Médiatanács: 940 ezer forintos bírság a Film Mániának

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 29. 10:46

Márciusban  műsorra  tűzött egyik filmjének rossz korhatár-besorolása miatt pénzbüntetést kapott a Film Mánia tévécsatorna. A film, valamint előzetesei helytelen  közzététele  miatt  a  Médiatanács  összesen  940  ezer forintos bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót. A csatorna nem először sértette meg a kiskorúakat védő szabályokat.

A kiskorúak védelme érdekében a Médiatanács rendszeresen monitorozza a csatornák műsorait. A kontrollvizsgálatok egyik célja, hogy elősegítse a csatornák jogkövető magatartását.

 

A hatósági ellenőrzés során a tanács megállapította, hogy a Film Mánia tévécsatorna azzal sértette meg a kiskorúakat védő rendelkezéseket, hogy az Ong Bak 2 – A Bosszú című filmjét túl alacsony korhatári kategóriába sorolta és már este 9 óra után vetíteni kezdte. A döntés szerint a filmet 18 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriában, csak este tíz óra után lehettet volna közzétenni.

 

A műsorszám ideje alatt 2400 gyermek nézte a Film Mánia adását, zömmel 12 év alattiak. Azoknak a 18 éven aluliaknak a száma, akik legalább egy percre belenéztek a szóban forgó adásba, közel 31 ezer fő volt.

 

A magasabb korhatári besorolás a tanács szerint azért lett volna indokolt, mert a műsorszámban gyakoriak voltak a kivégzéseket, kínzásokat ábrázoló képsorok és a durva erőszak. A film több jelenete kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekeket és velük szemben elkövetett kegyetlenségeket ábrázolt.

 

A Film Mánia tévécsatornát a Médiatanács hasonló jogsértések miatt eddig négy alkalommal marasztalta el az elmúlt 12 hónap során. A mostani 940 ezer forintos bírság – az arányosság és fokozatosság elvének megfelelően – az eddigi legmagasabb pénzbüntetés ezek közül.

 

A televízió 2012 júliusában a D-Tox című film miatt 320 ezer, 2012 októberében A harc szelleme című műsorszám miatt 380 ezer, tavaly novemberben az Ong Bak 3 – A leszámolás című epizódja miatt 620 ezer, ezt követően a Holló 3 című film miatt pedig már összesen 800 ezer forintos bírságot volt kénytelen megfizetni.

 

 

 

 

 

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG ThinQ okosotthon-platformról hamarosan több márka termékeit is irányíthatjuk

Az LG Electronics (LG) hamarosan elérhetővé teszi a Home Connectivity Alliance HCA 1.0 specifikációjának első kereskedelmi implementációját, amely az LG ThinQ okosplatformon keresztül lehetővé teszi a különféle márkájú készülékek összekapcsolását. Ez év végére a felhasználók az LG ThinQ alkalmazáson keresztül többek közt olyan márkák eszközeit is vezérelhetik majd, mint a Samsung vagy a Vestel, így kényelmesen kezelhető, teljeskörűen összekapcsolt okosotthon-ökoszisztémát alakíthatnak ki.

2023. szeptember 21. 19:21

ERP2U Trendriport: 5 javaslat szoftver választáshoz középvállalatoknak

Az elmúlt évek turbulens gazdasági folyamatai előtérbe hoztak egy új szempontot a közepes méretű cégek számára: az ellenálló képességet. Olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek rövid és hosszú távon is biztosítják a stabilitást és a növekedést, mindezt a versenyképesség megtartása mellett. Ezek között természetesen ott vannak a digitalizációs fejlesztések is. 

2023. szeptember 21. 18:40

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Hamar eldől, hogy a lányok nem lesznek mérnökök

A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása. A független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató ezen szeretne változtatni: a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szakmai partnerségével középiskolás lányoknak ingyenes tehetségprogramot indít.

2023. szeptember 21. 15:44

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59