Van Gogh kiállítás 3D-ben a Samsunggal

Czipperer Dia, 2013. június 13. 14:02

A VAM Design Center ad otthont a „Vincent Van Gogh álmai” kiállításnak, ahol a résztvevők több, digitálisan felújított alkotást 3D-ben is élvezhetnek a Samsung jóvoltából. Ennek apropóján itt mutatkozott be napokban a vállalat UHD televíziója, az S9 is, mely jelenleg a piac legnagyobb Ultra HD felbontású modellje.

A helyszín teljesen megfelelő volt a különleges vendégnek, hiszen az S9, ahogy a Samsung fogalmazott: „a valódi műalkotás, időtálló design és teljesítmény találkozása”. Igazi áttörés a piacon, hiszen hihetetlennek tűnő felbontású képeket szolgáltat (3840x2160), páratlan minőségben.

 

 

A készülék 85 colos, vagyis 216 cm-es képátlóval rendelkezik, ehhez pedig egy hagyományos és minimalista dizájn társul. Falra is szerelhetjük, de akár kedvünkre mozgathatjuk a keretben is, mely a nem mindennapi méretekkel rendelkező képernyőt öleli körül. A súlya sem átlagos, kb. 100 kg-ot nyom, vagyis egyedül elég nehezen lehetne elmozdítani a helyéről. Mint ahogy azt később megtudtam, dönthető is, persze nem 360 fokban, vagyis a fel-le mozgatás mellett minimálisan előre is dönthetjük.

 

A keret nem csak a dizájnt szolgálja, funkciója még, hogy a kábelek itt futnak, tehát könnyedén elrejthetjük őket. És a hangrendszer is itt kapott helyet, amely 12 egységből áll és 120 W-os. A készülék nagy kontrasztaránnyal rendelkezik, ezáltal a színek sokkal mélyebbek, tisztábbak.

 

 

És hogyan érik el, hogy UHD felbontást kapjanak a tartalmak? A Samsung saját konvertáló motorja felel azért, hogy feljavítsa a tartalmakat, legyen szó SD, HD vagy full HD minőségről.

 

Egy igazi, nagy áttörés még, hogy a One Connect Boxnak köszönhetően a különféle szoftveres és hardveres újítások egy eszköz segítségével átültethetők. Ezáltal a modellek képesek lesznek alkalmazkodni a jelenleg még formálódó UHD szabványokhoz.

 

Természetesen a Smart Hub 2.0 és Smart Interakció is a felhasználók kényelmét szolgálja, de hát 10 millió forintért – ugyanis ennyibe kerül a készülék – ezek el is várhatók.

 

Van Gogh képek 3D-ben

 

A fő hangsúly azonnban mégiscsak arra helyeződött, hogy Vincent Van Gogh digitálisan felújított képeinek egy része 3D-ben is megtekinthető Samsung TV-ken egészen november 30-ig. A művész ugyanis több vázlatot is készített alkotásaiból, így végigkövethető az alkotás folyamata.

 

Egy tárlatvezetésen is részt vettünk, ahol mi magunk is láthattuk Van Gogh álmait 3D-ben. Ezután pedig számos művet UHD felbontásban is megcsodálhattunk a vadonatúj S9-en.

 

Ez az alkotás a mellé helyezett táblagép megérintésével és az ujjak mozgatásával a kívánt módon alakítható volt digitálisan

 

 

Ötvös Edina, a kiállítás igazgatója néhány mondatban összefoglalta a tárlat tartalmát:

 

„A művész levelei alapján rekonstruált világ – a digitális eljárásnak köszönhetően – élő színekben tárul a nagyközönség elé. A kiállításban szerepet játszó Samsung Smart TV-k olyan új dimenziókba emelik a festményeket, amelyek révén egyedülálló és lenyűgöző részletek bontakoznak ki a közönség szeme előtt.

 

Ennyi Van Gogh képet egy helyen még sohasem tekinthetett meg a közönség, így az esemény többek között az idei „Múzeumok Éjszakája” egyik legnagyobb látványosságának számít majd, ahol június 22-én sajátos meglepetések is várják az idelátogatókat.”

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50