Alig figyelnek mobiljaikra a fesztiválozók

forrás: Prím Online, 2013. június 19. 09:03

Itt a nyár és vele együtt kezdődik a fesztiválszezon is. A Norton legfrissebb kutatása szerint a fesztiválozók 77 százaléka kiemelten fontosnak tartja, hogy okostelefonját is magával vigye a rendezvényekre, 35 százalékuk viszont egyáltalán nem foglalkozik a készülékén tárolt adatok biztonságával. Sokan ráadásul nem megbízható forrásokból vásárolják meg a belépőjegyeket, így már több hamis jegyet adnak el a bűnözők online, mint a helyszíneken.

A legtöbb ember számára a fesztiválok és koncertek elengedhetetlen kelléke az okostelefon. A Norton legújabb, 11 országban, 6500 résztvevő megkérdezésével végzett felmérése szerint a fesztiválozók 77 százaléka viszi magával a mobilját a különböző rendezvényekre, sőt, 92 százalékuk előbb hagyná otthon az iratait vagy a bankkártyáját, mint szeretett készülékét. Leginkább a brazilok, a mexikóiak, a japánok, a kínaiak és az ausztrálok ragaszkodnak a telefonjukhoz a felmérés szerint.


A leggyakoribb és legkézenfekvőbb probléma, mellyel a fogyasztók szembesülnek, hogy a mobiltelefonjukat elveszítik, vagy éppen ellopják tőlük. A Norton felmérése szerint a fesztiválozók 35 százalékával történt már meg ilyen eset. Rengeteg készülék tűnik el például a tömegközlekedési eszközökön a rendezvények előtt vagy után, de a szabadban, bárokban és éttermekben is gyakran elhagyják őket. Ehhez képest nagyon magas arány, a válaszadók 31 százaléka egyáltalán nem használ biztonsági jelszót a telefonján, 35 százalékuk pedig semmilyen megelőző intézkedést nem tesz a tolvajok ellen, amivel rendkívüli módon megkönnyítik a személyes információkra vadászó bűnözők dolgát. Olyan fontos adatokat adnak így a kezükre, mint például az e-mailek, és a levelezésben tárolt fontos értesítések más online fiókokból, bankszámlákról, stb.


A Norton kutatása rávilágít arra is, hogy a harminc évnél fiatalabbak inkább hajlandóak óvintézkedéseket tenni okostelefonjuk védelmére, mint az idősebbek - például az ötven év felettiek. Ennek ellenére a koncerteken és fesztiválokon ők veszítik el gyakrabban, vagy tőlük lopják el nagyobb számban a mobilokat. A legkevésbé Észak-Amerikában figyelnek az emberek telefonjuk biztonságára (40 százalék), a legóvatosabbak a dél-amerikaiak (18 százalék), a legtöbb készüléket pedig Kínában tulajdonítják el (56 százalék) a felmérés szerint.


A Norton által megkérdezett fesztiválozók 78 százaléka készített már fényképeket és videókat a telefonjával, 50 százalékuk pedig a közösségi oldalakon is megosztotta ezeket. A kutatásból kiderült, hogy a nők szívesebben posztolnak, illetve jelentkeznek be az egyes rendezvényekre a közösségi felületeken, mint a férfiak.


„Nemcsak a lopások vagy a közösségi megosztások által sodródhat veszélybe a mobilunk és vele együtt személyes adataink, hanem a nyílt wifi hálózatok használata miatt is” – mutat rá az egyik leggyakoribb  hibára Rakoncza Zsolt, a Norton üzletág vezetője.  A kutatás szerint a megkérdezettek 68 százaléka használt már a fesztiválokon nyilvános wifit. Amennyiben ezek a hálózatok védtelenek, a kiberbűnözők érzékeny információkat „szívhatnak” le rajtuk keresztül. „Az emberek 80 százaléka a levelezését, 40 százaléka pedig még a bankszámláját is ellenőrizte már nagyobb rendezvény közben, ami rendkívül kockázatos a publikus hálózatokon. Ilyen esetekben érdemes megfontolni a személyes VPN használatát, vagy keressünk inkább egy védett, megbízható hálózatot” – tanácsolja a szakértő.


A felmérésben részt vevők majdnem egyötöde mutatott már fel elektronikus belépőjegyet a telefonjával, egytizedük pedig az eseményhez kapcsolódó termékeket is vásárolt már. A válaszadók ötödének van viszont olyan ismerőse, akinek az interneten vásárolt jegyéről később a helyszínen derült ki, hogy nem biztosít belépést az ígért szektorokba. Jellemző eredmény az is, hogy a hamis online boltok ma már több problémás belépőjegyet adnak el (58 százalék), mint a helyszíni üzérek (49 százalék). A fesztiválozók előszeretettel telepítenek a telefonjukra az adott eseményhez kapcsolódó alkalmazásokat is. 66 százalékuk elégedett volt ezekkel a programokkal, ám a negyedükről sajnos bebizonyosodott, hogy kéretlen üzeneteket továbbítottak a felhasználókhoz. Az szórakozni vágyók 12 százaléka utólag meg is bánta a letöltésüket – áll a felmérésben.


„A bűnözők akkor csapnak le, amikor a legkevésbé számítunk rá. A nyári fesztiválok és koncertek ideális terepet jelentenek a tolvajoknak és az adathalászoknak, akik a felhasználók védtelen mobiltelefonjáról, a pillanatnyi figyelmetlenséget kihasználva könnyedén megszerezhetik a tulajdonos személyes vagy banki adatait. Nem szabad rögtön engedni azoknak a csábító ajánlatoknak sem, amelyek gyanúsan olcsó fesztiváljegyeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek.” – mondta Rakoncza Zsolt.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligenciával ismerkedtek a jövő női mérnökei a Telekom székházban

A Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napján a technológiai pálya különböző szakmáiról tudhattak meg többet az érdeklődő középiskolások. A rendezvényhez kapcsolódva a Magyar Telekom és a T-Systems közel száz diáklányt fogadott székházukban, ahol női vezetői életpályák mellett megismerhették a SNOC, az 5G hálózat, a data központ és az üzleti mesterséges intelligencia, Vanda működését.

2021. október 23. 16:50

Ezek voltak a legkeresettebb idegen szavak egy új szótároldal szerint

Rövid bétateszt után 90 000 szóval elindult a jelentese.hu. A SAKKOM Interaktív által létrehozott, ingyenes szótárakat gyűjtő oldalon többek között angol- és idegen szavak, a gamer társadalom által használt kifejezések, E-számok, és keresztnevek jelentése található meg. Utóbbi két szótárt a NÉBIH, illetve a Nyelvtudományi Kutatóközpont bocsátotta az ügynökség rendelkezésére. Az indulást követő hónapokban egyébként a legkeresettebb szavak toplistáján sokáig az eucharisztikus, illetve a homofób szó vezetett. 

2021. október 23. 14:18

Siemens infrastruktúrán tölti kibocsátásmentes elektromos buszait Ausztrália

A Custom Denning, Ausztrália egyik vezető buszgyártója, a Siemens elektromos busztöltő állomásait és digitális pályaudvar-felügyeleti megoldását választotta hazai tervezésű és gyártású Element e-buszaihoz.

2021. október 23. 12:13

Viszlát, táblázatkezelő! Helló, digitális asszisztens!

Soha nem látott mértékben hódítanak az ügyfélkezelésben az elektronikus megoldások a koronavírus-járvány megjelenése óta – mutat rá egy új magyar felmérés.

2021. október 23. 10:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20