Nem sikerült a világrekord a Goldberg-szerkezetekkel

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 29. 08:42

Nem sikerült háromszáznál több lépésből álló Goldberg-szerkezetet önállóan működtetni és ezzel új világcsúcsot felállítani A mérnökök játszótere elnevezésű szombati rendezvényen a budapesti Millenáris Parkban.

A Goldberg-szerkezet egy láncreakciószerűen működő gép, amely egy alapvetően egyszerű feladatot lehetőleg minél több, egymásból következő lépés láncolatán keresztül végez el. A Guinness-rekordkísérletre vállalkozó csapat masinája ugyan több mint 300 lépésből állt, de végül csak emberi beavatkozással futott le a műveletet, így a Guinness-rekord csak kevésen múlott - közölte az eseményt szervező Bosch-csoport az MTI-vel.
 

A Goldberg-szerkezetet építő versenyre 43 csapat nevezett be az ország összes műszaki felsőoktatási intézménye mellett külföldről is, közülük 15 jutott el a szombati döntőig, ahol három kategóriában értékelték a szerkezeteket és készítőiket. A szervezetők közleménye szerint a Legjobb Goldberg-szerkezettel a Miskolci Egyetem MEgoldberg csapata rukkolt elő. A masinájuk azt "meséli el", hogyan pecsétel egy kishajó. A Legkreatívabb Goldberg-szerkezet elismerést a Nyíregyházi Főiskola Lelkes gépészek csapatának ítélte oda a zsűri. Az ő gépük egy elsőéves egyetemista történetét meséli el, a kollégiumba költözéstől az első fergeteges retrobulin át a tantárgyi vizsgákig.
 

A rekordkísérlete vállalkozó formációk közül azt jutalmazták - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Másik fantázianevű csapatát -, amelynek a legtöbb lépésben sikerült megépítenie a szerkezetet. Az eddigi világrekordot az indianai Purdue Egyetem mérnökei tartják 300 lépésből álló szerkezetükkel - amelyen 5000 munkaórát dolgoztak -, így a szombati budapesti verseny résztvevőinek minimum 301 lépésből álló, működő masinát kellett volna építeniük, hogy megdönthessék a világcsúcsot. A szerkezet névadója Rube Goldberg Pulitzer-díjas karikaturista, szerző, mérnök, aki a szokatlan találmányaival vált ismertté.
 

Egy jó Goldberg-gép megnevetteti az embereket: például egy csőben leguruló golyó a csőből kijövet meglök egy homokórát, amely ezáltal átfordul és az alján kiképzett nyílásból a homok egy serpenyőbe ömlik. A kiömlött homokmennyiség épp elegendő ahhoz, hogy a serpenyőt tartó libikókát átbillentse, amely ezzel zárja az aljára szerelt érintkezőt és így kapcsol fel egy lámpát. A magyar műszaki felsőoktatással szoros kapcsolatot ápoló és a hazai mérnökképzést "komoly" támogatásban részesítő Bosch-csoport harmadik alkalommal rendezte meg a mérnökfiesztát abból a célból, hogy úgymond ösztönözze a kritikus gondolkodást és problémamegoldást, mindezt a hagyományostól merőben eltérő, szórakoztató formában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09