Megjelentek az első magyar háromdimenziós bélyegek

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 3. 13:32

A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozatban jelentek meg háromdimenziós, úgynevezett anaglif technikával készült bélyegek pénteken.

Az egyik íven a zsámbéki Lámpamúzeum néhány különleges darabja szerepel, a másikon a fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum gyűjteményének féltett darabjai láthatók. Mindkét bélyegújdonságot szóló bélyegként, illetve négy bélyegképet tartalmazó kisív formában is kiadta a Magyar Posta - tudatta a vállalat közleménye az MTI-vel.
 

A bélyegeket Felvinczi Sándor fotói felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervezte. A darabok csomagban is megvásárolhatók, ez tartalmazza a kétféle alkalmi kisív példányait, valamint egy 3D szemüveget. Az anaglif kép mindkét szem számára tartalmaz információkat, de a szemüveg színszűrői kiszűrik az adott oldal számára szükséges információkat, így érhető el a háromdimenziós képi élmény.
 

A zsámbéki Lámpamúzeum 1979-ben nyílt meg. Az ezernél is több világítótárgy között vannak mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika, valamint meisseni porcelántalpú petróleumlámpa. 1995-ben a múzeum bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklub vette fel a tagok sorába, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumok Tagsága is befogadta.
 

A fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum védett magángyűjteménye mintegy kétezer szín- és formagazdag kalcitkristály és négyszáz különféle ősmaradvány segítségével mutatja be Magyarország hegységeit, üledékes, vulkáni, valamint átalakult formáit. A világviszonylatban is egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Kulturális Örökség része.

 

fotó: www.orientpress.hu

Kulcsszavak: 3D

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás