Peking szerint Washington felelőtlenül és alaptalanul vádol

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 7. 18:47

Felelőtlennek és károsnak tartotta egy kínai katonai szakértő az amerikai Pentagon hétfői jelentését, amelyben Kínát ismét az Egyesült Államok elleni kibertámadásokkal vádolták meg - számolt be a Hszinhua hírügynökség kedden.

Az amerikai védelmi minisztérium által kiadott dokumentum úgy fogalmazott, hogy a washingtoni kormány számítógépeit továbbra is érik kibertámadások és "ezek közül többről feltételezhető, hogy közvetlenül a kínai kormánytól vagy a hadseregtől indul el". Vang Hszin-csün, a kínai hadsereg hadtudományi akadémiájának kutatója azt állította, hogy a sem a kínai kormány, sem a hadsereg nem hagyott jóvá hackertevékenységet.
 

"Dacára annak, hogy a kibertámadások eredetét köztudottan nem lehet kizárólag IP-címek alapján beazonosítani, a Pentagonban vannak néhányan, akik még mindig hisznek abban, hogy ezek Kínából érkeznek" - állapította meg a szakértő, hozzátéve, hogy ezek "feltételezésekre alapozott állítások".
 

Vang úgy vélte, hogy az alaptalan vádak kifejezik Washington bizalmatlanságát Kínával szemben. Megismételte, amit Peking gyakran hangoztat, vagyis, hogy mindkét ország áldozata a kiberbűnözésnek, s ezek megoldása érdekében együtt kellene működniük. Mint mondta, "hamis vádaskodások" helyett a kölcsönös bizalom kialakítása elsődleges a helyzet kezeléséhez. Bizalom nélkül a jövőben ugyanis ellenséges lépésekre kell számítani - fűzte hozzá.
 

John Kerry amerikai külügyminiszter áprilisi közepi pekingi látogatása alkalmával bejelentették, hogy Kína és az Egyesült Államok egy közös munkacsoportot hoz létre a kiberbiztonság területén felmerült problémák kezelésére. Kerry akkor hangsúlyozta, a kérdésben mielőbbi lépésekre van szükség, mert a hekkertámadások hatással vannak a pénzügyi szektorra, a bankokra, az élet minden területére, és minden ország érdeke megvédeni a polgárait, a jogait és infrastruktúráját. Washington nemzetbiztonsági kockázatként kezeli e támadásokat.
 

Vang Ji kínai külügyminiszter szintén közös erőfeszítések megtételét szorgalmazta, és megismételte kormánya álláspontját, miszerint Peking a hekkertámadások minden formáját ellenzi.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27