Kegyetlenül elbántak egy dél-kínai online leleplezővel

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 10. 11:51

Savval öntötték le a dél-kínai Kanton tartomány Hujcsou városának közismert leleplezőjét, aki kritikus online bejegyzéseinek százaival hívta fel magára a figyelmet országszerte. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, jobb szemére megvakult - jelentette a helyi média.

A 47 éves Li Csien-hszin hatéves kisfiával autózott, amikor hátulról nekikoccantak. Miután kiszállt, hárman késsel támadtak rá és először hátulról kénsavval leöntötték, majd csuklójára és jobb szemére is locsoltak belőle. A gyereket nem bántották.
 

Az internet világában leginkább Hujjang O Po néven ismert férfit órákon át műtötték, az orvosok bizonyosan csak a jobb szeme világának elvesztését állapították meg. Azt nem tudják, hogy a keze hogyan fog működni, miután két ujját el kellett távoltani. A marás a hátán a derekától majdnem a bal füléig húzódik.
 

A rendőrség illetékese arról számolt be, hogy kiemelten kezelik az ügyet, és egyelőre nem ismert számukra a konkrét indíték. Keresik az elkövetőket, illetve esetleges megbízójukat.
 

Li teherautósofőr volt, alig több mint egy éve hagyott fel korábbi foglalkozásával és kezdte meg a világhálón a városi elöljárók szennyeseit kiteregetni. Korrupciós ügyeket feltáró és környezetszennyezéssel összefüggő bejegyzései nagy visszhangot váltottak ki, de állítólag voltak olyanok is, akik azt gyanították, hogy a hozzá befutó információkat zsarolásra használja.
 

Felesége a Southern Metropolis Daily című lapnak elmondta, hogy az idén már egyszer figyelmeztették őket, amikor lányuk szobájának ablakát egy téglával betörték. Li posztjában erre válaszul közölte, hogy effajta megfélemlítéssel nem érnek nála célt, akkor már jobb, ha fejbe lövik.
 

Hujjang mikroblogját az interneten kedden meglehetősen sokan keresték fel, hogy kifejezzék együttérzésüket, jókívánságaikat, mielőbbi felépülést kívánva neki.
 

Kínában az elmúlt hónapokban nagy számban jelentek meg online leleplezések, s a hatóságok a nyilvánosság, a közvélemény felháborodása, nyomása következtében vizsgálatok sorát indították. Alacsonyabb és magasabb szintű vezetők tevékenységére terelődött ily módon a figyelem, s a napvilágra került visszaélések, életmódjukat ért bírálat következtében jó néhányuknak kellett megválnia addigi posztjától, esetenként az igazságszolgáltatás elé állnia.

Kulcsszavak: cenzúra Kína blog

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A gyermekeket érő folyamatos pénzügyi nyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

A videójátékok térhódítása ma már a társadalom széles köre számára érzékelhető jelenség. A játékok az elmúlt években a gyermekek és a felnőttek számára is népszerű kikapcsolódási formává váltak, éppen ezért a videójátékkal kapcsolatos pénzügyi műveletek kérdésére is érdemes néhány percet szánnunk. A játékosok, vagy „gamerek” ma már nem csupán a szoftverek vásárlásakor, de azokon belül is számos olyan bevételszerzési formával találkoznak, amely a nagyobb pénzügyi tudatosság kialakításának szükségességét jelzi számunkra.

2023. június 5. 19:06

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39