Biztonsági résre hívta fel a figyelmet a Zuckerberg Facebook oldalát feltörő hacker

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 20. 10:33

Feltörte a cégalapító, Mark Zuckerberg Facebook-oldalát egy palesztin fiatalember, miután a közösségi portál informatikusai nem vették komolyan a biztonsági hiányosságokkal kapcsolatos észrevételeit - közölte hétfőn honlapján a CNN.

"Először is, bocsásson meg azért, amiért megzavarom a privát szféráját és posztolok az ön üzenőfalára. Nem maradt más választásom, miután a Facebook csapata figyelmen kívül hagyta az összes nekik küldött jelentésemet" - írta meglehetősen döcögő angolsággal a múlt héten Zuckerbergnek Halíl Szreteh.
 

A palesztin Játtáh városban élő, két éve munkanélküli Szreteh informatikusi végzettséggel rendelkező biztonsági kutatónak vallja magát. Állítása szerint olyan rést talált a Facebook rendszerében, amelyen keresztül üzeneteket tud elhelyezni minden felhasználó üzenőfalán, nemcsak a saját barátaién. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 1 milliárd felhasználóval rendelkező Facebook potenciálisan "aranybánya" lehetett azok számára, akik ezzel vissza szerettek volna élni.
 

Halíl Szreteh kétszer próbálkozott meg a céges biztonságiak figyelmeztetésével, és csak azután írt közvetlenül Zuckerbergnek. A Facebook szerint a hibát múlt hét csütörtökre elhárították, ám a palesztin informatikus akciója így is világszerte feltűnést keltett.
 

A Facebook biztonsági csoportja azzal védekezett, hogy a cégnél bevált gyakorlat a kívülről jövő figyelmeztetetések megszívlelése. Mi több, az elmúlt időben több száz hasonló bejelentő között több mint egymillió dollár jutalmat osztottak szét, ám Szretehet rossz angolsága miatt nem értették pontosan, hogy mire kívánja felhívni a figyelmet.
 

A sors fintora, hogy mivel a cégvezérhez fordult palesztin bejelentő figyelemfelhívó akciójával megsértette a Facebook felhasználási feltételeit, nem jogosult prémiumra a cég által a hibafeltárók díjazására létrehozott Fehér Kalap program alapján.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05