Az amerikai hírszerzés kínaiak sms-eire is vadászott

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 23. 10:04

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szárazföldi kínaiak sms-einek millióit "lopta" el kínai távközlési szolgáltatók informatikai rendszereiből, s koncentrált betörési kísérletekkel támadta a pekingi Tsinghua Egyetemet - olvasható a hongkongi South China Morning Post című lap vasárnapi számában.

A lap Edward Snowden, az amerikai titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának állításaira és az általa bemutatott dokumentumokra hivatkozva közölte újabb cikksorozatát. Ezekben megjegyzi, hogy az sms-üzenetváltás a kínaiak egyik legelterjedtebb kommunikációs módja, s hivatalos adatok szerint 2012-ben csaknem 900 milliárd szöveges üzenetet küldtek mobil készülékeikről a kínaiak.
 

A lap emlékeztet arra, hogy kínai szakmai körökben régóta aggodalommal beszélnek a távközlési vállalatoknál használt műszaki berendezések biztonságáról, attól tartva, hogy külföldi alkatrészeik "hátsó kapu" nyújthatnak bennük lehetőséget a rendszerekbe történő behatoláshoz.
 

A kínai internetforgalmat korlátozó "nagy kínai tűzfal" atyjának tartott Fang Pin-hszing korábban szintén azt hangoztatta, hogy a külföldi berendezések komoly nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek. A cégek egy ideje megkezdték technikai eszközeik lecserélését hazai gyártásúra.
 

Snowden egy olyan dokumentumot is bemutatott, amelyből az állapítható meg, hogy az NSA a Kína oktatási és kutatói központjának tartott Tsinghua Egyetem ellen kiterjedt kibertámadást hajtott végre ez év januárjában. A célpont az egyetem 63 számítógépe, illetve szervere volt. Az egyetem területén található a szárazföldi Kína hat gerinchálózatának egyike (az első), ahová kínaiak millióinak internet adatait lehet megtalálni.
 

A CIA és az NSA volt alkalmazottja által kiadott dokumentumok között egy másik arról tanúskodik, hogy 2009-ben támadások érték Hongkong Pacnet nevű internetszolgáltatóját. Azóta azonban a térség egyik legnagyobb kiterjedésű, tenger alatt vezetett optikai hálózatának tulajdonosát idegen betolakodók nem háborgatták.
 

A hongkongi újság beszámol arról, hogy a kínai különleges közigazgatási övezet második legnagyobb pártja, a Polgári Párt szombaton levélben sürgette az Egyesült Államokat, hogy tisztázza a vádakat, melyek szerint hírszerző szervei elektronikus megfigyelést végeztek a városban.
 

"Ha az Egyesült Államok szeretné, hogy a jogok és a szabadság bajnokaként tiszteljék, akkor feltétlenül szükséges, hogy Snowden komoly vádjaira azonnali és világos választ adjon - fogalmazott Audrey Eu, a párt elnöke, aki levelét az Egyesült Államok hongkongi főkonzuljának, Stephen Youngnak címezte.
 

A South China Morning Post korábban közölte, hogy Edward Snowden, akit hazájában hivatalosan kémkedéssel gyanúsítanak, biztonságban van, nem vették őrizetbe, de rendőri védelem alá sem helyezték. A város rendőrfőnöke azt nyilatkozta, ügyében a hongkongi és nem külföldi törvények alapján fognak eljárni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05