Román honlapot indított a Sziget fesztivál

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 15. 09:18

Fotókiállítással, régizenei és blues koncerttel, valamint a romániai Sziget honlap elindításának beharangozójával készült idén a Kulturális Intézetek Éjszakájára az ötletgazda intézmény, a bukaresti magyar intézet - számolt be Kósa András igazgató az idei rendezvényt megnyitó pénteki sajtótájékoztatón.

Az Európa-szerte hagyománnyá vált Kulturális Intézetek Éjszakája Bukarestből indult, ahol a magyar intézet kezdeményezésére először 2007-ben rendezték meg. A seregszemlét immár az európai kulturális külképviseleteket összefogó EUNIC égisze alatt szervezik. Az esemény a kulturális kapcsolatépítésre, "szomszédolásra" is kiváló alkalmat ad.
 

"Idén az olaszokat meg a lengyeleket látjuk vendégül. Az olaszokkal lesz egy blues koncert, egy olasz és egy magyar zenész duója Parafusion néven, a lengyelek pedig elhozzák a bulizós, táncolós zenét játszó Prusinowski Triót és egy kiállítást a lengyel-román barátság évének logópályázatára beérkezett alkotásokból" - ecsetelte az idei programot Kósa András. Hozzátette, hogy régizenei koncert, plakátkiállítás és filmvetítés egészíti ki a hajnalba nyúló programot.
 

A Balassi Intézet Bukaresti Magyar Intézetében jelentette be pénteken Berta András, a budapesti Sziget fesztivál nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, hogy Európa legnagyobb ifjúsági fesztiválja romániai látogatókat is vár és ezért román honlapot indítottak, amely a szigetfestival.ro címen érhető el. A romániai kampány elindítása alkalmából megnyitották Konkoly-Thege György fotókiállítását, amely a művész Sziget fesztiválon készült legjobb alkotásait mutatja be.
 

Miután a fesztiválhelyszín sikeresen megúszta a rekordméretű árvizet, a Szigeten idén is csaknem 60 helyszínen folyamatosan zajlanak a rendezvények augusztus 5. és 12. között, ahol a nemzetközi pop-rock és elektronikus zene legismertebb előadói szórakoztatják a több százezres közönséget - hangzott el a romániai kampánynyitón.
 

A bukaresti sajtótájékoztatóba az idén Kolozsvárra költöző Félsziget fesztivál szervezői interneten kapcsolódtak be. Camelia Sisko sajtóreferens beszámolt arról: pénteken és szombaton egy elektronikus zenei bulival próbálják ki az új helyszínt, ahol július 18. és 21. között több mint 90 előadó, együttes lép fel, köztük a Kaiser Chiefs, Paul Kalkbrenner és a Ska-P.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okosplázák és jövőtudatos épületek

Közép-Kelet-Európában 2019 és 2020 között 4.4 millió négyzetméternyi új pláza átadása várható, amelyek okos megoldásokkal, modern designnal és növekvő méretű közösségi terek kialakításával válaszolnak a 21. századi kereskedelem kihívásaira. A CEE régió kiemelt plázáinak példáin nyomon követhetjük az elmúlt 2-3 év legfontosabb változásait: a tallini T1, a budapesti Etele Plaza és a belgrádi Big Fashion bevásárlóközpontok építészeti megoldásai és egyedi szolgáltatásai új fejezetet nyitnak a régió plázáinak történetében.

2019. október 16. 15:51

Ismét bírságolt a Médiatanács

Egy amerikai akciósorozat előzetesének túl enyhe korhatár-besorolása, valamint egy ifjúsági műsorban közzétett, szabálytalan játékbolt-szponzoráció miatt szabott ki bírságot az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület eredménytelennek nyilvánította a Körmend 99,8 MHz-es rádiós frekvencia pályázatát, míg egy miskolci és egy encsi frekvencia eljárásaiban az alaki vizsgálatok után nyilvántartásba vette az egyedüliként jelentkező Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. 

2019. október 16. 14:25

A Samsung az űr határára repíti a felhasználókat

A Samsung bejelentette legújabb, földön kívüli projektjét, az Űrszelfi küldetést, melyben egy Galaxy S10 5G okostelefont küld a sztratoszférába, amellyel a felhasználók a saját képüket is eljuttathatják az űrbe. 

2019. október 16. 12:59

Elstartolt a Green Fox Academy részidős programozóképzése

Tegnap este elindult a Green Fox Academy első részidős programozóképzése. Az új kurzus munka mellett is elvégezhető, a moduláris felépítésnek köszönhetően azoknak is lehetőséget ad az alapok elsajátítására, akik meglévő állásukhoz szereznének programozó ismereteket. A Burning Glass Technologies és az Oracle Academy elemzése szerint egyre több az olyan hibrid pozíció, ahol tech tudásra is szükség van.  

2019. október 16. 11:44

Lila szőnyeges Lángoló világ premier

Sztárokat felvonultató, exkluzív premiert tartott az Epic Drama csatorna nemzetközileg is elismert II. világháborús sorozatának, a Lángoló világnak (World on Fire). A szereplők, többek között a brit JULIA BROWN és JONAH HAUER-KING, a lengyel ZOFIA WICHLACZ, TOMASZ KOT és BORYS SZYC, valamint a vezető producerek az ikonikus kulturális központban, a Koneserben jelentették be érkező sorozatuk premierjének dátumát: 2019. november 10-ét.

2019. október 16. 10:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás