Digitális átállást segítő kisokos

forrás: Prím Online, 2013. június 20. 10:01

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség bekapcsolódott a hazai digitális átállásról szóló kampányba és összeállított egy tájékoztató anyagot arról, hogy a kábeltelevíziós előfizetőket hogyan érinti ez a változás. A Szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy azok, akik jelenleg is kábeltelevíziós előfizetők azok 2013. július 31-e után is ugyanúgy nézhetik a kedvenc csatornáikat, mint most, azaz emiatt nem kell semmilyen kiegészítő berendezést vásárolniuk a tévézéshez.

Az Európai Unió hazánk által is elfogadott és jogszabályba iktatott ajánlása értelmében az egyszerű szoba- vagy tetőantennával fogható hagyományos analóg földfelszíni műsorsugárzást le kell állítani, és helyette már csak digitális módon sugározhatóak tévéműsorok a továbbiakban. Az erre a célra használt műsorszóró frekvenciák egy részét ugyanis később más célra kívánják hasznosítani.

Az antennával vehető analóg műsorsugárzást Magyarországon két ütemben kapcsolják le: az ország nagyobb részén 2013 július 31-ig, más részein pedig október 31-ig. Ezt követően egyszerű antennával, a hagyományos analóg módon már nem lesznek foghatóak a műsorok, csak kiegészítő digitális vevőkészülékkel.

Ezt a folyamatot nevezzük „digitális átállásnak”, melynek során a hagyományos, analóg földfelszíni műsorterjesztés helyébe a korszerűbb, jobb kép- és hangminőséget és több csatornát biztosító digitális műsorszórás lép.

Az úgynevezett „digitális átállás” közvetlenül tehát csak azokat érinti, akik jelenleg is előfizetési díj nélkül, hagyományos szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, a TV2 és/vagy az RTL Klub, illetve egyes helyi televíziók adásait tudják fogni. Ők csak egy arra alkalmas TV-készülék, vagy egy kiegészítő berendezés, ún. set-top-box megvásárlása és beszerelése után lesznek képesek az újfajta, digitális adás vételére.

Amennyiben Ön előfizetéses szolgáltatást vesz igénybe a tévézéshez, úgy Önnek nincs semmi teendője, az úgynevezett „digitális átállás” Önt semmilyen módon nem érinti. Csak dőljön hátra és élvezze tovább a sokcsatornás, minőségi tévézés előnyeit! Az Ön számára semmi sem fog megváltozni: az Ön által használt szolgáltatás továbbra is zavartalan és magas színvonalú marad!

A kábeltelevíziós előfizetők ugyanúgy nézhetik továbbra is a tévéműsorokat, mint eddig, nem szükséges ehhez semmilyen kiegészítő berendezést megvásárolniuk. Az előfizetőknek a továbbiakban sem kell sem új televízió készüléket, sem kiegészítő eszközöket (pl. set-top-boxot, digitális konvertert vagy antennát) vásárolniuk az üzletekben, mert a szolgáltató gondoskodik róla és biztosít minden szükséges berendezést ahhoz, hogy a tévéadásokat változatlanul, tökéletes minőségben nézhessék.

A kábeltévés szolgáltatóknak nincs semmilyen törvényi kötelezettségük, határidejük a hagyományos analóg kábelszolgáltatás lekapcsolására, megszüntetésére és egyelőre nem is tervezik ezt. Ugyanakkor természetesen ma már egyre több szolgáltató kínál digitális televíziós szolgáltatást is, ami még bőségesebb csatornakínálatot, még tökéletesebb kép- és hangminőséget nyújt. A digitális kábelszolgáltatás révén elérhetővé válik az elektronikus műsorújság, a megállítható és visszatekerhető élő adás vagy a listából kiválaszthatóan megtekinthető műsorok és filmek (Video On Demand), illetve a ragyogóan éles, nagy felbontású (HD) adások. Ezekről a lehetőségekről érdeklődjön saját kábelszolgáltatójánál!

A digitális átállásról részletesen az alábbi kérdésekben és válaszokban, illetve a folyamat hivatalos honlapján, a www.digitalisatallas.hu oldalon olvashat.

A kisokos elérhető elektronikusan az alábbi linken: http://www.kabelinfo.hu/digitalis-atallasi-kisokos
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09