMedia néven.

1954-ben, 16 és fél évesen, tanulmányait félbehagyva bevonult a hadseregbe, ahol radartechnikusként szolgált, és feltalált egy olyan katonai radaralkalmazást, amelyért 1957-ben magas katona kitüntetésben részesült.

Később érettségi nélkül "kivételes tehetségként" felvették a neves amerikai műszaki egyetemre, a MIT-re (Massachusetts Institute of Technology), ahol elektromérnökként végzett.

Tanulmányai során az optikai fényáteresztés légköri problémáit kutatta, és az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA égisze alatt részt vett az úttörő tévékamera megalkotásában, amely 1969-ben élőben közvetítette Neil Armstrong - és az emberiség - első lépéseit a Holdon.

Izraelbe visszatérve a digitális képalkotás üzleti alkalmazása felé fordult, három sikeres, több ezer alkalmazottat foglalkoztató céget is alapított, az izraeli high tech ipar úttörő vállalkozásait.

Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás