Ma 12.30-kor zárul a digitális átállás első üteme

forrás: Prím Online, 2013. július 31. 07:33

Július 31-én, szerdán 12.30 perckor az ország 14 megyéjében leáll az analóg televíziós műsorszórás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az első ütem 14 megyéjében 55 ezer nehéz anyagi körülmények között élő család háztartásában szerelte be a digitális vételi eszközöket. A további bővítés érdekében az Antenna Hungária Zrt. (AH) augusztus 1-jén hat új átjátszóadó-telephelyen indítja el a digitális sugárzást, november elejétől pedig további 19 telephelyről indulnak digitális adások.

 

2013. július 31-én, szerdán 12.30 perckor az ország 14 megyéjében megtörténik a digitális átállás, és leáll az analóg televíziós műsorszórás. A digitális átállás elsődleges érintettjei azok, akik jelenleg kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg műsorait fogják. A másodlagos érintettek pedig azok, akik otthonukban második-harmadik televíziókészülékükön az analóg adásokat fogják vagy a nyaralójukban, hétvégi házukban ezt a vételi módot használják. Ők július 31. után csak úgy tudnak ingyenesen televíziózni, ha meglévő készülékükhöz egy set-top-box-ot és egy antennát kapcsolnak. A modern televíziók többségéhez még külön set-top-box sem kell, mert azt beépítve tartalmazza a készülék.

 

Az első lekapcsolási ütemben felmért 220 ezer háztartás közül 55 ezren igényelték az NMHH segítségét az átálláshoz. Az NMHH minden általa felmért és támogatásra jogosult háztartásban beszerelte a szükséges digitális vételi eszközöket vagy biztosította a kedvezményes előfizetéses csomaghoz való hozzáférést. Az első ütem területén élők ugyanakkor továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését. A hatósághoz naponta mintegy 600 kérelem érkezik. Az NMHH továbbra is mindenkinek segít az átállásban; folyamatosan bírálja el a kérelmeket, és a jogosultak háztartásaiban az analóg lekapcsolás után is folytatja a beszereléseket.

 

 

Az NMHH széles körű információs kampánnyal is segíti a gördülékeny átállást, amit a második lekapcsolási ütemben is folytat. Az érintettek tájékoztatása érdekében, a digitális átállás kampányban július 31-ig országszerte több mint 6000 óriásplakáttal, több száz sajtómegjelenéssel találkozhattak az érdeklődők, valamint 1300 darab tévés és 1000 darab rádiós szpot volt látható és hallható az országos, illetve helyi médiumokban. Az NMHH ingyenesen hívható Digitális Átállás Call Centerébe 200.000 hívás érkezett, a www.digitalisatallas.hu oldalt pedig mintegy 45.000 látogató kereste fel eddig.

 

Az ingyenes digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás (MinDig TV) már az ország lakosságának 98 százalékához  eljut, tehát az átállással egyáltalán nem kell megvárni az analóg lekapcsolás napját. Az Antenna Hungária elkötelezett a digitális technológia iránt, a digitális televíziós és rádiós hálózatok kiépítésére több éves beruházás keretében összesen 25 milliárd forintot költ.

 

Az AH már eddig is az analóg hálózatot meghaladó lakossági lefedettséget biztosított a MinDig TV esetében, de az eredeti kötelezettségét túlteljesítve az év végéig az NMHH kérésére további 25 átjátszóadót indít, ezzel a digitális telephelyek száma 90-re bővül. Az első hat digitális átjátszó (Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Csobánka, Pásztó, Perőcsény, Szentgotthárd) augusztus 1-jén kezdi meg működését. A cég felkészülten várja a digitális átállás utolsó szakaszát, az analóg lekapcsolást, ezt követően az új kapacitások rendelkezésre állásával tovább fejleszti a digitális földfelszíni szolgáltatásokat és a csatornakínálatot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09