Egyetemi felhőtrendek

forrás: Prím Online, 2013. április 22. 12:40

A HP Magyarország felmérést végzett a Networkshop 2013 Konferencián, melynek célja az egyetemi és nemzetközi felhőszolgáltatások egyetemi kommunikációban betöltött szerepének vizsgálata volt. A villámfelmérés arra mutatott rá, hogy a vizsgált egyetemi online szolgáltatások közül a megkérdezettek körében a legnépszerűbbek a levelező szolgáltatások, a legjelentősebb érdeklődés pedig az online vizsgázási rendszer iránt mutatkozik. Az egyetemi felhő-alapú szolgáltatások bővítésének és működésének egyik kulcsaként a WIFI hálózat bővítését nevezték meg a felmérésben résztvevők.

A legkedveltebb egyetemi felhőszolgáltatások és a használt eszközök

A kutatás rámutatott arra, hogy a vizsgált egyetemi felhőszolgáltatások közül a válaszadók a levelező szolgáltatásokat veszik igénybe a legnagyobb arányban – az egyetemi levelezőrendszerek nem sokkal maradnak le a nemzetközi levelezőrendszerek mögött. A szolgáltatásokat a megkérdezettek elsősorban asztali vagy hordozható számítógépen használják, illetve a válaszadók több mint fele az okostelefonját is igénybe veszi erre a célra.

A felhőszolgáltatások megítélése

A felmérésben vizsgált felhőszolgáltatásokat a megkérdezettek mintegy 90 százaléka hasznosnak tartja a felsőoktatási intézmények kommunikációjában, mindössze 7 százalékuk véli úgy, hogy ezek a lehetőségek alacsony mértékben befolyásolják az egyetemek kommunikációs folyamatait.

Egyetemi felhőszolgáltatások – merre tovább?

A megkérdezettek legnagyobb arányban a dokumentumtárral kapcsolatban jelezték, hogy szívesen látnák az egyetemi informatikai szolgáltatások között, a könyvtári szolgáltatásokat a kérdőívre válaszolók csaknem fele említette a hiányolt szolgáltatások körében.

Noha a kutatásban megkérdezett intézmények szinte mindegyikében található kiépített WIFI hálózat, amellyel kapcsolatban a megkérdezettek nagy része elégedett (több mint egyharmaduk kiválónak és ugyanennyien jónak tartják azt), a hálózat bővítésével kapcsolatban még lennének további elvárásaik: a WIFI hálózat további bővítését az összes megkérdezett több mint fele említette a fejlesztendő informatikai területek között.

Az egységes azonosítást, az egyetemi online szolgáltatások bővítését és az elektromos hálózat fejlesztését a megkérdezettek több mint egyharmada jelölte meg fejlesztési területként annak érdekében, hogy még elterjedtebb legyen az egyetemi felhő-alapú szolgáltatások használata.

Az online vizsgáztatási rendszer iránt jelentős érdeklődés mutatkozott a megkérdezettek körében: több mint kétharmaduk jelezte, hogy intézményében már sikerrel használják, vagy a közeljövőben tervezik bevezetni azt.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

30 éve Magyarországon az ESSCA

A világ egyik legjobb üzleti iskolájaként nyilvántartott ESSCA kétnapos exkluzív eseménnyel indította a budapesti fennállásának harmincadik évfordulójára szervezett ünnepségsorozatot. A Financial Times menedzsment képzési világranglistáján előkelő helyet elfoglaló felsőoktatási intézmény Magyarországra akkreditált nagykövetek számára tartott rangos nemzetközi estet, majd az International Women’s Clubbal (IWC) együttműködve szervezett életmód napot az iskola kampuszán. Az eseménysorozat szorosan kapcsolódik az egyetem által képviselt értékekhez: a kulturális sokszínűséghez, a vibráló diákélethez, a fenntarthatósághoz és az egészséges életmód szem előtt tartásához. 

2023. március 31. 12:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08