Microsoft CityNext: városfejlesztés XXI. századi módszerekkel

forrás: Prím Online, 2013. július 18. 13:00

A Microsoft bejelentette a City Next nevű nemzetközi kezdeményezését. A CityNext révén a városok egy új szintre léphetnek azáltal, hogy kihasználják a Microsoft már széles körben ismert lakossági és üzleti szoftvereit, eszközeit, szolgáltatásait és sikeres oktatási, közösségi programjait.

A fejlesztésnek eme új korszakával a városok rugalmasabb felhő szolgáltatásokat, az ott dolgozók pedig vállalati szintű szolgáltatásokat és alkalmazásokat használhatnak. A fejlesztés lehetővé teszi a gondtalan információáramlást az önkormányzatok és a kormányzat, valamint a vállalatok és a polgárok között, emellett pedi a városok erőforrásaik nagyobb részét fordíthatják a közösségek támogatására.

 

 

A CityNext a partneri megoldások, eszközök és szolgáltatások olyan ötvözete, amely képes modernizálni egy város számos területét:·  Energia és víz

·  Építészet, tervezés és infrastruktúra

·  Közlekedés

·  Közbiztonság és igazságszolgáltatás

·  Turizmus, rekreáció és kultúra

·  Oktatás

·  Egészségügy és szociális szolgáltatás

·  Kormányzati adminisztráció

 

A digitális alapú fejlesztéseiről régóta ismert Barcelona, amely a CityNext program tagja,  sikeresen beépítette a felhő és adat szolgáltatásokat, valamint alkalmazásokat adminisztrációs rendszerébe, így hatékonyabban tud kapcsolatba lépni lakosaival, és az általa szolgáltatott információk könnyebben hozzáférhetők. A katalán metropolisz a Microsoft és CityNext partnerként ismert BISmart-tal együttműködve indította el az OpenData BCN-t, amely a Windows Azure-ra építve a várossal kapcsolatos adatok (a népsűrűségtől a munkanélküliségig) ezreit gyűjti össze egyetlen platformra. Az adatok ráadásul szabadon hozzáférhetők: a polgárok letölthetik a bigov Better City Indicators alkalmazástt a Windows Áruházból, amellyel valós időben követhetik ezen adatok változását. Ezáltal a barcelonaiaknak olyan információkhoz van hozzáférésük, amelyek segítségével könnyebben tudnak dönteni olyan kérdésekben, hogy hol érdemes vállalkozásba kezdeniük, vagy letelepedniük a családjukkal.

 

„Sok éven át dolgoztunk a Microsofttal, és tanúi voltunk a felhő technológia segítségével végrehajtott hatalmas, a kormányokat, vállalkozásokat és polgárokat átfogó fejlesztéseknek.” - mondta Xavier Trias, Barcelona polgármestere. „Továbbra is szorosan együtt fogunk dolgozni a vállalattal, és kihasználjuk az általuk nyújtott élvonalbeli technológiákat, szolgáltatásokat és programokat, amelyek élhetőbbé teszik Barcelonát, könnyebbé a munkavégzést és serkentik a turizmust.”

 

A Microsoft CityNext egy másik partnere a Socrata, egy felhő alapú szoftvereket fejlesztő cég, amely adat alapú kormányzati megoldásairól ismert. A Socrata által Windows Azure platformon létrehozott szolgáltatás révén a lakosok hozzáférhetnek városaik adataihoz mobilalkalmazáson, vagy az interneten keresztül, ezáltal pontos képet kaphatnak arról, hogyan teljesítenek vezetőik például az oktatás, az egészségügy, vagy a munkahelyteremtés területén. A városi vezetők valós időben tudnak a polgáraikkal kapcsolatba lépni, ezáltal a közösségi igényeket bele tudják építeni a döntéshozatali eljárásaikba, és válaszolni tudnak a közösség legsürgetőbb kérdéseire. A kormányok viszont felhasználhatják a szükséges adatokat és polgáraik visszajelzéseit a döntések meghozatalánál, így biztosítva nagyobb átláthatóságot és közösségi részvételt.

 

A Microsoft és a CityNext partnerei ezen az úton:    Auckland, Új-Zéland                                                           
    Barcelona, Spanyolország
    Buenos Aires, Argentína
    Hainan tartomány, Kínai Népköztársaság
    Hamburg, Németország
    Manchester, Anglia
    Moszkva, Oroszország
    Philadelphia, Amerikai Egyesült Államok
    Zhengzhou, Kínai Népköztársaság

 

„Napjaink városai tudják, hogy olyan okosan koordinált és megtervezett beruházásokkal küzdhetnek meg a rájuk váró kihívásokkal, amelyek lehetővé teszik a különböző közigazgatási osztályok és szervezetek közötti együttműködést, jobban kihasználják a meglévő képességeket, a folyamatokba pedig bevonják a polgárokat.”- mondta Ruthbea Yesner Clarke, az IDC Smart Cities Strategies programjának igazgatója. Az IDC Smart City Maturity Model szerint már számos város egy 10-15 éves folyamat, az okos technológiai megoldások bevezetésének első fázisába lépett. A ’smart city’ kezdeményezések eredményeként ezek a települések több vállalkozás és polgárok számára lesznek vonzóak, így egy pezsgőbb városkép és egy versenyképesebb gazdaság jöhet létre.

 

„Egy modern önkormányzat életét ma már számos ponton áthatja az informatika. A belső munkaszervezéstől az intézményrendszer működtetésén át a polgárokkal való kapcsolattartásig nagyon sok olyan lehetőség adódik, amelyekben a technológia használata előrelépést jelenthet a szervezettség, vagy akár a profi megjelenés irányába. Az olyan, Windows Phone okostelefonokon, Windows 8 táblagépeken és számítógépeken elérhető alkalmazások segítségével, mint az ’Ügyintéző’ vagy az ’Önkormányzati turisztika’, a helyi szervezetek minden korábbinál közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek a városban lakókkal vagy az oda látogatókkal” – tette hozzá Nagy Levente, a Microsoft Magyarország Office üzletágának vezetője.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A virtuális tárgyalóban is fontos a személyesség

Sokan fognak visszatérni a munkahelyükre a járvány után, de még többen lesznek azok, akik továbbra is a távolból, vagy részben távolról fognak dolgozni – ez derül ki a Microsoft friss, már a járvány után készített, globális felméréséből. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt bizonyították: minél személyesebb és életszerűbb a találkozás a virtuális térben, annál hatékonyabb az értekezlet. A Teams sci-fi-be illő fejlesztésekkel siet az új ügyféligények elébe.

2020. július 11. 11:58

A Tech Data hozzávetőleg 750 millió dollárt fordít a digitális transzformáció felgyorsítására

Az Apollo Global Management magántőke-társaság befektetői által végzett akvizíciót követően a Tech Data bejelentette, hogy hozzávetőleg 750 millió dollárt tervez befektetni a digitális transzformációt elősegítő kezdeményezésekbe az elkövetkező öt évben. A beruházással a Tech Data azon stratégiáját kívánja erősíti, melynek célja azoknak az innovációknak a felgyorsítása, melyek révén sokrétűbb tapasztalatokat és magasabb fokú agilitást biztosíthatnak a vállalkozásoknak a technológiai ökoszisztéma minden területén.

2020. július 11. 09:40

Gyártás a Covid-19 időszakában

Hogyan lehet biztosítani az ellátási láncot vírus idején? Erről beszélgettünk Martin Kjaerboval az Universal Robots ellátási láncokért felelős alelnökével.

2020. július 10. 18:20

Visszatérő toborzási kedv: egyre több álláshirdetést adnak fel a cégek

2020 második negyedéve a koronavírus-járvány következtében kialakult válságról, és az azt követő újranyitás kezdetéről szólt – a hazai munkaerőpiacon is. Míg a járványhelyzet mélypontján az álláshirdetések száma drasztikusan csökkent az előző év azonos időszakához képest, később ez a tendencia gyorsan megváltozott. Amint elkezdett hozzászokni a társadalom az új helyzethez, a cégek újra működésbe léptek a toborzás területén is – ez látszik a Profession.hu második negyedéves jelentésének adataiból.

2020. július 10. 16:12

Kérdések és válaszok: Szünetmentes tápegységek, az energiagazdálkodás jövője

Az energiagazdálkodás jövőjéről Mike Byrnes, az Eaton felhő- és adatközponti szegmensének EMEA régiós értékesítési igazgatója fejti ki véleményét.

2020. július 10. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás