Tolna megye kétharmada július 31-én áll át a digitális televíziózásra

forrás: Prím Online, 2013. május 29. 12:01

Tolna  megye  északi  része  a megye 109 településéből 71  a digitális átállás  első, július 31-én záruló ütemében érintett. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság  (NMHH) vezetői kedden  Szekszárdra  látogattak, hogy személyesen tájékoztassák a helyi sajtót és a lakosságot az átálláshoz biztosított állami támogatás részleteiről és a szükséges teendőkről.

A  Tolna  megye  északi  részén  élők  az első körben váltanak a korszerűbb digitális  televíziózásra,  mely  jobb  kép-  és  hangminőséget, 7 ingyenes csatornát és számos kényelmi szolgáltatást tesz elérhetővé a nézők számára. Az NMHH felmérői március óta 8200 szociálisan rászorult háztartást kerestek fel,  hogy  tájékoztassák őket a támogatási lehetőségekről és segítsék őket az digitális átállásban.

 



A  digitális átállás közvetlen érintettjei azok, akik jelenleg ingyenesen, szoba-  vagy  tetőantennával  nézik  az M1, az RTL Klub vagy a TV2 műsorát, azaz   hagyományos   (analóg)   módon  televízióznak. Azoknak, akiknek a televíziója beépítve tartalmazza a dekódert, vagy jelenleg bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, esetleg interneten keresztül  televízióznak, a digitális átállás kapcsán nincsen teendőjük - mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

 



Nem  feltétlenül  szükséges új televíziót vásárolnunk - mondta Vári Péter az NMHH műszaki főigazgató-helyettese, aki bemutatta az analóg és digitális adás közötti minőségbeli különbséget is. Elhangzott,  a  digitális  átállás  során a meglévő televíziókészüléket nem szükséges újjal helyettesíteni, hiszen egy jelátalakító berendezés, más néven  set-top-box beszerelése, és ha szükséges, egy új tetőantenna csatlakoztatása  már alkalmassá teszi a készüléket a digitális adás vételére. Egyszeri  befektetésért cserébe a jelenleg elérhető 3 ingyenes csatorna helyett hetet nézhet bárki, választhat a Duna Tv, a Duna World, az M2  és az EuroNews műsora közül,  illetve  számos kényelmi  funkció is elérhetővé válik, mint az elektronikus programújság vagy a gyermekzár.

Karl  Károly, az NMHH főosztályvezetője kifejtette: A hatóság a rászorulók részére  szociális  alapú támogatási rendszert hozott létre, melynek célja, hogy senki se  maradjon tévé nélkül. Akik önerőből nem tudják a digitális vételi  eszközöket  beszerezni és a korábban meghatározott szociális támogatások valamelyikét kapják, igénylést nyújthatnak be.

Nekik az NMHH megvásárolja  és  beszereli a szükséges  dekódert (set-top-boxot) és antennát. Tolna megyében több mint 10 ezer rászorult él, akik közül eddig  8200-at kerestek fel a hatóság felmérői, tehát az érintettek több mint 80 százalékát már meglátogatták.

Kulcsszavak: NHH televízió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09