Egy képpontú detektorokkal alkottak 3D-s képet skót kutatók

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 28. 19:55

Olcsó módját dolgozták ki skót kutatók a háromdimenziós képalkotásnak: rendszerük egypixeles detektorokat használ a fény érzékelésére a korszerű digitális kamerák több millió képpont megjelenítésére képes szerkezete helyett.

A Science című tudományos folyóiratban közzétett ismertetőjük szerint fontos különbség még, hogy készülékük a látható fényen túli frekvenciákat is rögzíteni tudja, ami lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb területeken alkalmazhassák az ipartól kezdve a gyógyászaton át a térképészetig. A fejlesztők úgy látják, hogy a berendezéssel éppúgy kutathatnak olajlelőhelyek, mint agydaganatok után. Az ára pedig lényegesen alacsonyabb, alig "néhány fontba kerül, míg a digitális kamerákért több ezret is elkérhetnek".

A digitális képfeldolgozásban a képpont - vagy pixel - egy pont a képen: a legkisebb szerkeszthető alkotóeleme a képnek. Minden képpont (négyzetlap) egy minta az eredeti képből, tehát minél sűrűbb a mintavételezés, annál több képpont lesz, vagyis annál nagyobb lesz a kép felbontása (pontossága).

Miles Padgett, a Glasgow-i Egyetem fizikai és csillagászati tanszékének a professzora, a kutatócsoport vezetője feltárta, hogy képalkotásnál az egypixeles detektorokat különböző helyeken helyezik el, a tárgyat pedig a keresztrejtvények fehér-fekete mintáira hajazó, gyorsan váltakozó fénysorozatokkal világítják meg. "Ha a minták több fehér négyzete jut az objektumra, akkor a detektor érzékeli a fény eltérő intenzitását. Míg a digitális kamerák képessége a látható fényen túli spektrum érzékelésére meglehetősen korlátozott, az egypixeles detektorok minden további nélkül rögzíteni tudják a láthatón túli információkat is" - húzta alá.

Közlése szerint egy-egy 3D-s kép létrehozásához négy detektor felvételeit használják fel, és a fénykép a digitális fotózásból ismert "shape from shading" rekonstrukciós módszerrel - szellemképalkotással - néhány másodperc alatt elkészül.

A professzor kiemelte azt is, hogy az egyképpontú rendszer hasonló pontosságot produkál, mint a megapixeles berendezések, ám nincs szükség az utóbbiaknál nélkülözhetetlen bonyolult kalibrálásra.

Baoqing Sun, a tanulmány szerzője rámutatott arra, hogy az egypixeles detektorok első pillantásra visszalépésnek tűnhetnek a korszerű digitális kamerákhoz képest, és nehéz elképzelni, hogy több információt képesek begyűjteni, pedig így van: könnyen megoldható, hogy ne csak látható fényt, hanem röntgensugarakat vagy terahertzes impulzusokat is érzékeljék.

Kulcsszavak: 3D

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB és a Nüvü kamerákat szállít a NASA jövőbeni űrtávcsövéhez

2025-ben, a NASA Sugárhajtómű-laboratóriumától (Jet Propulsion Laboratory) elnyert, két évre szóló megbízás keretében az ABB/Nüvü Camēras technológiájával szerelik fel azt az űrtávcsövet, amellyel a Naprendszeren kívüli bolygók (exobolygók) képét fogják rögzíteni.

2020. december 5. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás