Internetes szervdonor-regisztrációs rendszert indítanak Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 14. 07:53

Interneten regisztrálhatnak a jövőben a szervdonorok Kínában, ahol jelenleg a súlyos hiány miatt a rászorulók alig több mint fél százalékának van esélye a sokszor életmentő transzplantációs műtétre.

Az önkéntesek regisztrációját lehetővé tevő rendszer a következő hetekben, még június vége előtt indul - jelentette be a programot meghirdető kínai vöröskereszt. Az adatbázisba bárki jelentkezhet, aki halála után fel szeretné ajánlani szerveit, a felajánlás önkéntes és visszavonható.
 

A rendszer új reményt adhat sok százezer, gyakran évek óta átültetésre váró kínai számára. Az egészségügyi és családtervezési bizottság adatai szerint évente mintegy másfél millió ember szorulna transzplantációs műtétre az országban, közülük 300 ezer számára életmentő lenne a beavatkozás. Szervhiány miatt azonban mindössze tízezrükön tudják elvégezni az operációt.
 

A kelet-ázsiai ország kísérleti jelleggel 2010-ben indított szervdonorrendszert az ország 16 kijelölt tartományában és tartományi jogú városában, ezt júniusban újabb hat területre terjesztik majd ki. A program lassan indul, annak kezdete óta a statisztikák szerint mindössze 800 felajánlás érkezett. Egy 2012-es, a pekingi orvostudományi egyetem gondozásában készített tanulmány szerint a kínai lakosság több mint 70 százaléka fogalmazott úgy, hogy hajlandó lenne felajánlani szerveit átültetésre. A válaszadók kétharmada szerint a témával kapcsolatban felvilágosító kampányokra és a lakosság figyelmének felhívása lenne szükséges.
 

A szűkös kínálat miatt az illegális szervkereskedelem feketepiaca virágzik az országban. Akár nyílt internetes hirdetési oldalakon is lehet szerveket árusítókra találni, egy vese ára például 250 ezer jüan (9,2 millió forint) körül alakul, s állítólag a Közel-Keletről, Japánból és a régiós országokból is sokan utaznak Kínába a szükséges műtét miatt. A szervátültetés ma a tehetősek kiváltsága - fogalmazott egy rászoruló az egyik internetes fórumon.
 

A kérdés rendezése más szempontból is sürgető: becslések szerint a piacon lévő szervek mintegy háromnegyede elhunyt fogva tartottakból származik, szerveik felhasználása pedig sokszor beleegyezésük vagy családjuk tudta nélkül történik. A kivégzettek donorként való használata általános gyakorlatnak számít régóta, a társadalmi és nemzetközi nyomásra tavaly márciusban ennek öt éven belüli beszüntetését ígérte a vezetés.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung Neo QLED tévéi az innovatív és a fenntartható megoldásokat ötvözik

A környezet védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem kiemelten fontossá teszi, hogy a modern technológiákat fejlesztő vállalatok átgondoltan közelítsenek az innovációhoz.

2021. szeptember 26. 15:50

Intelligens, kulcsnélküli belépés társasházakba

Az applikáció alapú, irodaházi beléptetőrendszer mostantól elérhető társasházaknak is. A TabLog Home egy kényelmesebb, jóval sokoldalúbb megoldást kínál mind a lakóknak, mind az üzemeltetőknek.

2021. szeptember 26. 14:09

IT fejlesztő és szolgáltató központ jön létre Debrecenben és Szegeden

Új IT fejlesztő és szolgáltató központot hoz létre Debrecenben és Szegeden az üzleti informatikai megoldásokat nyújtó COSMO CONSULT Csoport magyar leányvállalata. A világ 16 országában aktív cég legalább 50 új munkahelyet teremt informatikai szakemberek számára a beruházással. A két fejlesztő és szolgáltató központ Magyarország mellett világszinten is támogatni fogja a COSMO CONSULT ügyfeleit a Business Central vállalatirányítási rendszer legújabb verziójára történő átállásban. A beruházás a magyar Kormány támogatásával és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével valósul meg.

2021. szeptember 26. 10:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46