EU-jelentés: egyre többen férnek hozzá az internethez

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 13. 07:50

Az EU-ban egyre többen férnek hozzá az internethez, és egyre csökken azok száma, akik még életükben soha nem interneteztek - derül ki az Európai Bizottság szerdán közzétett, a digitális technológiák elterjedését elemző jelentéséből.

A dokumentum problémaként jelöli meg, hogy az uniós háztartásoknak mindössze 2 százaléka rendelkezik szupergyors, másodpercenként 100 megabit (Mbps) feletti sávszélességet kínáló internet-hozzáféréssel, holott a cél az, hogy ez az arány az évtized végére 50 százalékra emelkedjen. Gondot jelent Brüsszel szerint az is, hogy az emberek fele nem vagy alig ért a számítógéphez.
 

Az uniós jelentés szerint Magyarországon az uniós átlagnál valamivel magasabb, 26 százalék azok aránya, akik még soha nem interneteztek. Képzettség szempontjából viszont Magyarország jobban áll az uniós átlagnál, az embereknek ugyanis több mint fele, 57 százaléka közepes vagy magas szinten tudja használni a számítógépet.
 

A jelentés megállapításai szerint a szélessávú internet szinte mindenhol elérhető már az Európai Unióban, az európai háztartások több mint fele pedig másodpercenként 30 megabitnél nagyobb sávszélességű hozzáféréssel rendelkezik. Terjednek a mobileszközök is: az internetezők több mint harmada valamilyen hordozható eszközről böngészi a világhálót. A mobiltelefonos internetezők aránya 2008 óta csaknem megnégyszereződött, akkor mindössze 7 százalék volt, most 27 százalék. A negyedik generációs mobilinternet-hálózatok lefedettsége pedig egy év alatt a triplájára nőtt, 2012-ben már a lakosság 26 százaléka élt olyan helyen, ahol az LTE szolgáltatás elérhető volt.
 

Az internethasználatra vonatkozóan a jelentés rámutat, hogy 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékponttal, 22 százalékra csökkent azok aránya, akik még soha életükben nem interneteztek. Ez viszont azt jelenti, hogy mintegy 100 millió uniós polgár nem használta még soha az internetet. A legtöbben túl drágának tartják, nem érdekli őket, vagy úgy gondolják, hogy nem értenek hozzá - ismerteti a jelentés. Az emberek 70 százaléka viszont most már rendszeresen, vagyis hetente legalább egyszer használja az internetet.
 

A dokumentum arra is kitér, hogy a roaming díjak, főleg a 2012. július 1-jén életbe lépett erre vonatkozó uniós rendelet miatt mintegy 5 eurócenttel csökkentek. Az internetes kereskedelem az elemzés szerint növekszik; az emberek 45 százaléka vásárol termékeket vagy vesz igénybe szolgáltatásokat a világhálón, a határokon át vásárolók aránya viszont elenyésző - mutat rá a bizottság. Terjednek az elektronikus közigazgatási szolgáltatások, illetve azok igénybevétele is: a bizottság szerint az uniós cégek 87 százaléka, a lakosságnak pedig immár 44 százaléka vesz igénybe olyan e-kormányzati szolgáltatásokat, mint amilyen például Magyarországon az ügyfélkapu.
 

A jelentés részletes adatokat és mutatókat tartalmaz minden tagállamról. Magyarország mind a lefedettség, mind az ellátottság tekintetében némileg elmarad az uniós átlagtól. A szélessávú hálózatok a háztartások 92 százalékát érik el az unió 95 százalékos átlagával szemben, míg tényleges előfizetéssel az unióban a családok 72,5 százaléka, Magyarországon 68 százaléka rendelkezik. A fejlett, harmadik generációs mobilinternetes lefedettség Magyarországon alig néhány tizedszázalékkal marad el a 27-ek átlagától, és szinte csaknem minden háztartást elér, 96 százalék körüli.
 

Az internet-előfizetésekkel kapcsolatban az derül ki a jelentésből, hogy Magyarországon vásárlóerő-paritáson számítva az internet-előfizetések árai magasabbak az uniós átlagnál, legyen szó akár önmagában álló internet-előfizetésről, akár telefonvonallal vagy kábeltévé-szolgáltatással összekapcsolt csomagról. Önmagában a 8 és 12 Mbps közötti sávszélességet kínáló internet-előfizetés Magyarországon 2013-ban átlagosan, vásárlóerő-paritáson számolva 45,2 euróba, telefonvonallal együtt 45,9 euróba, tévé-előfizetéssel és telefonvonallal együtt pedig csaknem 55 euróba kerül havonta. Az uniós átlag az internet esetében 2013-ban mintegy 29,8 euró volt, a csomagok pedig 38,9 illetve 50,4 euróba kerülnek, így az internet-előfizetés önmagában jóval drágább Magyarországon az uniós átlagnál, a csomagok árai viszont a tavalyi évhez képest jelentősen mérséklődtek, de továbbra is valamivel magasabbak az uniós átlagnál.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59