HP: Előnyben a hibrid felhőmegoldások

forrás: Prím Online, 2013. július 5. 10:20

A HP legújabb nemzetközi kutatása szerint a vállalatok körében felgyorsult a felhőalapú megoldások bevezetése: jelentős előrelépés tapasztalható a privát felhőre épülő beruházások és a hibrid felhőmegoldások megvalósítása terén.

A  kutatás szerint 2016-ra a nagyvállalati IT-folyamatok 75 százaléka felhőben fut majd: 39 százalékuk privát felhőre épül, 21 százalékuk menedzselt felhőalapú lesz és 15 százalékuk nyilvános felhőben fut. A hagyományos IT-folyamatok szerepe továbbra is fontos marad (25%).

A felhőmegoldások bevezetésének felgyorsult üteme többek között annak köszönhető, hogy a válaszadók a működési költségek csökkenésére (68%), gyorsabb piaci reagálókészségre (59%) és fejlettebb ügyfél/lakossági szolgáltatások biztosíthatóságára (55%) számítanak. Mindezen előnyök ellenére, a szervezetek csaknem fele (48%) ismeri el, hogy nem végez semmiféle beruházás-megtérülési elemzést a felhőalapú kezdeményezéseket illetően.  Az elemzést végző szervezetek 16 százaléka csak a projektek határidőre történő megvalósulást méri, míg 11 százalékuk a költségoldalon jelentkező előnyöket elemzi csupán.

A számítási felhő sikerének kulcsát a nyílt szabványok jelentik

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a felhőtechnológia felé megnyíló büdzsékkel párhuzamosan a vállalatok olyan nyílt architektúrákat keresnek, amelyek ötvözik a privát, nyilvános, menedzselt, és hagyományos IT-működés előnyeit. A válaszadók 59 százaléka úgy gondolja, hogy a számítási felhőnek nyílt szabványokra épülő platformmá kell válnia.

A felhőstratégia megvalósításának meghatározó tényezői

A kutatás kiemelte azokat a tényezőket, amelyek meghatározóak a felhőstratégia megvalósulása és az alkalmazások felhőbe történő költöztetése szempontjából.

·       A válaszadók a megfelelő szolgáltatási szint (SLA) meghatározásának kérdését (68%), a szabályozási előírásoknak való megfelelést (63%), az adatszuverenitással kapcsolatos menedzselési kihívásokat (62%), illetve a megfelelő stratégiai partner megtalálását (62%) nevezték meg a felhőalapú megoldások alkalmazásának legfőbb korlátaiként.
·       A megkérdezett vállalatok több mint fele (54%) alkotott felhőstratégiát arról, hogy mely alkalmazásokat és munkafolyamatokat költöztessék elsőként a felhőbe.
·       A felhőstratégiával már rendelkező szervezetek szerint a felhőbe telepítendő legfontosabb alkalmazások a vállalati CRM-mel (71%), az adattárolással és –mentéssel (67%), valamint az adattárolással és – archiválással (65%) kapcsolatosak, míg a legkisebb esélye annak van, hogy a vállalati pénzügyi alkalmazások költöznek a felhőbe.

Egy kis „hazai”

A HP által, egy a közelmúltban - a hazai CIO-k körében - végzett,  nem reprezentatív felmérés válaszadóinak többsége (72%)  gondolja úgy, hogy a megváltozott gazdasági és IT-környezet kikényszeríti a vállalatoktól a felhőstratégia mielőbbi megalkotását. A megkérdezettek fele a privát felhőben látja vállalatának „felhős” jövőjét, a hibrid (22%), illetve a nyilvános (22%) felhő-megoldások közel azonos népszerűségnek örvendenek. A megkérdezettek 8%-a jelezte, hogy vállalatánál már megalkották a felhőstratégiát, 42%-uk még csak gondolkozik a felhőstratégia felállításán. A válaszadók 44%-a arról számolt be, hogy a vállalatánál külső, vagy belső erőforrásokra építve már dolgoznak a felhőstratégia kialakításán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26
online sportfogadás