HP technológiával száguld a DreamWorks Animation "Turbó" című filmje

forrás: Prím Online, 2013. július 17. 15:54

HP technológiával készült a DreamWorks Animation ”Turbó” című mesteri animációs filmje - jelentette be ma a HP.

A szervereken, adattárolókon, hálózati eszközökön, szolgáltatásokon, és menedzsment szoftvereken átívelő HP Konvergens Infrastruktúratechnológia, HP Konvergens Felhő megoldás, valamint HP munkaállomások és nyomtatók is szükségesek voltak ahhoz, hogy a Dreamworks Animation képes legyen az amerikai mozikban a héten debütáló animációs film fejlesztése során keletkező hatalmas mennyiségű adat feldolgozására, így emelve magasabb szintre a képalkotást és az innovatív komputergrafikai (CG) kivitelezést a film elkészítésében.

 

“A DreamWorks Animation és a HP stratégiai szövetsége jelentette a garanciát a csúcsminőségű számítástechnikai megoldásokra, a folyamatos rendelkezésre állásra és a gördülékeny menedzsmentre, amelyek nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy Turbó álmát, vagyis azt, ahogyan a világ leggyorsabb versenyzőjévé válik, tökéletesen megjeleníthessék” - magyarázta Derek Chan, a DreamWorks Animation technológiáért felelős globális vezetője. “A HP fejlett Konvergens Infrastruktúra portfoliója lehetővé tette művészeink és mérnökeink számára, hogy csúcsminőségű képeket készítsenek.”

 

 

HP munkaállomások és HP hálózati megoldások a hatékonyság jegyében

 

A DreamWorks Animation egy Indy 500-as futam izgalmait jeleníti meg a vásznon, amelynek létrehozásához HP Z munkaállomásokat hívtak segítségül a fejlesztők. Így született meg a csiga, aki 354 km/óra sebességgel száguld, a háttérben pedig egy több mint 500 000 fős figurákból álló tömeg tölti ki az indianapolisi autóversenypálya élethű mását.

 

Az Intel Sandy Bridge Xeon E5 processzorral működő HP Z800 és Z820 munkaállomásoknak köszönhetően 50%-kal gyorsabban hajthatók végre az ismétlések, mint a korábbi munkaállomásokon és egyre bonyolultabb kameraállások és speciális effektetek is tervezhetők vele. A HP munkaállomások kapacitásai akkor sem maradtak kihasználatlanul, amikor éppen nem a kreatívok dolgoztak rajtuk, mert éjszakánként renderelésre használták őket, így hozzájárultak az animációs film elkészítéséhez szükséges több millió komputerórához.

 

Az ingyenes HP Remote Graphics szoftverrel integrált HP munkaállomásokon egyszerre láthatóak az ötletek és az eszközök egyetlen monitoron, így hatékonyabb az együttműködés a világ különböző pontjain dolgozó animátorok között.

 

A stúdió a HP FlexNetwork megoldásokkal nagymértékben tudta növelni  teljesítményét, csökkentve ezáltal az átfutási időt a globális stúdióhelyszínek között. A folyamatos készenlétnek köszönhetően gyorsabbá vált a renderelés és a visszanézés - ezzel is nőtt az animátorok produktivitása.

 

A HP Networking megoldások megkönnyítik a mozdulattervezők számára az együttműködést, egyszerű hozzáférést biztosítva a központi eszköztárhoz és lehetővé téve, hogy megosszák, valamint újra felosszák az erőforrásokat a különböző helyszínek között. Emellett, a teljesen megbízható hálózati infrastruktúrával a kreatív csapatok bárhol és bármikor dolgozhatnak, legyen szó a produkcióban részvevő bármelyik stúdióról a kaliforniai Glendale-től, vagy Redwoodtól kezdve egészen az indiai Bangaloreig.

 

 

A HP konvergens felhőszolgáltatások és szerverek növelik a teljesítményt és a méretezhetőséget

 

A „Turbó” készítése során 75 millió renderelési munkaórára volt szükség többek között a 32 Indy 500-as versenyautóhoz és a 32 millió fős tömeg karaktereinek elkészítéshez, ami a DreamWorks által készített eddigi legnagyobb tömeg.

 

A DreamWorks Animation a HP Vállalati Felhő Szolgáltatását is használta. A filmkészítő vállalat így tett szert egy olyan erős, skálázható infrastruktúrára, amely kiegészítésként bármikor képes elvégezni a 10 CG film rendereléséhez szükséges, az előállítás során folyamatosan jelentkező számítási feladatokat is. A HP Konvergens felhőszolgáltatás portfolió részeként a HP Vállalati Felhő Szolgáltatás kiszolgálja a növekvő üzleti igényeket, ugyanakkor nem változtat a meglévő adatközponton.

 

A DreamWorks Animation a nagy teljesítményű számítási feladatok elvégzésére tökéletesen alkalmas HP ProLiant Generation 8 (Gen8) szervereket használta, melyek segítségével megközelítőleg 40 százalékkal növelték a rendelerési teljesítményt, a teljesítmény/watt pedig közel 42 százalékkal növekedett.(1) Így a DreamWorks Animation körülbelül 500 000 renderelési munkát végzett el egy nap, ami biztosította a szükséges számítási kapacitásokat ahhoz, hogy a filmet időben befejezzék.

 

 A DreamWorks Animation a HP Vállalati Szolgáltatásait is igénybe vette, mert egy olyan erős, skálázható felhő-alapú infrastruktúrára volt szüksége, amely megfelel a vállalat hatalmas adatigényeinek.

 

Átfogó technológiai megoldások a HP-tól

 

A HP portfolió sokrétűségének köszönhetően átfogó technológiai megoldásokat nyújtott a DreamWorks Animation számára, ami több szempontból nézve is fokozta a termelékenységet:

 

- Megbízható teljesítményű alkalmazások a HP 3PAR StoreServ Tárolóknak köszönhetően. A tárolók segítségével megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre a kulcsfontosságú produkciós eszközök esetében is. Ezen felül a HP 3PAR StoreServ tömbök képesek helyreállítani a meghibásodásokat, így elkerülhetőek a fennakadások és a munka folyamatosan halad.

 

- A HP StoreAll 9730 Tároló biztonságos mentést és hálózati elérést tesz lehetővé a tervezők számára, így a művészek és a mérnökök egyaránt biztonságban tudhatják a munkájukat, és bármikor hozzáférhetnek a “Turbó” elkészítéséhez szükséges 230 terrabyte méretű fájltömeghez, a stúdió többi filmjéhez, és a készítéshez szükséges eszközökhöz.

 

- Egy egyszerű hálózat-felügyelet rendszer, a HP Intelligent Resilient Framework (IRF) biztosítja a könnyed váltást a stúdió különböző projektjei között és gyors konfigurációt tesz lehetővé szükségtelen kényszerleállások nélkül.

 

- Sűrűbben tömörített adatok tárolására alkalmas, rugalmasabb adatközpont, a HP BladeSystem c7000 segítségével a mérnökök kényelmesen, minimális zavarokkal dolgozhatnak az új-generációs szervereken.

 

- A munkaállomások közötti pontosabb színhelyesség és színkonzisztencia, valamint a HP DreamColor monitorokkal felszerelt nyomtatók megkönnyítik a döntéshozatalt és segítségükkel nincs szükség speciálisan kialakított színszobákra.

 

- A HP Nyomtatási Szolgáltatások csökkentik a nyomtatás bonyolultságát és gördülékenyebbé teszik a munkafolyamatokat. Ezek egy integrált monitoring szoftver segítségével előrejelezhetővé teszik a DreamWorks Animation jövőbeli igényeit, így felgyorsulnak az üzleti folyamatok és könnyen elháríthatók a technikai problémák.

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05