Újabb kínai Apple-beszállítót gyanúsítanak munkajogi visszaélésekkel

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 29. 11:42

Többszörös munkajogi visszaéléssel gyanúsítja az Apple-nek beszállító tajvani Pegatron vállalatot hétfőn közzétett jelentésében a China Labor Watch (CLW) munkajogi szervezet.

Az amerikai központú CLW szerint az Apple által gyártott iPhone-okat és iPadeket összeszerelő Pegatron a sanghaji és az onnan 120 kilométerre fekvő szucsői gyárában a dolgozókat rossz munka- és lakhatási körülmények között tartja, fizetés nélküli túlórára kényszeríti őket, és béreik visszatartásával, személyi okmányaik elkobzásával akadályozza meg, hogy munkát váltsanak. A vállalat ezzel nemcsak a kínai és a nemzetközi jogszabályokat sérti meg, hanem az Apple által írásba adott vállalati politikával is szembemegy - áll a jelentésben. A CLW május és július között titokban csaknem 200 interjút folytatott munkásokkal a gyártóegységek kapuin kívül, és erre alapozza megállapításait.

 



Az Apple pekingi idő szerint hétfő reggel kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy teljes beszállítói láncát illetően elkötelezett a biztonságos és tisztességes munkakörülmények iránt. Az elmúlt hat évben az amerikai óriásvállalat 15 esetben vizsgálódott a Pegatron gyártóegységeiben, számos esetben előzetes bejelentés nélkül, és ezek során mintegy 130 ezer dolgozó munkakörülményeit ellenőrizték. Az Apple ígéretet tett a CLW vádjainak kivizsgálására és szükség esetén a hibás gyakorlat leállítására. A vállalat egyébként hónapok óta együttműködik a CLW-vel, és több hibát sikerült már kijavítani.

A Pegatron szintén közleményben reagált a China Labor Watch jelentésére. Ebben a cég az ügy kivizsgálását és a helyzet javítását ígérte a kínai munkaügyi jogszabályoknak és vállalati előírásoknak megfelelően. Jason Cseng, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott, "nagyon komolyan" fogják venni a vádakat, a cég célja ugyanis az, hogy minden napot jobbá tegyen az előzőnél munkásai számára.

Az Apple egy másik kínai beszállítója miatt tavaly tavasszal is a hazai és nemzetközi sajtó címlapjára került. Akkor a Fair Labor Association munkajogi szervezet a tajvani Foxconn kínai gyárainak felkeresése után arra mutatott rá, hogy azokban mindennapos gyakorlat a megengedettnél hosszabb munkaidő, a fizetetlen túlórák, az egészségügyi és biztonsági előírások be nem tartása, a szakszervezetek függetlenségének veszélyeztetése. A vizsgálat után az Apple jelentős mértékben javított dolgozóinak a munkakörülményein.

Kulcsszavak: +céginfo Kína Apple

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB eladta az Energetikai Hálózatok üzletágát a Hitachinak

Az üzletág eladása lehetővé teszi, hogy az ABB a kulcsfontosságú piaci trendekre és vevői igényekre, így a közlekedés és az ipar villamosítására, az automatizált gyártásra, a digitális megoldásokra, valamint magasabb szintű, fenntarthatóbb termelékenységre koncentráljon. 

2020. július 4. 18:09

Tovább nőtt a Huawei márkaértéke

A Huawei a tavalyi évhez képest két helyet javítva az előkelő 45. helyen végzett a BrandZ idei Top 100-as listáján. A cég zsinórban ötödik alkalommal kapott helyet a legértékesebb nemzetközi márkákat felvonultató rangsorban, márkaértéke kilenc százalékkal, 29,4 milliárd USD-re nőtt az elmúlt egy évben. 

2020. július 4. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás