Nem foglalkozunk mobiljaink karbantartásával, ezért lassulnak

forrás: Prím Online, 2013. június 21. 14:57

Sokan használják úgy mobil eszközeiket, hogy egyáltalán nem foglalkoznak azok karbantartásával. Az eszközök ennek következtében sokkal korábban kezdhetnek el lelassulni, és gyakrabban lehet számítani a meghibásodásukra is. Pedig a kellemetlenségeknek már néhány egyszerű fogással is elejét lehet venni.

A digitális takarítás, azaz a felhasználó adatainak és az egyes eszközök merevlemezének karbantartása olyannyira fontos, hogy ideális esetben a mindennapi használat részévé kellene válnia. Az elhanyagolt számítógépek és okostelefonok ugyanis nagyon gyorsan elkezdenek lassulni, ezáltal a használhatóságuk és élettartamuk egyaránt nagyban csökken. A Norton üzletág vezetője, Rakoncza Zsolt szerint jelentős javulást lehet elérni az okostelefonok és tabletek időnkénti átfésülésével. Véleménye szerint a következő dolgokra érdemes figyelni:

1.       Mentse le az adatait: Még mielőtt bármit átállítana, mentse le az adatait, mint például az SMS-eket, a címlistáját, a fotóit és az appokat. Így vissza lehet állítani a korábbi állapotokat, ha valami elveszne a takarítás során.


2.       Védje jelszóval eszközeit: Bármilyen egyszerű jó tanácsnak is tűnik, a használata sokak számára nem egyértelmű . A Norton kiberbűnözési jelentése szerint például az Egyesült Királyságban a mobilhasználók közel fele nem védi mobiltelefonját jelszóval. Ez olyan, mintha nyitva hagynánk a bejárati ajtónkat, hogy bárki szabadon besétálhasson rajta.


3.       Törölje a régi appokat: Pár gyors klikkel, egyszerűen tölthetünk le alkalmazásokat az okostelefonjainkra és a tabletjeinkre. Fontos viszont, hogy időt szánjunk az olyan appok törlésére, melyeket már nem használunk, mert így egyrészt nem lesz sok felesleges ikon a telefonunk nyitóoldalán, másrészt pedig értékes hely szabadul fel a memóriában. Ez azért is fontos, mert így csökkentjük azoknak az appoknak a számát, melyek tárolják az olyan adatainkat, mint a bankszámla számunk, vagy a lakcímünk. A Norton Spot nevű ingyenes app szolgáltatása ehhez kapcsolódik: segít annak követésében, hogy mely alkalmazásokhoz kapcsolódnak mobilhirdetések, illetve hogy melyik app milyen adatokat tárol rólunk.


4.       Frissítse szoftvereit: Sokan figyelmen kívül hagyják a gyakori, szoftverfrissítésre vonatkozó jelzéseket, mert úgy gondolják, hogy a frissítés túl hosszú ideig tartana. A nagyobb update-eket viszont nem érdemes elmulasztani, mert azok nagy mértékben javíthatják a mobil eszközök teljesítményét és javításokat is tartalmaznak az ismert hibákra. Ez a kisebb appfrissítések esetében is így van, mert ezek által gyakran javíthatók zavaró lefagyások, lassulások is.


5.       Védje adatait: A Norton kiberbűnözési jelentése szerint tízből hat ember tárol szenzitív adatokat mobil eszközein az appokban, illetve online felületeken egyaránt. Fontos, hogy minden alkalmazásunkhoz, fiókunkhoz egyedi jelszót használjunk, így ha valamelyiknek az adatai rossz kezekbe kerülnek, nem lesz akkora a baj: a kiberbűnözőknek nehéz dolga lenne valamennyi fiók feltörésével. Javasolt a szintén ingyenes Norton Identity Safe letöltése, mely biztonságosan tárol valamennyi egyedi jelszót.


6.       Törölje az üzeneteket: Sokan őrizgetnek régi SMS-eket és e-maileket, de valóban szükség van rá, hogy a mobiljukon tárolják? A legtöbb okostelefon naponta szinkronizálja az e-maileket a levelezőprogrammal, elmentve minden kapott, küldött és törölt levelet egyaránt. Ha ezeket a mappákat kiürítjük, nagyon sok értékes memória szabadul fel, gyorsabbá téve a telefonunkat.


7.       Ügyeljen a biztonságra: Tízből egy európai esett már mobil kiberbűnözés áldozatául, és 2013-ban várhatóan ez a szám növekedni fog. Sokan azt gondolják, hogy a mobil eszközeiknek nem árthatnak vírusok és nem érhetik őket támadások, de ez nem így van. Javasolt olyan biztonsági programok letöltése, mint amilyen például a Norton Mobile Security, mely védi az eszközökön található személyes adatokat, lehetővé teszi a távolról történő lezárást, illetve törlést is, ha elvesznének vagy ellopnák őket, ezenkívül minden online támadást kivéd.


8.       Kapcsolja ki az appokat: Az olyan szolgáltatások, mint a wi-fi, a Bluetooth vagy a GPS, melyek mindig be vannak kapcsolva, nagyon sok belső memóriát és erőforrást emésztenek fel. Ha nem használja az internetet, kapcsolja ki a wi-fit, illetve ha nem használja a térképet, kapcsolja ki a GPS-t. Mobil eszköze hosszabb ideig fog működni és több belső memória lesz elérhető az appok és az egyes folyamatok számára.

További, az okostelefonokra és tabletekre vonatkozó tippek és tanácsok a www.mobilesecurity.com oldalon olvashatók.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39