A jövő múltja

Kiállítás, konferencia, könyv…és Neumann János, vagyis „a marslakó lánya” Magyarországon

forrás: Prím Online, 2013. május 30. 15:51

Június 25-én lesz Szegeden a „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia, ahol az Informatika Történeti Kiállítást kiegészítve, a teljes informatika történeti anyagot nyilvánosságra hozzák, most először.

A földtörténet legrövidebb időszámítása az IT-eszközök fejlődésének néhány évtizede. Ennyi idő alatt lett a több tonnás gépszörnyetegből laptop, a lyukkártyából érintőképernyő és a telefonközpontból 4G. Ezt az elképesztő tempójú fejlődést és a máshol még nem látott Neumann-ereklyéket mutatja be a szegedi Informatika Történeti Kiállítás, amit a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság talált ki és rakott össze.  A teljes anyagot 2013. június 25-én egy különleges, „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia keretében most először hozza nyilvánosságra.

 

A konferencia díszvendége Marina von Neumann Whitman közgazdász, volt washingtoni kormányzati tanácsadó, Neumann János lánya lesz, aki most másodszor jár Magyarországon. Előadásában többek között bemutatja - és a szünetekben dedikálja - „A marslakó lánya” című könyvét, amely a 110 éve született Neumann Jánosról és önmagáról  szól. Arról, hogy miként éli meg egy zseni lánya apja elvárásait, és hogyan valósítja meg önmagát kiemelkedő gazdasági szakemberként.

 

Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Az előadók között van  Kroó Norbert, az akadémia volt alelnöke, Veres Zsolt, az IBM igazgatója, Kutor László, az Óbudai Egyetem docense, az NJSZT Informatika-történeti Fórumának elnöke, Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanára és az információs társadalom kutatója; valamint egy kerekasztal-beszélgetésen néhány meghatározó gazdasági makro-elemző: Szalay-Berzeviczy Attila, Sarkadi Szabó Kornél és Barcza György. Ők azt a témát járják körbe, hogy hogyan kezelhetők az IT-eszközök majdnem fénysebességű fejlődése miatti globális pánikreakciók, hogyan csökkenthető a hatásuk

 

A jövő múltja – konferencia és kiállítás – 2013. június 25. 10:00-16:00-ig, Szeged, Kálvária Sgt. 23. Regisztrálni ajovomultja.hu, illetve az njszt.hu oldalakon lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitális menedzserasszisztenst kapnak a WMMD ügyfelei

Közel 10 ezer regisztrált megrendelő, 200-nál több aktív produkció és 1000-nél is több megrendelés az elmúlt évben, havonta átlagosan 50 ezer kattintás, valamint a zeneipari tevékenység 360 fokos digitalizációját segítő funkciók – mindössze egy év alatt ezt érte le a Koncertbooking.com csapata, a cég szolgáltatásai a jövőben a WMMusicDistribution (WMMD) közel 1500 ügyfele számára is elérhetőek lesznek.

2023. március 21. 14:11

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Az Alza már az Alzaboxokon keresztül is fogadja a visszárut

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 12:33

A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgálta a Samsung

Az internetes tartalmakat többnyire egyedül, a sorozatokat már társaságban szeretjük nézni, és az evéshez is szívesen kapcsoljuk be a tévét – derül ki a Samsung reprezentatív felméréséből*. A magyarok tartalomfogyasztási szokásait vizsgáló kutatás arra is rámutat, hogy sokan osztják meg a figyelmüket: egyszerre több mozgóképes tartalmat néznek, vagy éppen a tévézés mellett párhuzamosan más társasági vagy önálló tevékenységet végeznek.

2023. március 21. 11:23

Nagy teljesítményű memória munkaállomásokhoz és felső kategóriás asztali számítógépekhez

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját. Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

2023. március 20. 21:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48