Egyre nő a munkavállalók igénye a közösségi alkalmazásokra

forrás: Prím Online, 2013. május 28. 15:14

Az Ipsos és a Microsoft 9908, legalább százfős vállalatnál tevékenykedő munkavállaló véleményére épülő közös kutatása megállapította, hogy az alkalmazottak közel fele úgy gondolja, hogy a közösségi alkalmazások fokozzák hatékonyságukat. Ezzel szemben a vállalatok több mint 30 százaléka alábecsüli ezen eszközök értékét, és gyakran korlátozza használatukat.

A kutatás szerint az alkalmazottak 39%-a hiányolja a megfelelő mértékű együttműködést cégén belül, és 40%-uk gondolja azt, hogy a közösségi alkalmazások elősegítenék ennek előtérbe kerülését. Ezért – némileg meglepő módon – 31%-uk azt tervezi, hogy saját pénzen vásárol ilyen eszközöket.

 

A dolgozók eddig is használták munkára saját eszközeiket, de azt tapasztaltuk, hogy ez a jelenség kezd átterjedni kedvenc szolgáltatásaikra is” – mondta Charlene Li, az Altimeter Group, a közösségi médiát és egyéb technológiai trendeket vizsgáló kutatócég alapítója és elemzője. “A munkavállalók arra számítanak, hogy ezekkel a modern, magánéletükre jobban reflektáló eszközökkel más módon végezhetik munkájukat. A vállalati közösségi alkalmazások egy új munkamódszer megtestesítői, és azon cégek, amelyek magukévá teszik ezeket az eszközöket, fokozhatják a belső együttműködést, felgyorsíthatják az ügyfeleikkel való kapcsolattartást, ezáltal versenyelőnyhöz juthatnak.

 

A kutatás jelentős különbségeket talált az egyes országok és iparágak között:

 

·  Ázsiában a közösségi alkalmazások hasznát elsősorban a nagyobb hatékonyságban látják, míg Latin-Amerikában inkább a belső együttműködés növekedését várják tőlük.

 

·  Latin-Amerikában és Ázsiában gyakrabban és többen használnak közösségi alkalmazásokat – Európa és Észak-Amerika egyértelműen le van maradva ezen a területen.

 

·  Leggyakrabban a pénzügyi szolgáltatóknál és a kormányzatban dolgozók szembesülnek azzal, hogy munkáltatójuk korlátozza ezen alkalmazások használatát.

 

·  Míg a fenti szektorokban a biztonsági kérdések a korlátozások okai, addig a kiskereskedelem, a turizmus és a vendéglátás területén a hatékonyság csökkenésétől félnek a vállalkozások.

 

·  A férfiak szignifikánsan nagyobb arányban gondolják azt, hogy a közösségi alkalmazások növelik hatékonyságukat, mint a nők.

 

·  A nők pedig szignifikánsan nagyobb arányban vélekednek úgy, hogy munkahelyük korlátozza a közösségi alkalmazásokat.

 

·  A korlátozás okaként a férfiak nagyobb valószínűséggel említik a biztonsági kockázatokat, a nők pedig a hatékonyság csökkenését.

 

 

“Csakúgy, ahogy az e-mail felgyorsította az üzletmenetet a 90-es években, a nagyvállalati közösségi alkalmazások lesznek a katalizátorai a rugalmasabb, XXI. századi munkahelyek kialakulásának az elkövetkező években” – mondta Kurt DelBene, a Microsoft Office üzletágának elnöke. “Úgy gondoljuk, hogy a jövőben azok az eszközök, amelyeket az emberek ma használnak – e-mail, csevegőprogramok, VoIP, videokonferencia, közösségi alkalmazások – valamilyen formában egyesülni fognak, és megváltoztatják azt, ahogy a munkavállalók dolgoznak.

 

A belső kommunikáció csak az egyik olyan, de kétségkívül a legkézenfekvőbb területe egy vállalkozás működésének, ahol a közösségi média szinte nélkülözhetetlen” – mondta el Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. „Egy vállalat életében minden eszköznek – így a közösségi médiának is – a cég eredményességét kell szolgálnia. A közösségi média így csak tudatos előkészítés és a menedzsment konszenzusos támogatása mellett lehet eredményes eszköze a vállalati kultúra alakításának, a folyamatok és a hatékonyság javításának. Stratégia és vezetői támogatás nélkül legfeljebb ad-hoc módon és minimális hatással használható.

 

 

A vállalati közösségi alkalmazások Magyarországról nézve

 

A lentiekben Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletága vezetőjének gondolatai és tapasztalatai olvashatók a vállalati közösségi alkalmazásokról:

 

A vállalati kapcsolati hálók kiépítése egy fontos mérföldkő a hatékony szervezetek felé vezető úton. Első ránézésre a vállalati kapcsolati háló nem más, mint egy saját, Facebook-szerű funkciókkal rendelkező webes alkalmazás. Miért érdemes egy ilyen kapcsolati hálót implementálni?

 

Mert a munkatársak igénylik

 

Az internetezők szeretnek részt venni csoportos információcserében olyan dolgokkal kapcsolatban, amelyik érintik, vagy érdeklik őket – ez igaz a munkájukra is. Számos szervezetnél megfigyelhető, hogy a publikus szolgáltatásokban egyes munkatársak már kialakítottak a vállalattal foglalkozó publikus, vagy privát csoportokat, ezek azonban nem mindig felelnek meg a biztonsági és titoktartási követelményeknek.

 

Mert fokozza a hatékonyságot

 

A kapcsolati háló típusú kommunikáció segítségével jelentősen csökkenteni lehet a „zajszerű” e-mail kommunikáció mennyiségét, hiszen egy-egy beszélgetést akár sokan is láthatnak, többen hozzászólhatnak, és folyamatosan visszakövethető marad az eredmény. Másik hatalmas előnye a belső nyilvánosság – egy ilyen rendszerben könnyen egymásra találhatnak az azonos érdeklődéssel, vagy feladatokkal rendelkező kollégák, és könnyebben formálhatnak ad-hoc munkakapcsolatokat, ami segít a szinergiák kihasználásában és a párhuzamosságok csökkentésében.

 

Mert növeli a munkavállalók bevonódását

 

Ha a Facebook-on megszokott módon bárki hozzászólhat egy ötlet kifejtéséhez, vagy maga is feltehet kérdéseket az illetékeseknek, azzal nagyon kedvező folyamatok indulhatnak el, amelyek segítenek kihasználni a szervezetben rejlő lehetőségeket. Ez jelentősen növelheti a munkavállalók – leginkább a legfiatalabbak – elégedettségét is, hiszen meghallgatásra találnak kérdéseikkel és felvetéseikkel.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Virtuális valóság technológia segíti az MR vizsgálatra készülő gyerekeket

A fiatal egészségügyi szakemberekből álló OncoVR csapat második VR videójátéka az MR vizsgálat előtti szorongás csökkentését tűzte ki célul.

2022. november 29. 20:29

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója.

2022. november 29. 18:51

Különleges műholdas telefont alkot a Bullitt és a MediaTek

A Bullitt Group okostelefongyártó-vállalat együttműködést kötött a MediaTekkel, a világ vezető csipgyártójával, egy műholdas okostelefon megalkotása kapcsán. A készülék az első okostelefon, amely képes a kétirányú műholdas üzenetküldésre. A telefon és az OTT (over-the-top) műholdas szolgáltatás kereskedelmi forgalomba 2023 első negyedévében kerül, és díjmentesen elérhető műholdas SOS funkciót kínál*.

2022. november 29. 17:16

Ezt kockáztatjuk, ha a felhőben tároljuk az adatainkat

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynökségének legfrissebb ENISA Fenyegetettségi Térkép nevű riportja szerint a pandémia következtében népszerűvé vált hibrid munkavégzés világszerte felgyorsította a szervezetek üzleti folyamatait támogató felhőalapú szolgáltatások bevezetését. 

2022. november 29. 15:27

500 millió eurós tőkealap segít a klímavédelemmel és ipari technológiával foglalkozó startupoknak

Az SE Ventures tőkekezelő második alapja, a Fund II 500 millió euróval fejleszti a klíma- és ipari technológiára összpontosító startupokat. Korábbi támogatásuknak, a Fund I sikerének köszönhetően a cég immár 1 milliárd euróval a világ egyik legnagyobb elektromosságra, digitalizációra és szén-dioxid-mentesítésre összpontosító kockázati tőkekezelőjévé vált. Az SE Ventures a Schneider Electric-kel partnerségben létrehozott vállalati kockázati tőkealap. 

2022. november 29. 13:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56