Ismét adathalászok támadják a 10 éves LinkedIn-t

forrás: Prím Online, 2013. május 15. 13:47

Az Autorun vírus még mindig nem tűnt el, most már egy éve vezeti a vírustoplistát, míg a Conficker féreg vesztett a helyezéséből, most már csak a kilencedik helyen áll. Két új károkozó is felkerült a leggyakrabban előfordulók közé, az egyik a nyolcadik helyezett HTML/Phising.LinkedIn trójai, a másik pedig a hatodik helyen szereplő Win32/Bundpill féreg. E havi riportunkban kiemelt szerepet kapnak a ransomeware-ek, azaz zsaroló programok és azok legújabb technikái.

 

E havi hatodik helyezettünk a Win32/Bundpill féreg, amely hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül, egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni HTTP protokollon keresztül.

 

Az ESET Global Trends Report e havi kiadásában ezúttal a különféle csalásokról esik szó. Ahogyan a LinkedIn is többször a támadások célkeresztjébe került már, például tavaly júniusban feltörték és ellopták több mint hatmillió felhasználó accountját, de az adathalászok támadásainak is már évek óta kedvelt célpontja a weboldal. A 419-es, azaz más szóval nigériai csalások igen változatos formában máig terjednek. Több éves pályafutásuk során túlnőttek az alap "afrikai diktátor vagyok, és segíts kimenekíteni a pénzem, és hálából te is kapsz belőle, de most először te fizess a költségekre" típusú átveréseken túl van már különféle ügynökségek, rendőrségi szervek nevében érkező zsaroló kártevő, sőt nem ritka az olyan típusú csalás is, amelyben egy állítólagos bérgyilkos ír nekünk. Ebben közli, hogy a mi megölésünkre bérelték fel, de ha mi többet fizetünk neki, készséggel eláll ettől. Emlékezetes, hogy itt Magyarországon is felbukkant olyan magyarul beszélő kártevő, amely látszólag a Rendőrségtől érkező a "Szolgálunk és védünk" szlogen kíséretében, zárolta a számítógépet, és csak 20 ezer forint Ukash utalás után engedte újrahasználni. A külföldi csalási példákban pedig az FBI, RIAA, vagy akár az MI6 is lehet a látszólagos feladó.


Áprilisi fontosabb blogposztjainkat áttekintve a ransomeware-ek, azaz zsaroló programok legújabb technikáiról írtunk, ahol a hamis fenyegetések hitelességét fokozva nem ritkán saját böngészési előzményeinkből kilopott, valóban meglátogatott linkkel jelennek meg, ezzel is nyomást gyakorolva a gyors fizetésre.

http://antivirus.blog.hu/2013/04/02/tudjuk_mit_bongesztel_tavaly_nyaron


Hogy létezik-e és melyik a legbiztonságosabb böngésző, arról már sokat olvashattunk, de most a melyik a biztonságosabb kereső kérdéskörről is többet tudhatunk meg. Egy érdekes felmérés keretében ugyanis az derült ki, hogy a Bing ötször nagyobb eséllyel kínál valamilyen kártevővel fertőzött találatot, mint a Google keresője. Egy másfél éves időszak tízmillió keresési eredményeinek vizsgálata alapján az AV-Test labor adataiból az derült ki, hogy 10,900,000 keresés alapján a Google 272, míg a Bing 1,285 fertőzött kártevőt jelenített meg.

http://antivirus.blog.hu/2013/04/15/a_bing_vagy_a_google_search_ad_tobb_kartevot


Röviddel a bostoni merénylet után máris megjelentek az első átverések, képtelen álhírek, megosztásonként 1 dollárt ígérő posztok, képek helyett kártevőre mutató linkek, e-mailben videó helyett érkező trójai kémprogramok. Mint mindig, most is érdemes vigyázni, és alaposan megválogatni a hírforrásokat. Posztunkban az első időszak megjelent, és várhatóan működő csalási módszereit ismertettük.

http://antivirus.blog.hu/2013/04/17/maraton_eletre-halalra_140


Az antivirus programok teszteléséről is jelent meg áttekintés, melyben a különféle szervezetek által végzett vizsgálatok néha különböző eredményeket mutatnak. Az írásból kiderül, mire érdemes figyelni elsősorban, mik a hiteles és megbízható tesztelési módszerek, hogyan igazodjunk el köztük.

http://antivirus.blog.hu/2013/04/22/az_antivirus_nem_egy_lift

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2013 áprilisában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 16.69%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag oldalán.


1. INF/Autorun vírus

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2.98%

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun


2. HTML/ScrInject.B trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2.29%

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen


3. Win32/Sality vírus

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.82%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/sality_nar_virus__sality_aa_sality_am_sality_ah


4. Win32/Dorkbot féreg

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.62%

Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Dorkbot.B/description


5. HTML/Iframe.B.Gen vírus

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.48%

Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/HTML_Iframe.B.Gen/description


6. Win32/Bundpill féreg

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.48%

Működés: A Win32/Bundpill féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description


7. Win32/Ramnit vírus 

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.46%

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en
8. HTML/Phising.LinkedIn.A trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.34%

Működés: A HTML/Phising.LinkedIn trójai egy olyan kártevő, amely észrevétlenül átirányítja a böngészőt rosszindulatú webhelyekre. Ezek mindegyike olyan kártékony weboldalt tartalmaz, amely adathalászat segítségével a gyanútlan látogatók LinkedIn belépési azonosítóit igyekszik eltulajdonítani.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Phishing.LinkedIn.A/description


9. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.25%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker


10. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai

Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0.97%

Működés: A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/JS_TrojanDownloader.Iframe.NKE/description

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48