Nem csak újépítésű otthon lehet széndioxid-semleges

Európai kutatás az aktívházak közérzetre és környezetre gyakorolt hatásáról

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 3. 15:10

A Humboldt Egyetem kutatóinak felmérése szerint szoros összefüggés tapasztalható a természetes fény és a friss levegő hatása, valamint közérzetünk, egészségi állapotunk és társas kapcsolataink minősége között.

 

A sok napfény és friss levegő jótékony hatást gyakorol közérzetünkre, egészségünkre, fokozza teljesítőképességünket és társas kapcsolatainkat is pozitívan befolyásolja. Ezt bizonyítja az a felmérés is, amelyet a berlini Humboldt Egyetem szociológia tanszékének professzora, Bernd Wegener és kutatócsoportja végzett. Ennek során a VELUX Cégcsoport aktívház koncepció jegyében épült házaiban élő családok mindennapjait, otthoni szokásait vizsgálták.

 

A kapott eredmények annak megválaszolásában nyújtanak segítséget, hogy mely tényezők határozzák meg életminőségünket, és milyen módon hozható létre egészséges feltételeket biztosító, környezetsemleges lakókörnyezet. A VELUX Cégcsoport hamburgi Fényaktív Háza (LichtAktiv Haus) az első olyan széndioxid-semleges aktívház, amely egy 50 éves épület öthónapos felújítása keretében született meg.

 

A VELUX Cégcsoport a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatva indította útjára 2009-ben Model Home 2020 elnevezésű projektjét. Ennek során a Cégcsoport Európa-szerte hat házat épített fel a fenntartható építkezés jegyében, amellyel azt kívánta megmutatni, hogy a már rendelkezésre álló technológiák, tudás és termékek segítségével is olyan élhető, energia-hatékony épületek hozhatóak létre, amelyek környezetükre sincsenek káros hatással. Az aktívházakban élő „tesztcsaládok” mindennapjait, tapasztalatait, energiafelhasználását vizsgálta a Humboldt Egyetem kutatócsoportja kvantitatív és kvalitatív vizsgálati módszereket ötvözve.

 

A felmérésben résztvevő családok arról számoltak be, hogy már rövid idő után érezték az aktívház mindennapjaikra gyakorolt pozitív hatását; produktívabbnak, energikusabbnak és kiegyensúlyozottnak érezték magukat” – nyilatkozta a vizsgálat során mért és gyűjtött adatok kapcsán Bernd Wegener, a Humboldt Egyetem szociológia tanszékének professzora.

 

 

Jó közérzet, egészség és energiatudatosság – akár 50 éves, felújított épületben is

 

A felmérésben résztvevő négytagú Oldendorf család nagyfokú elégedettsége, valamint az előre kalkulált értékeknél magasabb energiatermelés és alacsonyabb melegvíz-fogyasztás a bizonyíték arra, hogy akár egy ötvenéves ház is átalakítható és modernizálható úgy, hogy nem csak kitűnően élhetővé, de energia-hatékonnyá, s egyben széndioxid-semlegessé is váljon. Ezáltal az energiaszükséglettel és élhető környezettel kapcsolatos elvárások összhangba kerülnek.

 

A Hamburgban található Fényaktív Ház különlegessége ugyanis, hogy nem újépítésű, hanem egy ikerház fele, amelyet öt hónap alatt alakítottak át széndioxid-semlegessé. A korábban szűkös és zárt terek tágas, napfényt beengedő szekciókká váltak, amelyekben a természetes szellőzés is kiemelt szerepet kapott.

 

Azt szeretjük a leginkább, hogy ha belépünk a házba, a külső időjárástól függetlenül mindig világos van, ez barátságossá teszi az otthonunkat és a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja” – nyilatkozta Christian Oldendorf, a Fényaktív Ház négytagú tesztcsaládjának családfője.

 

A mérési adatok alapján a házban kizárólag az áramfelhasználás mértéke haladta meg az előre megbecsült értékeket, ezért az elkövetkező hónapokban a szakértők hőszivattyúk és technikai berendezések szabályozásával kívánják elérni az optimális eredményt.

 

Mint azt Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője az Egyesült Királyságbeli Széndioxid-semleges Otthonok (CarbonLight Homes) nevű ikerház kapcsán kiemelte, az épület nem csupán prototípusként szolgál, hanem több család számára is valódi otthont jelent.

 

Az ikerház teljes mértékben megfelel a brit kormány zéró széndioxid-kibocsátás követelményeinek. Az állandó friss levegő természetes és gépi szellőztetés útján egyaránt biztosított az épület két lakásában. Ugyanakkor számunkra a számok és eredmények mellett legalább ilyen fontosak a lakásokban élő emberek hétköznapi tapasztalatai.Örömmel olvastuk a családok visszajelzéseit, hiszen mindannyian egy sokkal kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb, egészségesebb életvitelről számoltak be új otthonukban. Ezek a pozitív hétköznapi eredmények egy otthon minőségének – s így a VELUX Cégcsoport által képviselt aktívház koncepció sikerének is – kulcsfontosságú fokmérői.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a vállalati energiahatékonyság javítására

A március 6-ai Energiahatékonysági Világnap már több mint két évtizedes múltra tekint vissza, megünnepléséről egy 1998-as ausztriai konferencián született döntés. Az energiahatékonyság azóta az EU célkitűzéseiben is fontos szerepet kapott, az uniós direktívák az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozóan egyre ambiciózusabb célokat tűznek ki. 

2021. március 7. 17:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59