Rekordot döntött az online álláshirdetések száma

forrás: Prím Online, 2013. július 16. 11:53

2013 második negyedévében az 5-10 éves munkatapasztalatot igénylő állásokra jelentkeztek a legtöbben, míg a munkáltatók leggyakrabban 3-5 évet és főiskolai diplomát várnak el a jelentkezőktől – derül ki a Profession.hu jelentéséből. Májusban és júniusban látványosan felpörgött a diákmunka iránti kereslet, miközben évek óta nem látott szintre emelkedett a feladott hirdetések száma is.

Rekordot döntött az online álláshirdetések száma a piac 67 százalékát* birtokló Profession.hu felületein. Májusban és júniusban több mint havi 5000 hirdetést adtak fel a cégek, ezzel meghaladva az eddigi legmagasabb, 2008-as szintet. Az álláskereső portál szakemberei szerint ez az érték bizakodásra ad okot a hazai munkaerőpiac jövőjét illetően.



A második negyedévben is folytatódott a trend, hogy míg a legtöbb munkaadó fejlesztőt, könyvelőt és mérnököt keres, addig a munkavállalók a legtöbb jelentkezést banki adminisztrátor és ügyfélszolgálati asszisztens munkakörökre adták le. Utóbbinál a magas számú érdeklődőt kiemelkedően sok pozíció is várja. Nyár elején megugrott a diákmunkát keresők száma is: a Profession.hu szabadszavas keresőjében júniusban 5500-szor írták be ezt a kifejezést a fiatalok.



„A júniusban regisztráltak száma meghaladta a 13 ezret a Profession.hu-n. Legtöbbjük a tanácsadó cégek által feltett pozíciók mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a CIB Bank hirdetéseire jelentkeztek.”- nyilatkozta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. –„Gazdasági szempontból pozitív tendenciának látjuk, hogy nem csak az össz álláshirdetések, de kifejezetten a bankok által meghirdetett pozíciók száma is növekedik.”

Országos szinten a meghirdetett állások 37 százalékánál jelölnek meg feltételként valamilyen szintű nyelvtudást, a legelterjedtebb elvárás az angol középfok. Budapesten ez az arány szinte azonos, de több helyen kérnek felsőfokú nyelvvizsgát.



Egyértelmű tendencia, hogy a pályakezdőkkel szemben a szakmai tapasztalattal rendelkezők iránt nagyobb a kereslet. Ezen belül is a több mint 5 éve dolgozók vannak a legnagyobb előnyben. Egy 1-3 éves tapasztalatot igénylő állásra nagyjából 8 jelentkező jut, egy pályakezdő állásnál ez a szám 50. Végzettséget tekintve a főiskolai diplomával rendelkezők a legkeresettebbek, őket követik az egyetemen végzett és érettségizett álláskeresők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05