Németország a hálózati semlegességet félti Brüsszel távközlési tervezetétől

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 18. 12:18

A német gazdasági miniszter szerint sérti az internetes "hálózati semlegesség" elvét az EU készülő távközlési piaci reformtervezete.

Az Európai Bizottság távközlési piaci reformtervezete nagyobb mozgásteret adna az internetes tartalomszolgáltatóknak és hálózati szolgáltatóknak az adatátviteli sebesség szerződéses megállapításában, ami a gyakorlatban annyit jelentene, hogy azoknak a tartalomszolgáltatónak, amelyek ezt külön megfizetik, nagyobb adatátviteli sebesség állna rendelkezésükre oldalaik eléréséhez - írja a Handelsblatt online kiadása szerdán.
 

Neelie Kroes digitális politikáért felelős uniós biztos szerint a megoldás új üzleti konstrukciók, különböző áron kínált adatátviteli csomagok kidolgozását tenné lehetővé a távközlési szolgáltatóknak.
 

A bizottsági tervezet bírálói a különböző szolgáltatásoknak kereskedelmi érdekektől független, egyenrangú kezelését biztosító "hálózati semlegesség" végének eljövetelét látják a javaslatban. A brüsszeli tervezet a "hálózati semlegességet" pusztán úgy definiálja, mint az információkhoz és tartalomhoz való szabad hozzáférés, alkalmazások és szolgáltatások szabad igénybevétele biztosítékát.
 

Philipp Rösler német gazdasági miniszter bejelentette, hogy Németország ellenezni fogja az uniós tervezet elfogadását. A miniszter szerint a hálózati szolgáltatóknak "szíve joga" bármilyen üzleti modellt kidolgozni, a szabályoknak azonban garantálniuk kell az internet-felhasználók, a hálózati szolgáltatók és a tartalomszolgáltatók érdekeinek pontos kiegyensúlyozását.
 

"A hálózati semlegesség megőrzése nem zárja ki azt, hogy a szolgáltatók új üzleti modelleket dolgozzanak ki" - idézi a minisztert az APA hírügynökség. "Amit azonban a tervezetben láttunk, az nem garantálja a hálózati semlegességet" - nyilatkozta a Handelsblattnak.
 

Philipp Rösler szerint az uniós tervezet sérti a tagállamok szuverenitását is. "Azt, hogy egyáltalán átadjuk-e távközlési ügyekben Brüsszelnek a felügyelet jogát, és ha igen milyen mértékben, arról még nemzeti szinten döntenünk kell, csakúgy, ahogy a többi uniós tagállamnak is" - idézi a minisztert az osztrák APA hírügynökség. A Handelsblatt cikke szerint Philipp Rösler kitart amellett, hogy meg kell tiltani a tartalomszolgáltatóknak és hálózati szolgáltatóknak hogy olyan szerződéseket kössenek egymással, amelyek az ügyfeleknek megkülönböztetett hozzáférést biztosít a tartalomszolgáltató adataihoz és alkalmazásaihoz.
 

A miniszter augusztusban terjeszti saját tervezetét a kormány elé.
 

A német infokommunikációs szakmai szervezet, a Bitkom Brüsszel tervezetét "a versenybe való masszív és kontraproduktív beavatkozásnak" tartja.

Kulcsszavak: távközlés jog EU hálózat

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50