Az Intel az alapoktól építi újra az adatközpontokat

Széll Zoltán, 2013. július 26. 10:02

Az Intel „Reimagine the Datacenter” címmel egy félnapos előadás keretében bemutatta következő generációs adatközpont elképzeléseit és stratégiáját, ami lehetővé teszi, hogy a vállalatok és a végfelhasználók megkapják a növekvő mobil világ minden előnyét. A vállalat szerint olyan gyorsan nő az évente feldolgozandó adatok mennyisége és félesége, hogy az adatközpontokat egészen az alapoktól újra kell építeni és ezek hardveres kézi vezérléséről át kell térni a szoftveres automatikus vezérlésére. A fejlesztés legfontosabb célkitűzései az alacsony energia-felvétel, a nagy teljesítmény és a rugalmasság.

A fenti célok eléréséhez az adatközpontok minden elemét – processzorok (egyéb IC-k), kapcsolók, hálózatok, tárolók és rack – újra kell tervezni. Továbbá biztosítani kell az adatok „szűk-keresztmetszetektől” mentes, nagysebességű áramlását és a munkaterhelések függvényében az Adatközpontok rugalmas újrakonfigurálását. Az adatközpontok új korszaka kezdődik. Ugyanis egyre több mobil eszköz csatlakozik az Internethez, a felhő alapú szoftverek és az alkalmazások egyre okosabbak lesznek és ennek köszönhetően az élményekben gazdag szolgáltatások új korszaka kezdődik. Ezek eredménye, a hálózati csatlakozások nagy száma, és a valós-idejű, strukturálatlan adatok valós-idejű megállás nélküli szállítása. Új kihívás a hálózatokhoz, a számításokhoz és a tároláshoz az adatok gyorsan növekvő mennyiségének szállítása, összegyűjtése és elemzése adatközpontokban. Ezért ezeknek könnyen kezelhetőeknek és egyszerű működésűeknek kell lenniük.


 Az Intel felfedte terveit az adatközpontok következő generációjának „újraépítéséhez”, ezen belül a hálózatok virtualizálásához, okos tárolók fejlesztéséhez és innovatív rack optimalizált architektúrákhoz.


 Az új megoldások egyike az Intel „Rack Scale Architecture” (RSA), amely egy fejlett konstrukció. Ez jelentős mértékben növeli az adatközpont rugalmasságát az új szolgáltatásokhoz. A Rackspace Hosting nyitott felhő vállalat bejelentette, hogy új szerver rack-eket használ, ami egy lépés az Intel RSA víziójának irányába, melynek erejét az Intel Xeon processzorok és az Intel Ethernet vezérlők biztosítják gyorsabb, Intel SSD alapú tárolókkal.  A Rackspace konstrukció a rackscale első megvalósítása. A nagy sávszélességű hálózatok támogatják a rugalmasságot az új szolgáltatásokhoz. A virtuális szoftverrel definiált hálózat az új szolgáltatások bevezetésének idejét két-három hétről néhány percre csökkenti. Az Intel bevezette a az „Open Network Platform” referencia konstrukciót, amely segítséget nyújt az OEM-eknek a hálózatok ezen új generációjának építéséhez és használatához.


 Az adatok mennyiségének növekedése nagy kihívás minden adatközpont számára az óriási adathalmaz feldolgozásához hagyományos tároló architektúrával, mivel ez költséges és időigényes. Az Intel új intelligens tároló-technológiákkal segíti a felhasználókat a tárolt adatok mennyiségének csökkentésében. Az új tárolási módot a sok számítást igénylő adatbázisok energia hatékony, gyors feldolgozása egészíti ki. Az utóbbihoz az Intel a terhelések optimalizálását tervezi, melyekhez új CPU és SoC konfigurációkat fejleszt. Ezen stratégiához az Intel felfedte a rövidesen bevezetésre kerülő Intel Atom processzor C2000 termékcsalád új részleteit. Az új processzorokat az alacsony energiaigényű, nagy sűrűségű mikro-szerverekhez és tárolókhoz (kódneve: „Avoton” és hálózati eszközökhöz (kódneve: „Rangeley”) fejlesztették. Ez az Intel második generációs 64-bites SoC processzora, amely előreláthatóan az év vége felé lesz kapható. Az új Atom processzor 22nm-es „Tri Gate” technológiával készül és az innovatív Silvermont mikro-architektúrán alapul, maximum 8 magot tartalmaz integrált Ethernet vezérlővel és 64GB memória támogatásával. Az új termékek négyszer nagyobb energiahatékonysággal dolgoznak és hétszer magasabb teljesítményt szállítanak, mint az elmúlt év végén kibocsátott első generációs Intel Atom processzor alapú szerver SoC lapkák. Az Intelnél már elkészültek az új Intel Atom processzor szervercsalád mintái, melyeket már szállítanak a partnereknek. Az új processzorokhoz már kétszer több rendszert terveztek mint az előző generációhoz.


 Az adatközpontok következő generációjához az Intel már fejleszti a következő generációs mikroprocesszorokat, melyhez kibocsátott egy úti-térképet. Ezen már láthatók a 14 nm-es technológiával készülő processzorok, melyek 2014-ben és az után érkeznek. Ezek a termékek mikro-szerverekben, tárolókban és hálózati eszközökben használhatók, melyek nagy sűrűségű, alacsony energia-felvételű szerverek web-alkalmazásokhoz. A következő év processzor termékei között megtalálhatók az Intel Xeon processzor E3 család (kódneve Broadwell), melyet processzor és grafika centrikus munkákhoz – játék és média transzkódok – terveztek.


 A tervekben  látható még az Intel Atom processzor SoC lapka (kódneve: „Denverton”), amely nagyobb sűrűségű szerverek és adatközpontok használatát engedi meg az adatközponti operátoroknak.


 Az Intel az úti-térképen elhelyezett egy másik SoC eszközt is, amely sok helyen, köztük adatközpontokban is használható. Ez a SoC az Intel következő generációs Broadwell mikro-architektúrán alapul, amely a teljesítmény magasabb szintjét kínálja, nagyobb sűrűséggel és különlegesen energiatakarékos rendszerekkel, hogy az adatközpontokat kezelő operátorok ki tudják elégíteni a mobil világ szolgáltatás orientált gyorsan növekvő igényeit.


URL: www.intel.com


 

Kulcsszavak: adatközpont Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05