Megmérettetik magukat a legjobb magyar hackerek

forrás: Prím Online, 2013. április 23. 12:40

Közösen hirdeti meg az év legszórakoztatóbbnak ígérkező hackerversenyét a hálózatbiztonsági megoldásairól ismert BalaBit IT Security, a legnagyobb látogatottsággal rendelkező hazai IT-biztonsági blog, a Buherablog és a professzionális etikus hackeléssel foglalkozó Silent Signal. A nemzetközi IT-biztonsági berkekben is elismert szakemberekből álló ötletgazdák célja, hogy játékos tanulási lehetőséget biztosítsanak az érdeklődőknek, a szárnyaikat próbálgató hackerpalántáktól kezdve a többéves tapasztalattal rendelkező, akár etikus hackerként dolgozó profikig. A “Ghost in the Shell Control Box: The Ultimate Hacker Playground” elnevezésű játékban a cél eléréséhez szinte minden eszköz bevethető, az egyetlen szempont az idő – regisztrálni május 12-ig lehet, és a pályák csupán egyetlen hétig lesznek elérhetők.

“A verseny kerettörténete egy valós és jelentős problémakörre épül: a kiberbűnözés mértéke az elmúlt években folyamatosan nőtt, a támadások fő célpontját pedig a bizalmas vállalati adatok jelentik. A szervezetek nagy része rendelkezik már tűzfallal, behatolás-érzékelésre, behatolás-megelőzésre, adatszivárgás elleni védelemre, jogosultság- és hozzáférés kezelésre alkalmas célmegoldásokkal, SIEM és egyéb rendszerekkel, de a hálózaton belülről érkező támadások ellen legtöbbjük védtelen. Nem véletlen, hogy a törvényi és iparági megfelelőségi szabályozások között is egyre több olyan előírást találunk, amelyek a felhasználók tevékenységének megfigyelését célozzák, különös tekintettel a kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók aktivitásaira. A legnagyobb kárt költségvonzatában, és ezért veszélyességét tekintve is, a kiemelt jogosultsággal rendelkező felhasználók okozhatják, hiszen ők azok, akik ismerik a rendszer gyenge pontjait és pontosan tudják mit és hol keressenek. A mi hackerjátszóterünkön edződött biztonsági szakértők azonban tudni fogják, mit tegyenek ez ellen” – mondta el Höltzl Péter, a BalaBit szenior IT-biztonsági tanácsadója, 2010-ben “Az év útmutató IT-biztonsági szakembere”.

“A verseny aktualitását jelzi az is, hogy a napokban fogadták el a magyar információbiztonsági törvényt. Ahhoz, hogy a jogszabály elérje a célját, nagyszámú, hozzáértő szakemberre lesz szükség. A Balabit és a Silent Signal versenye be fogja mutatni a jelentkezőknek, hogy milyen kihívásokkal kell majd megküzdenie azoknak, akik a törvény hatálya alá tartozó szervezeteknél a biztonsággal szeretnének foglalkozni” – mondta el Dr. Krasznay Csaba, a 2011-es évben “Az év útmutató IT-biztonsági szakembere”

“A hackerverseny pályáinak felépítéséhez valós rendszereket vettünk alapul, majd csavartunk még egyet a feladatokon. Aki kipróbálja és megoldja őket, elmondhatja magáról, hogy éles helyzetben is sikerrel vethetné be tudását” - mondta el Varga-Perke Bálint, a Silent Signal IT-biztonsági szakértője és a buhera.blog.hu szerzője, aki 2012-ben kapta meg “Az év útmutató IT-biztonsági szakembere” címet.

A verseny díjazása is ezt a szellemiséget képviseli: az első helyezett Európa legnagyobb hackertáborába, a Hollandiában négy évenként megrendezett Observe Hack Make (OHM2013 – https://ohm2013.org ) konferenciára utazhat ki. A több ezer fős technológiai és IT-biztonsági rendezvényt a geekek, hackerek és tudományos érdeklődésű csodabogarak paradicsomaként aposztrofálják, a rendkívül színes szakmai programok és workshopok 5 napig tartanak. A második és harmadik helyezett pedig 60 illetve 40 ezer forintos támogatást kap bármely általa választott számítástechnikai eszköz megvásárlásához.

A készítők a “Ghost in the Shell” című japán anime film nyomán egy saját fantasy-történetet hoztak létre: “Ghost in the Shell Control Box: The Ultimate Hacker Playground”. A játékosok feladata, hogy az elit hacker-kiképző pályák teljesítésével olyan tudásra tegyenek szert, amivel megakadályozhatják, hogy a hálózaton kívülről érkező támadók a védők közé beépülve kiemelt jogosultságot szerezzenek. Az ugyanis végzetes következményekkel járna. Ezért szabadúszó hackerek jelentkezését várják, akik vállalják a kiképzést, és közülük a legjobbak vehetnek részt a támadók legyőzésében, és menthetik meg a világot. Legalábbis egyelőre…

A kiképzés többlépcsős, mindenkit arra bátorítanak, hogy tegyék próbára tudásukat, mindenképpen csak nyerhetnek vele.

Határidő és jelentkezés:
Jelentkezni 2013. május 12-ig lehet itt: http://gitscb.silentsignal.hu/
Maga a verseny pedig stílusosan 2013.05.13-án 13 óra 13 perckor kezdődik, és 2013.15.19-én 19 óra 19 perckor fejeződik be.
Eredményhirdetésre  a 2013. május 23-án, az Open Academy fejlesztői konferencián  https://www.facebook.com/openacademy a BME-VIK Simonyi Károly előadótermében kerül sor.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05