A Google és Microsoft sem teljesített túl fényesen a második negyedévben

Czipperer Dia, 2013. július 19. 16:52

A világ két legnagyobb technológiai vállalata, a Google és a Microsoft rosszabbul teljesített a második negyedévben, mint azt az elemzők várták. Az okokat a mobilszegmensben kell keresni.

Bár a Google 16%-os profitot generált az első negyedévhez képest, 6%-os zuhanást produkált az előző év azonos időszakához képest. Vagyis többet vártak tőle. Bár még így is bőven megelőzte a Microsoftot, ugyanis míg neki 9,7 milliárd dollárra rúg az éves nyeresége, addig a Microsofté csak 4,5 milliárd. A tőzsdei árfolyamokat tekintve mindkét vállalat részvényei 4%-os zuhanást mutatnak.

 

A „hiba” a mobilokban van

 

Mindkét cég esetében elmondható, hogy a mobileszközök terjedése miatt nem tudnak olyan mértékben növekedni, mint korábban, miközben a PC piac egyre jobban zsugorodik. A Google hirdetések ugyanis mobileszközökön olcsóbbak, és mivel egyre több mobileszköz van forgalomban, ezzel a Google keresőjének használata is növekszik ebben a szegmensben, míg a PC-k esetén csökken. És hiába ők a legnagyobbak ezen téren, nekik van a legtöbb vesztenivalójuk is.

 

Ez eddig tiszta, de akkor a Microsoftnál mivel magyarázható ez a helyzet? A kulcs a PC piac hanyatlásával magyarázható, és azzal, hogy bár vannak törekvéseik a mobileszközök piacán még nem arattak nagy áttörést ezen a téren. Bár múlt héten csökkentették a Surface RT táblagép árát 150 dollárral, ugyanis csekély kereslet mutatkozott iránta. Közben pedig ott van a Windows 8, amely a PC piachoz kötődik, de ezzel párhuzamosan egyre jobban hanyatlik a PC piac (legalábbis a Microsoft szemszögéből).

 

A két cég töretlenül küzd azért, hogy felvegyék a versenyt az aktuális trendekkel, ami egyelőre számokban még nem mutatkozik meg, hosszabb távú következtetéseket azonban nem érdemes ezekből az adatokból levonni.

 

Forrás: Thestar.com, BBC.co.uk

 

Kulcsszavak: nyereség Microsoft Google

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Dyntell lett a régió leggyorsabban fejlődő magyar technológiai cége

A 18 ország 50 vállalkozását tartalmazó Deloitte Technology Fast 50 versenyen az előkelő hatodik helyet szerezte meg a debreceni székhelyű Dyntell, amely üzleti szoftver fejlesztőjeként egy év alatt 2537 százalékos növekedést ért el. 

2019. október 22. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás